Ακολουθώντας μια Ξεχασμένη Λεγεώνα (***)

19.01.2012
Ο Ben Kane καταφέρνει να δημιουργήσει ένα χορταστικό μυθιστόρημα, με δυνατή πλοκή, γρήγορους ρυθμούς και καταιγιστική δράση. Παρά το μέγεθος της τριλογίας -αριθμεί περισσότερες από 1200 σελίδες- σε κανένα σημείο δεν πλατειάζει και δεν«βαραίνει» στην ανάγνωση.

Ανέκαθεν η Ρωμαϊκή Ιστορία και ιδιαίτερα τα γεγονότα που συνέβησαν στα τέλη της Δημοκρατίας ήταν μια περίοδος πλούσια σε πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η συγκεκριμένη περίοδος είναι από τις δημοφιλέστερες για τους συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων και τους αναγνώστες. Αυτήν ακριβώς την περίοδο διάλεξε και ο Ben Kane για να τοποθετήσει την ιστορία του, δημιουργώντας την τριλογία της «Ξεχασμένης Λεγεώνας» (Η Ξεχασμένη Λεγεώνα, Ο ασημένιος Αετός, Ο δρόμος προς τη Ρώμη).

Οι μοίρες τεσσάρων χαρακτήρων εμπλέκονται σ΄ αυτήν. Ο Ρωμύλος και η Φαβιόλα είναι δίδυμα αδέλφια, καρπός βιασμού της μητέρας τους από κάποιον αριστοκράτη. Σε νεαρή ηλικία θα αλλάξουν ιδιοκτήτες και θα χωρισθούν, ξεκινώντας μια ζωή γεμάτη περιπέτειες. Το μόνο που τους κρατάει ζωντανούς είναι η δίψα για εκδίκηση και η προοπτική να ξανανταμώσουν.
Ο Ρωμύλος θα γνωρίσει το Βρένο, ένα Γαλάτη μονομάχο και τον Ταρκύνιο, τον τελευταίο Ετρούσκο οιωνοσκόπο και μαζί θα ζήσουν τρομερές περιπέτειες μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
Ο Ben Kane φαίνεται πως κατέχει ενδελεχώς τη στρατιωτική ιστορία της εποχής, ότι έχει κάνει έρευνες και συζητήσεις για τον τρόπο που μάχονταν οι ήρωες του είτε πρόκειται για Ρωμαίους λεγεωνάριους είτε για μονομάχους. Παράλληλα, δεν γεμίζει σελίδες επί σελίδων με μακροσκελείς περιγραφές τοπίων και ατέρμονες αναλύσεις του ψυχισμού των ηρώων, αλλά επικεντρώνεται στη δράση, που είναι πραγματικά καταιγιστική. Πέρα όμως από αυτό, περιγράφει με ακρίβεια όλο το πολιτικο-κοινωνικό υπόβαθρο των τελευταίων χρόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ίδια την καθημερινότητα των ηρώων του στη σημαντικότερη μεγαλούπολη της αρχαιότητας, τη Ρώμη.

Ο Ben Kane καταφέρνει να δημιουργήσει ένα χορταστικό μυθιστόρημα, με δυνατή πλοκή, γρήγορους ρυθμούς και καταιγιστική δράση. Παρά το μέγεθος της τριλογίας -αριθμεί περισσότερες από 1200 σελίδες- σε κανένα σημείο δεν πλατειάζει και δεν«βαραίνει» στην ανάγνωση. Το δυνατότερο, ίσως, σημείο του βιβλίου είναι η περιγραφή των συγκρούσεων - εκεί πραγματικά η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο- καθώς ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να βάζει τον αναγνώστη μέσα στη δράση και να τον κάνει αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων.

Εν κατακλείδι, σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο λογοτεχνικό διαμάντι που θα αφήσει ιστορία στα λογοτεχνικά χρονικά, υπηρετεί ωστόσο ειλικρινά το σκοπό του και συνίσταται ανεπιφύλακτα σ΄όλους τους φίλους του ιστορικού μυθιστορήματος.

Γεωργία Οικονόμου

georgia.oikonomougmail.com