Romeo & Juliet αποκλειστικά για εφήβους

27.07.2011
Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέττα με κέντρο τον πρώτο έρωτα μεταξύ δυο εφήβων θίγει μέγιστα θέματα του ανθρώπου· την αγάπη και το μίσος· τον πόλεμο και τη συναδέλφωση, τον έρωτα και την πλήρη αυταπάρνηση. Παράλληλα, θίγει θέματα που αφορούν άμεσα τον έφηβο.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ τον Ιανουάριο του 2009 εισήγαγε στην Ελλάδα για πρώτη φορά έναν θεατρικό θεσμό που απευθύνεται σε εφήβους, κατά τα πρότυπα του Youth Theater.

Για τέταρτη θεατρική σεζόν, λοιπόν, και μετά από δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις, το Chatroom του Έντα Γουόλς σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και το Ρισπέκτ του Τζακ Θορν σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη, συνεχίζει αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό θεσμό σε όλη την Ευρώπη, το θέατρο αποκλειστικά για εφήβους, με ένα σπουδαίο κλασικό κείμενο, το Romeo&Juliet του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου 2011, σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, ιδωμένο με τη ματιά των εφήβων, ροκ, νεανικό, σύγχρονο με όπλο τη σπουδαία γλώσσα του μεγαλύτερου των κλασικών και τη διαχρονική θεματική του.

Γιατί Romeo&Juliet αποκλειστικά για εφήβους;
Γιατί οι έφηβοι αξίζει να επικοινωνήσουν με σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να ακούσουν τη γλώσσα τους, να προβληματιστούν με τη θεματική τους και τέλος να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι σε ένα ολοκληρωμένο και πολύτιμο θεατρικό γεγονός. Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέττα με κέντρο τον πρώτο έρωτα μεταξύ δυο εφήβων θίγει μέγιστα θέματα του ανθρώπου· την αγάπη και το μίσος· τον πόλεμο και τη συναδέλφωση, τον έρωτα και την πλήρη αυταπάρνηση. Παράλληλα, θίγει θέματα που αφορούν άμεσα τον έφηβο.

Τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, τη φιλία, τη σχέση με τους γονείς, τη στάση απέναντι στην κοινωνία που του παραδίδεται από την προηγούμενη γενιά, την αρχή της ωρίμανσης με όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται.
Η εταιρεία Λυκόφως και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες της, έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και σε συνεργασία πάντα με θεατροπαιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και την ευθύνη να επικοινωνήσει με τους νέους και να μιλήσει τη γλώσσα τους με μια θεατρική παράσταση που ως καλλιτεχνικό γεγονός αφορά τους πάντες, αλλά στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι μόνο σε αυτούς.
Στο Ρωμαίος & Ιουλιέττα ο Σαίξπηρ αιχμαλωτίζει τον απόλυτο έρωτα πάνω στη γέννησή του, πριν την άμβλυνση που προκαλεί η πάροδός του.
Με όχημα τον σύνθετο σαιξπηρικό λόγο, αλλά και με τη συνδρομή τολμηρών αισθητικών μέσων, τα οποία «μιλούν» στην καρδιά των εφήβων σήμερα (όπως οι προβολές, η ροκ μουσική, ο σύγχρονος χορός), η παράσταση θα επιχειρήσει να παρακολουθήσει από κοντά τους ήρωες της ιστορίας-ύμνου στον εφηβικό –δηλαδή τον απόλυτο– έρωτα και να αναδείξει τα ζωντανά ερωτήματα που θέτει το έργο, τα οποία στρέφονται γύρω από έννοιες όπως η πίστη –ερωτική και άλλη–, η ενηλικίωση, η οικογένεια, η βία, η ανθρώπινη επικοινωνία, και πάνω απ’ όλα ο χρόνος.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή–Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Κοστούμια: Χάρης Σουλιώτης
Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παίζουν: Νίκος Μαυράκης, Μαρία Μπαγανά, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Βασίλης Σαμπράκος, Στράτος Σωπύλης, Ένκε Φεζολλάρι

Υπό την Αιγίδα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Λυκόφως ΑΜΚΕ

Πληροφορίες:
ΠΕΡΙΟΧΗ
Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20
Κυψέλη, 112 56

ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε Κυριακή

Δευτέρα–Παρασκευή πρωινές παραστάσεις για σχολεία (κατόπιν συνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο)
Ακολουθούν συναντήσεις με σχολεία κατόπιν συννενόησης
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 8673945

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Αθηνά Μπερδέκα