Με τον Ντάβιντ Γκρόσμαν στο Τέλος της Γης

28.04.2011
Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Ισραηλινός συγγραφέας Ντάβιντ Γκρόσμαν, για να παρουσιάσει το βιβλίο του "Στο τέλος της γης", το οποίο έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία από τη στιγμή που εκδόθηκε και πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά στις 2 Μαΐου.

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Ισραηλινός συγγραφέας Ντάβιντ Γκρόσμαν, για να παρουσιάσει το βιβλίο του "Στο τέλος της γης", το οποίο έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία από τη στιγμή που εκδόθηκε και πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά στις 2 Μαΐου.

Στο νέο του μυθιστόρημα, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γιου του Γιούρι, που σκοτώθηκε στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, ο Γκρόσμαν συνθέτει ένα αντιπολεμικό έπος για τον παραλογισμό του μίσους και της βίας. Μέσα από τις σελίδες του, ακολουθεί τα βήματα της Όρα, μητέρας ενός στρατιώτη, η οποία, έχοντας κακό προαίσθημα για το γιο της, ξεκινάει ένα
οδοιπορικό μαζί με τον πρώην σύντροφό της από την Ιερουσαλήμ έως τη Γαλιλαία, με την πεποίθηση ότι αν δεν τη βρει κανείς να της πει τα «κακά μαντάτα» για το θάνατο του γιου της, εκείνος θα παραμείνει ασφαλής. Κάτι ανάλογο έκανε και ο συγγραφέας, που ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημά του την περίοδο που ο γιος του κατατασσόταν στο στρατό, χρησιμοποιώντας τη
γραφή όπως η Όρα τη φυγή.

Όπως αναφέρει και ο Πολ Όστερ: «Πρόκειται για το αριστούργημα του Γκρόσμαν. Ένα βιβλίο με υπέρογκη δύναμη και ένταση. Ο Φλομπέρ δημιούργησε την Έμμα, ο Τολστόι την Άννα και τώρα ο Γκρόσμαν μας δίνει την Όρα, τόσο αληθινή και ζωντανή, όσο κανένας άλλος χαρακτήρας στη
σύγχρονη πεζογραφία. "Ρούφηξα" την κάθε του σελίδα σαν να βρισκόμουν σε έκσταση. Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο
».


Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με τη συνεργασία της πρεσβείας του Ισραήλ, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στις 8 μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, υπεύθυνο της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 στις 6 μ.μ. (Αίθουσα τιμώμενων χωρών, περίπτερο 15), όπου θα προβληθεί απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ-1 «Οι κεραίες της εποχής μας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάμπουλα, για την Ιερουσαλήμ του Ντάβιντ Γκρόσμαν.



Ο Ντάβιντ Γκρόσμαν γεννήθηκε το 1954 στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε φιλοσοφία και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισραηλινός συγγραφέας της γενιάς του και είναι γνωστός για τους αγώνες του για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και για τη συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους. Τα μυθιστορήματά του αλλά και τα πολιτικά του δοκίμια έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Το παιδί ζιγκ- ζαγκ (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 1999) και Η μνήμη του δέρματος (μτφρ. Ιακώβ Σιμπή, 2006). Το 2006, και ενώ είχε αρχίσει να γράφει το Στο τέλος της γης, σκοτώθηκε ο γιος του Ούρι σε μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Το βιβλίο, που θεωρείται το αριστούργημά του και κέρδισε μεταξύ άλλων το έγκυρο Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.