Στην Καλαμάτα χορεύουν με... αγανάκτηση

09.06.2011
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου.

Και φέτος, το φεστιβάλ παρουσιάζει αναγνωρισμένους χορογράφους (Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Χόφες Σέχτερ, Κριστιάν Ριζό) με σημαντικά έργα τέχνης, γεμάτα σκέψη, προβληματισμό, καλλιτεχνική ωριμότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η φετινή διοργάνωση επιλέγει να παρουσιάσει δημιουργούς από την πιο ερευνητική κατεύθυνση του χορού και από ένα χώρο που ίσως γειτνιάζει πιο πολύ με την περφόρμανς (Ιβάνα Μύλλερ). Η Ιβάνα Μύλλερ, όπως και η Κλάουντια Τριότσι πέρυσι, ή ο Ζερόμ Μπελ και ο Ξαβιέ Λερουά που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα, ανήκουν σε μια ομάδα δημιουργών που οδηγούν το άρμα του σύγχρονου χορού σήμερα.

Στο πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνονται δύο από τις πιο σημαντικές παραστάσεις ανάμεσα σε όσες έκαναν την εμφάνισή τους φέτος στις διεθνείς σκηνές: το Babel (words) των Βέλγων χορογράφων Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ και το Political Mother του Ισραηλινού Χόφες Σέχτερ. Και οι δύο παραστάσεις αναφέρονται στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο δυτικός κόσμος. Αν και αντιμετωπίζουν το θέμα βλέποντάς το από διαφορετική σκοπιά, επικεντρώνονται και οι δύο στον άνθρωπο.
Μια πολιτικά φορτισμένη ματιά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι επίσης η παράσταση d.όπα! (dopamines of post Athenians) της ομάδας Αερίτες, σε χορογραφία Πατρίσιας Απέργη.

Δύο ακόμα παραστάσεις του προγράμματος αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο: το b.c, janvier 1545, fontainebleau του Γάλλου Κριστιάν Ριζό, ο οποίος πάντα διογκώνει το χρόνο για ν’ αφήσει να διαφανούν οι πιο ανεξήγητες ανθρώπινες συμπεριφορές και η σχέση μας με το επέκεινα, και το Playing ensemble again and again της Κροάτισσας Ιβάνα Μύλλερ, που αφορά τη σχέση του ανθρώπου με τις επιθυμίες του και το χρόνο που τις απολιθώνει.

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα χαρούμενο που στην πολυσυλλεκτική φετινή ελληνική συμμετοχή δύο κοινά εγχειρήματα ελλήνων καλλιτεχνών όχι μόνο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του αλλά και υποστηρίζονται ως συμπαραγωγές του: η παράσταση Projections του συνόλου κρουστών ΤΥΠΑΝΑ με τη σύμπραξη της sinequanon και του χιπ-χοπ ντούο Β-TWINS, καθώς και το χορογραφικό εργαστήρι «7+1», που καθοδηγούν από κοινού οι ομάδες Amorphy (Τζένη Αργυρίου), Lemurius (Κατερίνα Σκιαδά και Γιάννης Μανταφούνης), Νταλίκα (Βάσω Γιαννακοπούλου), Πρόσχημα (Μαρία Κολιοπούλου) και Φora etc. (Μέντη Μέγα) με στόχο μια κοινή παράσταση: μια πρωτότυπη και καλοδεχούμενη συλλογική πρωτοβουλία δημιουργίας.

Η παράσταση Projections, συμπαραγωγή του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, περιλαμβάνει έργα για κρουστά των John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yoshihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη αναδεικνύοντας τόσο την άρρηκτη σχέση του χορού με τη μουσική και το ρυθμό, όσο και την ακόμα πιο στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη μουσική για κρουστά και τον σύγχρονο χορό. Η ανάθεση στην ομάδα χορού sinequanon να χορογραφήσει το έργο Okho του Ιάνη Ξενάκη είναι ταυτόχρονα μια σύνδεση του Φεστιβάλ με το «Έτος Ξενάκη» που εορτάζεται φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Σημαντική θέση και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο θα καθοδηγήσει φέτος η Ισπανίδα Laura Arís Álvarez, γνωστή στο χώρο των χορευτών από τη μακρόχρονη συνεργασία της με την ομάδα Ultima Vez του Wim Vandekeybus. Επίτιμη προσκεκλημένη από το χώρο της θεωρίας και της δραματουργίας, η ολλανδή πανεπιστημιακός Maaike Bleeker, από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κεντροευρωπαϊκού χορού τα τελευταία χρόνια, θα καθοδηγήσει το εργαστήρι που απευθύνεται σε επαγγελματίες του διευρυμένου χώρου των παραστατικών τεχνών.

Σε επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου των παραστατικών τεχνών και προχωρημένους σπουδαστές απευθύνεται το εργαστήρι χορογραφίας «7+1», στο οποίο, όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα και Φora etc. θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στον τρόπο δουλειάς τους σε επτά πρόβες που θα οδηγήσουν σε μια κοινή παράσταση.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από τις παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες και προσδίδουν στην πόλη την εορταστική ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ.

17o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
14-21 Ιουλίου 2011


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 14/7 - 22:00
EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet | Babel(words)
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Παρασκευή 15/7
I’M’COMPANY / Ivana Müller
Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again

Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας - 20:00
Η ομάδα I’M’COMPANY/ Ivana Müller εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Παρασκευή 15/7 - 22:00
EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet | Babel(words)
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Σάββατο 16/722:00
I’M’COMPANY / Ivana Müller

Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

Κυριακή 17/7 - 22:00
Σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ / Δημήτρη Δεσύλλα

Με τη συμμετοχή της sinequanon και των
Β-TWINS | Projections
Σε έργα John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yosihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη για κρουστά
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Δευτέρα 18/7 - 22:00
ΑΕΡΙΤΕΣ

Πατρίσια Απέργη | d.όπα! (dopamines of post Athenians)
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

Τετάρτη 20/7 - 22:00
l'association fragile / Christian Rizzo

Christian Rizzo | b.c, janvier 1545, fontainebleau
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

Πέμπτη 21/7 - 22:00
HOFESH SHECHTER COMPANY

Hofesh Shechter | Political Mother
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας


*Γίνε twitter follower του e-go timeout εδώ!

*Ακολούθησέ μας στο Facebook εδώ!


Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου