Έργο του αγνοούμενου καλλιτέχνη Ai WeiWei στη NY

05.05.2011
Η καλλιτεχνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και ο Δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (Michael Bloomberg), τίμησαν τον αγνοούμενο Κινέζο καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι (Αi WeiWei), κάνοντας τα αποκαλυπτήρια γιγάντιου έργου του στο Μανχάταν.

Η καλλιτεχνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και ο Δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (Michael Bloomberg), τίμησαν τον "εξαφανισμένο" Κινέζο καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι (Αi WeiWei), κάνοντας τα αποκαλυπτήρια γιγάντιου έργου του στο Μανχάταν.

Ο ακτιβιστής καλλιτέχνης, σφοδρός πολέμιος της κινεζικής κυβέρνησης, αγνοείται από τις 3 Απριλίου, όταν συνελήφθη από τις αρχές με πρόσχημα ένα έργο του, το οποίο θεωρήθηκε προσβλητικό προς το καθεστώς.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση του Weiwei στη Νέα Υόρκη λέγεται "Κύκλος Κεφαλών Ζώων/Ζωδίων» (Circle of Animals/Zodiac Heads) και απεικονίζει τα κεφάλια των ζώων που αποτελούν το κινέζικο ωροσκόπιο. Τα παιχνιδιάρικα κεφάλια των ζώων έχουν διαστάσεις 1 μ. x 1.2 μ. το καθένα και ζυγίζουν 362 κιλά έκαστο.

Η σύνθεση τοποθετήθηκε στη νοτιοανατολική άκρη του Central Park, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 15 Ιουλίου. Επόμενες στάσεις του ταξιδιού της σε 60 πόλεις του κόσμου θα είναι: το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Χιούστον, το Πίτσμπουργκ, και η Ουάσιγκτον.

Ο Αi WeiWei, διάσημος στο εξωτερικό ιδιαίτερα για τη φετινή έκθεσή του στην Τέιτ Μόντερν με τίτλο «Sunflower Seeds» και τη συμβολή του στο σχεδιασμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου είναι γνωστός για τον πολιτικό ακτιβισμό του, που περιστρέφεται γύρω από το σεισμό που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας το 2008. Από τότε έχει αντιμετωπίσει σωματική κακοποίηση από τις αρχές, ενώ το νέο του στούντιο πρόσφατα κατεδαφίστηκε.

Η Αθήνα συμμετείχε την Κυριακή 17 Απριλίου στο παγκόσμιο κάλεσμα για συμπαράσταση στον καλλιτέχνη. Στο κάλεσμα για συμμετοχή αναφερόταν ότι ο καθένας μπορεί να πάει με την καρέκλα του έξω από την πρεσβεία της Κίνας με στόχο να γίνει μια δημιουργική διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία που αναπαριστά μια παλιότερη δουλειά του με τίτλο Fairytale,1,001 Qing Dynasty Wooden Chairs (μια εγκατάσταση που αποτελούνταν από 1,001 ξύλινες καρέκλες της τελευταίας δυναστείας των Ming και Qing, στην Documenta 12 το 2007 στο Kassel της Γερμανίας).

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου