Δύο ετών το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

17.06.2011
Ηταν στη θερμοκοιτίδα, βγήκε, αγωνίστηκε και επέζησε. Τρία τριακόσια έφτασε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, αλλά δεν πρόκειται για κιλά. Τρία εκατομμύρια, τριακόσιες χιλιάδες είναι ο αριθμός των επισκεπτών που διάβηκαν την πύλη του από τις 20 Ιουνίου του 2009 μέχρι τώρα.

Ηταν στη θερμοκοιτίδα, βγήκε, αγωνίστηκε και επέζησε. Τρία τριακόσια έφτασε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, αλλά δεν πρόκειται για κιλά. Τρία εκατομμύρια, τριακόσιες χιλιάδες είναι ο αριθμός των επισκεπτών που διάβηκαν την πύλη του από τις 20 Ιουνίου του 2009 μέχρι τώρα.

Γιορτάζει, λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα και "κερνάει" το κοινό του με νέο έκθεμα, με μουσική βραδιά και με μελλοντικές πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του, Δημήτρης Παντερμαλής, εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό το μουσείο πρέπει να είναι "περίπατος γνώσης και αισθητικής απόλαυσης", αλλά δεν ξεχνά πως η εποχή μας έχει πολλές προκλήσεις, από τις οποίες πρέπει να επωφελούμαστε. Εχει, βέβαια, και δυσκολίες. Αλλά, "ιδίως σε αυτές τις δύσκολες μέρες είναι ανάγκη να παρουσιάζουμε επιτεύγματα" και σχέδια.

Τι θα δει λοιπόν το κοινό τη Δευτέρα, στα δεύτερα γενέθλια του μουσείου; Αυθεντικά κομμάτια από το ανθέμιο του Παρθενώνα, ένα εντυπωσιακό στοιχείο που κοσμούσε τη στέγη. Οι αρχαίοι το είχαν εμπνευστεί από ένα ταπεινό, όμορφο αγριολούλουδο, που φύεται και στις υπώρειες της Ακρόπολης, τον άκανθο. "Είναι ενδιαφέρον" είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παντερμαλής, "πώς αυτό το κτίριο με την αυστηρή γεωμετρία και αισθητική τελειώνει με ένα εντυπωσιακό κόσμημα".

Τέσσερα από τα 15 κομμάτια του ανθεμίου, που σώζονται σε καλή κατάσταση, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα του Παρθενώνα, δίπλα στην αναπαράσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω μεγέθους (3,2 μ. ύψος) και μορφής. Θα στηρίζονται σε μεταλλικούς στύλους και θα παραμείνουν αρκετό χρόνο. Ο κ. Παντερμαλής σημείωσε πως πρόκειται για μια τρισδιάστατη απεικόνιση φυτικού διακόσμου. Μαζί, θα παρουσιαστούν φύλλα ακάνθου από τις πλαγιές του Ιερού Βράχου.

Ενα εκατομμύριο τριακόσιες εννέα χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον φετινό Μάιο και 3,3 εκ. συνολικά. Η μεγάλη επισκεψιμότητα δίνει δυνατότητα οικονομικής αυτάρκειας μέχρι στιγμής. Το μουσείο, με τα έσοδα από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια και τα κυλικεία, έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανελαστικές του δαπάνες, που φτάνουν τα 4-5 εκ. ευρώ ετησίως. Θα αναζητηθεί και χορηγός, αλλά πρέπει να είναι κάποιος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Αναμένεται και κρατική χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τα της λειτουργίας του μουσείου. Τέλος, υπάρχει και η σκέψη να μειωθούν τα "ελευθέρας" που αγγίζουν το 40% των επισκεπτών. Το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές, αλλά πρόθεση δεν είναι να θιχθούν αυτοί.

Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως προσπαθεί να καταγράψει το προφίλ των επισκεπτών του, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Αλλο πρόγραμμα, με πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων είναι και το Καποδιστριακό της Αθήνας, θα βοηθήσουν να γίνει ένα πρόγραμμα ψηφιακής ξενάγησης μέσω εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας, που θα απευθύνεται προσωπικά σε κάθε χρήστη.

Επίσης, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, θα γίνει τρισδιάσταση απεικόνιση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θα δημιουργηθεί πρόγραμμα με πολυμέσα (μουλτιμίντια) που θα προβάλλεται στο μουσείο. Αυτή η εφαρμογή θα βοηθήσει και στην αντιγραφή κάποιων τμημάτων, ώστε αντίγραφά τους να διατίθενται στα πωλητήρια. Μέχρι τώρα, η αντιγραφή δεν ήταν δυνατή, καθώς υπήρχε κίνδυνος καταστροφής της επιφάνειας.

"ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΙΟΣ" Τι απαντά ο κ. Παντερμαλής για τις κριτικές που έγιναν σε ημερίδα για το μουσείο; "Βελτιωνόμαστε. Δεν θέλω να είμαι δάσκαλος σε κανέναν, αλλά δεν θέλω και κανέναν δάσκαλο". Ο θετικός "ανθρώπινος ιός" (human virus) είναι, θεωρεί, αρκετός για τη διαφήμιση και δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Αγγελική Κώττη