Τζαζ μαραθώνιος με «Τραγούδια χωρίς λόγια»

14.06.2011
Η ελληνική τζαζ θα είναι ο κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το φετινό Φεστιβάλ Jazz+Πράξεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που θα διεξαχθεί στις 16, 17 και 18 Ιουνίου, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της πόλης.

Η ελληνική τζαζ θα είναι ο κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το φετινό Φεστιβάλ Jazz+Πράξεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που θα διεξαχθεί στις 16, 17 και 18 Ιουνίου, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της πόλης.

Είκοσι δύο δεξιοτέχνες μουσικοί μέσα από έξι κορυφαία μουσικά σχήματα θα προσφέρουν στους ακροατές μια σφαιρική τζαζ παρουσίαση αναδεικνύοντας ποικίλες παραμέτρους και καλύπτοντας μια ευρεία μουσική γκάμα, από την πειραματική ελεκτρόνικα μέχρι τη free και την κλασική τζαζ, από την μπάλκαν τζαζ μέχρι την προγκρέσιβ φολκ και από τη ροκ και τον μινιμαλισμό μέχρι την παράδοση και τον αυτοσχεδιασμό.

Κάθε βραδιά θα παίζουν δύο διαφορετικά σχήματα. Η αυλαία θα ανοίξει στις 16 του μήνα με το πρωτότυπο ντουέτο του Spyweirdos και του Σωτήρη Ντούβα που θα παρουσιάσουν ένα εκρηκτικό μείγμα πειραματικής ελεκτρόνικα και free jazz. Την ίδια βραδιά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και το κουιντέτο του γνωστού κοντραμπασίστα και συνθέτη Κώστα Θεοδώρου, το οποίο αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο Τάκης Φαραζής, ο Κυριάκος Ταπάκης, ο Κώστας Αναστασιάδης και ο Παντελής Στόικος. Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τίτλο "Τραγούδια χωρίς λόγια", το οποίο έλαβε πρόσφατα εξαιρετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Jazzahead της Βρέμης.

Τη σκυτάλη θα πάρει, στις 17 του μήνα, το εξαιρετικό συγκρότημα των "Ciccada", το οποίο έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για το άλμπουμ του "A Child in the Mirror". Η μουσική τους ισορροπεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην κελτική φολκ, τη ροκ, την προγκρέσιβ και την τζαζ, ενώ είναι εμπλουτισμένη με πολλά μεσογειακά στοιχεία.

Μετά το τέλος της εμφάνισής τους θα ανέβει στη σκηνή ένας θρύλος της τζαζ μουσικής σκηνής, ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συνθέτης και πιανίστας Milcho Leviev.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου θα ανοίξει ο εξαίρετος κιθαρίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Μπάμπης Παπαδόπουλος, γνωστός από τη μακρόχρονη συνεργασία του με τις "Τρύπες", ο οποίος θα παρουσιάσει δικές του οργανικές συνθέσεις και πειραγμένα γνωστά τραγούδια.

Θα ακολουθήσει το διακεκριμένο τζαζ τρίο "Trilogia" του συνθέτη και ντράμερ Γιώργου Τρανταλίδη, πρώην μέλους των θρυλικών "Socrates" και μεγάλου γνώστη της τζαζ μουσικής.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω για πρώτη φορά σε αυτό το αξιόλογο φεστιβάλ. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παρουσιάζεται συχνά αυτό το μουσικό είδος, παρότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί που μάλιστα διαπρέπουν στο εξωτερικό", μας είπε ο Γιώργος Τρανταλίδης και συμπλήρωσε: "Τζαζ σημαίνει ελευθερία και αναζήτηση και αυτά τα έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη στη σημερινή εποχή".