Κυκλοφόρησε ανέκδοτο ημερολόγιο του Τσε

17.06.2011
Ανέκδοτο ημερολόγιο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κυκλοφόρησε την Τρίτη στην Αβάνα, στην Κούβα, μέρα που θα ήταν τα 83α γενέθλια του Αργεντινού επαναστάτη.

Ανέκδοτο ημερολόγιο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κυκλοφόρησε την Τρίτη στην Αβάνα, στην Κούβα, μέρα που θα ήταν τα 83α γενέθλια του Αργεντινού επαναστάτη.

Το βιβλίο με τίτλο "Ημερολόγιο ενός Μαχητή" καλύπτει την περίοδο από το 1956, όταν ο Τσε έφτασε στην Κούβα και τις εμπειρίες του στην ορεινή κουβανική περιοχή της Σιέρα Μαέστρα, και φτάνει λίγο πριν από τον θρίαμβο, στις αρχές του 1959, της Κουβανικής Επανάστασης με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τη χήρα του Γκεβάρα, Αλέιντα Μαρτς, η οποία και υπέγραψε αντίτυπα μαζί με μία από τις κόρες τους και η οποία είπε ότι σκοπός της έκδοσης του ημερολογίου είναι "να γνωρίσουμε τη σκέψη, τη ζωή και το έργο του". Μία από τις αιτίες που είχε αναβληθεί η έκδοση του ημερολογίου ήταν πως κάποια από τα χειρόγραφα παρέμεναν χαμένα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του εκδοτικού οίκου "Ocean Press". "Πού είναι τα σημειωματάρια; Δεν ξέρουμε, και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές", σημείωσε η ερευνήτρια του κέντρου μελετών Τσε Γκεβάρα, Μαρία ντελ Κάρμεν Αριέτ.

Διάφορα ημερολόγια του Τσε που έχουν δημοσιευτεί προγενέστερα όπως τα γνωστά "Ημερολόγια της μοτοσικλέτας" αναφέρονται στις περιοδείες του σε όλη τη Λατινική Αμερική όπου εργάστηκε ως γιατρός πριν φτάσει στην Κούβα.

Ο Τσε Γκεβάρα σκοτώθηκε το 1967 στη Βολιβία, καθώς μαχόταν για την εξάπλωση της επανάστασης.