Η αρπαχτή MDNA και άλλες Gagaμαχίες

28.03.2012
Η αρπαχτή που δηλώνει καινούριος δίσκος της Μαντόνα και το gagaθόλωμα.

Η Μαντόνα (Madonna) μετά από τον δίσκο Hung up του 2008 επέστρεψε με ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει ποτέ σηματοδοτώντας κάπως έτσι την μεγάλη πτώση μιας πορείας 30 χρόνων από τον ψηλότερο όροφο του ουρανοξύστη της βιομηχανίας, στην οποία βασίλεψε και αποθεώθηκε όσο καμία άλλη.

Δεν θα περίμενες ποτέ να ακούς κομμάτια της και να τα ξεχνάς ακόμα πριν τελειώσουν. Ούτε να έχει φοβηθεί τόσο πολύ από τον ανταγωνισμό με τη Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga) και τους υπόλοιπους κλώνους, ώστε να ενεργεί προσπαθώντας να αποδείξει ποιος είναι το αφεντικό. Ύστερα από τόσα χρόνια δε χρειάζεται να δείξει σε κανέναν ταυτότητα, αλλά να εξελιχθεί όσο καλύτερα μπορεί συνεχίζοντας όλη αυτή την influential αυτοκρατορία που δημιούργησε κι επηρέασε όλους μας.

Οι κριτικοί του εξωτερικού για κάποιο λόγο τη φοβούνται και γράφουν καλά σχόλια για το νέο άλμπουμ της MDNA, όπως είπε ο μουσικός κριτικός Μάρκος Φράγκος εδώ ,ενώ ξέρουν κατά βάθος ότι δεν ακούγεται ούτε γι’ αστείο. Ενώ είναι από τις πιο έξυπνες μουσικές μορφές, μπορεί να κάνει πράγματα που θα την πάνε ακόμα παραπέρα ανεξάρτητα αν έχει φτάσει τα 53, νιώθεις ότι έχει θολώσει από την αδηφάγο επιθυμία της να μην ξεχαστεί και να παραμείνει στον ποπάδικο θρόνο.

Όμως, καμία βρισιά στους στίχους και στους τίτλους, καμία erotica επιστροφή στα βίντεο κλιπ, καμία αναφορά σε γνωστά ναρκωτικά σε δημόσιες εμφανίσεις και κανένα φιλί στην καινούρια της προστατευόμενη Νίκι Μινάζ (Nicky Minaj) δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη. Η Μαντόνα χρησιμοποιεί παλιές πετυχημένες συνταγές που πριν χρόνια μπορούσαν να προκαλέσουν καινοτομίες και είχε το έμφυτο ταλέντο να τα υποστηρίξει. Τώρα είναι πλέον ξεπερασμένα και φτιάχνει ενέμπνευστα κομμάτια που ηχογραφούνται σε δέκα λεπτά...

Το οξύμωρο είναι πως ενώ έχει στην καινούρια ομάδα της παραγωγής του MDNA μερικά από τα άτομα που έχουν φτιάξει τεράστια χιτ και οι πρόμο φωτογράφοι είναι οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Εκείνη τρέχει να προλάβει μια εποχή, "πιάνοντας" ο,τιδήποτε νομίζει ότι πουλάει, θυμίζοντάς μας κάποιες θείες που στις γιορτές λένε «Εγώ θα κάτσω με τη νεολαία».

Ναι, είναι βαριά όλα αυτά για μία προσωπικότητα που άλλαξε το τοπίο της γλυκανάλατης ποπ, γι΄αυτό και δε μπορώ να δεχτώ πως έχει στερέψει από νέες ιδέες ψάχνοντας απεγνωσμένα κάτι καλό από το μπαούλο με το δοξασμένο παρελθόν της και εμφανίζεται σε Super Bowl και dance festivals χωρίς να έχει να πει κάτι ουσιαστικό.

Είναι πολύ δελεαστικά τα τσεκ των υπέρογκων επιταγών, αλλά αν έχεις ακόμα τα κότσια να πεις "It’s Madonna, bitch", δεν κάνεις αρπαχτές σαν το MDNA. Θυμάστε μία ταινία του πρώην συζύγου της που λεγόταν "Snatch" (Αρπαχτή); Ε μάλλον αυτό τον τίτλο θα έπρέπε να έχει...

Κική Παπαδοπούλου