Διθυραμβικές κριτικές για τον Βόιτσεκ του Χουβαρδά

02.04.2012
Διθυραμβικές ήταν οι κριτικές για την παράσταση του «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Ελβετία.

Διθυραμβικές ήταν οι κριτικές για την παράσταση του «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Ελβετία.

Οι εντυπώσεις για την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στην αρχή του μήνα (9/3) στο θέατρο «Νόιμαρκτ» της Ζυρίχης -η πρώτη του σκηνοθεσία του Χουβαρδά στην Ελβετία- υπήρξαν εξαιρετικά θετικές: «Ιδωμένο μέσα από τη νέα προσέγγιση του Χουβαρδά, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, το γεγονός αυτό γίνεται ένα μήνυμα υπαρξιακής σημασίας, κλεισμένο σε ένα μπουκάλι; Τόση λοιπόν σιωπή σπάνια υπήρξε σε αυτό το θέατρο. Ο Γιάννης Χουβαρδάς εξορίζει από τη σκηνή κάθε έννοια σπατάλης που θα μπορούσε να συμβεί εδώ (...). Βαριά και βαρυσήμαντη φύση είναι αυτό που υποστηρίζει ο Χουβαρδάς: ένα νέο πολιτικό θέατρο που απέναντι στο μετα-δραματικό θέατρο πιστεύει στο δράμα, ως την πιο υψηλή ποιητικά και ηθικά μορφή» (Νόιε Τσούχερ Τσάιτουνγκ αμ Ζόνταγκ, 11.03.2012).

«Φυσικά μπορεί κανείς να σκεφτεί στο σημείο αυτό την Ελλάδα (...) Ο Γιάννης Χουβαρδάς δείχνει το τι κάνει η κρίση με τους ανθρώπους και φέρνει στη σκηνή ένα συνταρακτικό ρέκβιεμ πάνω στην αξιοπρέπεια. Εκεί όπου δεν υπάρχει πια χρήμα, όλα εξαγοράζονται. Ετσι σε αυτό τον αργό, χαμηλόφωνο αλλά μελωδικότατο ρυθμό η ιστορία του Βόιτσεκ και της Μαρίας του γίνεται η ιστορία της μεσαίας τάξης»(Ναχτκριτίκ, 12.03.12).

«Σε καμία σύσπαση των μυών δεν υπάρχει λάθος, καμία φράση δεν είναι περιττή. Η σιωπή ακούγεται σαν τάφος, το γέλιο σαν φόνος, ο λόγος εκφώνηση αγώνα ή διαφθορά και η φωνή σαν κραυγή ή σαν κλάμα. Θρίαμβος. (...) Θερμό, ενθουσιώδες χειροκρότημα» (Ντερ Μπουντ, 12.03.2012).