Ζεράρ Μορτιέ, Η δύναμη της φωνής στο τραγούδι

28.04.2011
«Η εμπνευσμένη μουσική [...] είναι ελπίδα και διέξοδος», «όπερα εκτός των τειχών», «λυρικό θέατρο προσβάσιμο στο μη εξοικειωμένο κοινό»... Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν σε μία από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού management, τον Ζεράρ Μορτιέ.

Ο Ζεράρ Μορτιέ, μία από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού management, που μετά την επιτυχημένη θητεία του στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και την Εθνική Όπερα των Παρισίων έχει αναλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2010 τα ηνία του Βασιλικού Θεάτρου της Μαδρίτης, έρχεται στην Αθήνα, για να δώσει μία διάλεξη την Τρίτη 3 Μαΐου (ώρα: 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην ομιλία του που έχει θέμα «Η δύναμη της φωνής στο τραγούδι», ο Ζεράρ Μορτιέ θα προσεγγίσει με μια άλλη ματιά την ανθρώπινη έκφραση μέσα από τη φωνή, με αναφορές σε πρότυπα ερμηνείας που πέρασαν στον ‘μύθο’, ‘ιερά τέρατα’ της σκηνής, όπως η Μαρία Κάλλας ή η Μπίλυ Χόλιντεϊ.

Ο Ζεράρ Μορτιέ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα διεθνή πολιτιστικά πράγματα: υπήρξε διευθυντής που ανέδειξε σε «Μέκκα των φίλων της όπερας» το Βασιλικό Θέατρο ντε λα Μονναί/Οπερα των Βρυξελλών (1981-1991), ενώ στη συνέχεια για μια δεκαετία συνέδεσε το όνομα του με μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ ως μάνατζερ και καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου θεσμού. Η διεύθυνση της Όπερας του Παρισιού υπήρξε από το 2004 έως 2009 ο επόμενος σταθμός της λαμπρής του καριέρας.

Στην περίπτωση του Ζεράρ Μορτιέ, οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα. Στη διάρκεια της παραμονής του στη θέση του Διευθυντή της Εθνικής Όπερας του Παρισιού (2004-2009) κατόρθωσε να επιτύχει τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των θεατών από τα 56 στα 42 χρόνια, να εξασφαλίσει για τις αίθουσες του Παλαί Γκαρνιέ και της Βαστίλλης πληρότητα της τάξεως του 92,5% (παραστάσεις όπερας) και του 88,7% (παραστάσεις μπαλέτου) και να αυξήσει το ποσοστό αυτοχρηματοδότησης του οργανισμού από 39 σε 45%. Σε χαλεπούς καιρούς για την Τέχνη, πρόκειται αναμφίβολα για εντυπωσιακές επιδόσεις.

Η δεκαετία 1981-1991 τον βρίσκει στο «τιμόνι» του Βασιλικού Θεάτρου ντε λα Μονναί, στις Βρυξέλλες, όπου αφήνει το δικό του στίγμα ως διευθυντής: προγραμματισμός νέων έργων και παραγωγών, αναζήτηση νεαρού καλλιτεχνικού δυναμικού υψηλών προδιαγραφών, ευφάνταστες δραματουργικές προσεγγίσεις, πάντα σε στενή συνεργασία με τον τότε μουσικό διευθυντή του θεάτρου Συλβαίν Καμπρελέν. Το 1991, ο Μορτιέ διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του περίφημου Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ επιτυγχάνοντας, μέσα σε 10 χρόνια, να προσελκύσει νεαρότερο κοινό και να ανανεώσει το ρεπερτόριο.

Στη συνέχεια, κλήθηκε από την τοπική κυβέρνηση Βορείου Ρήνου-Βεστφαλίας να αναλάβει τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός νέου θεσμού, του διεθνούς φεστιβάλ τεχνών “Ruhr-Triennale 2002-04”. Την πενταετία 2004-2009 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Όπερας των Παρισίων. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης.

Για την καλλιτεχνική του προσφορά, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια της Αμβέρσας και του Σάλτσμπουργκ, ενώ έχει παρασημοφορηθεί από τη βελγική και τη γερμανική κυβέρνηση. Επίσης, μετάλλια του έχουν απονείμει η πόλη των Παρισίων, η πολωνική κυβέρνηση, καθώς και ο Κύκλος Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Επίσης, στην Γαλλία, έχει αναγορευθεί «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής», «Ταξιάρχης των Γραμμάτων και των Τεχνών» και στο Βέλγιο «Μέγας Αξιωματικός του Τάγματος του Λεοπόλδου». Ο Ζεράρ Μορτιέ έχει διδάξει πολιτική και κοινωνιολογική ιστορία θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

ΙΝFO:
Ο Ζεράρ Μορτιέ, Γενικός Διευθυντής του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης μιλά για τη «δύναμη της φωνής στο τραγούδι» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus
Πότε: Τρίτη 3 Μαΐου 2011
Ώρα έναρξης 7 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ