«Καιροί καταιγίδων» του Τάκη Δημόπουλου

07.05.2012
Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά ταξιδεύει στον πλανήτη από 18 ετών και συλλέγει γνώσεις και εμπειρίες… Έχει ζήσει στη Σουηδία, τη Γαλλία και στην Αγγλία... Και τώρα ολίγον στην Γερμανία... Γιατί όπως λέει με χιούμορ «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά ταξιδεύει στον πλανήτη από 18 ετών και συλλέγει γνώσεις και εμπειρίες… Έχει ζήσει στη Σουηδία, τη Γαλλία και στην Αγγλία... Και τώρα ολίγον στην Γερμανία... Γιατί όπως λέει με χιούμορ «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Τα έργα του, πρωτότυπα και με θεματολογική ποικιλία, βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Παιανία και σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Ο Τάκης Δημόπουλος, τώρα, έχοντας και μία σειρά νέων έργων, έρχεται στη γκαλερί του Black Duck, για μία ακόμα ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Stormy Weather» («Καιροί καταιγίδων»), που θα παρουσιαστεί από 9 έως 25 Μαΐου.

Μιλώντας για την τεχνοτροπία της δουλειάς του, ο Τάκης Δημόπουλος, τολμά να πει «ότι μπόρεσα να αποφύγω τα της σχολής και έχω καταφέρει να χαράξω ένα δικό μου δρόμο, που «καρτουνίζει» όπως μου έχει καταλογιστεί, όμως δεν με ενοχλεί αυτός ο όρος. Έχω καταφέρει μέσα από τη δουλειά μου να δημιουργήσω ένα προσωπικό ύφος, αναγνωρίσιμο και να είμαι αυθεντικός. Άλλωστε πιστεύω ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε ξεπατικοτούρα, αλλά να είμαστε αληθινοί. Σε όλη μας την υπόσταση».
Όσο για το τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στη τέχνη, μας λέει: «Όταν διάβασα για τον Μύθο του Σίσυφου, είπα: α… έτσι ξηγιούνται οι θεοί; Βάζουνε τους ανθρώπους να κουβαλάνε πέτρες και μόλις τις πάνε στην κορυφή τους τις ξανατσουλάνε κάτω; Τώρα θα δεις κι εγώ τι θα τους κάνω… Κι άρχισα να ζωγραφίζω…»

*Ο Τάκης Δημόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951.
Ξεκίνησε το ταξίδι του στην τέχνη από το 1968 σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία.
Εγκαταστάθηκε στην Σουηδία, και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Stockholms Kunst Scoola.
Μετέχει στις πρώτες του Ομαδικές εκπλήσσοντας το κοινό με τα μαγευτικά σκίτσα του και την λιτή και απέριττη γραμμή του. Εγκαταλείπει τη σχολή και συμμετέχει σε... πειραματικά σχήματα δημιουργικής έκφρασης.

Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και δύο χρόνια μετά (1981) παίρνει μέρος σε ομαδική έκθεση στην γκαλερί «ΩΡΑ». Έργα αυτής της έκθεσης αγοράστηκαν από τον Ίωνα Βορρέ και βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Παιανία.
Την επόμενη χρονιά (1982) η ατομική έκθεση του Δημόπουλου στην γκαλερί «Εγγονόπουλος» διακρίνεται για τη «θεματολογική ποικιλία και πρωτοτυπία των έργων του ζωγράφου», όπως επισήμαναν και οι κριτικοί τέχνης Ξύδης και Ταμπάκη. Ακολουθεί μια περίοδος δύο και πλέον δεκαετιών, κατά την οποία ο Δημόπουλος, ταξιδεύει, εργάζεται και διευρύνει τον θεματικό του ορίζοντα. Το φθινόπωρο του 2004, έχοντας πλέον οροθετήσει τη θεματική και χρωματική «περιοχή» του, εγκαθίσταται στην Αθήνα. Την άνοιξη του 2005 συμμετέχει με ακουαρέλες του σε ομαδική έκθεση στην γκαλερί «Αέναον».
Την επόμενη χρονιά (2006) διεξάγεται η ατομική έκθεση «...σαν ψέματα» του Δημόπουλου στην γκαλερί «Pantazides Art Gallery».

Το 2007 πραγματοποιείται ατομική έκθεση στο «Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως» στην Ηλιούπολη.
Τον επόμενο χρόνο συμμετέχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στο «Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως» στην Ηλιούπολη καθώς και στην Πάτμο, Ιθάκη στα πλαίσια φεστιβάλ του «Ash in Art».
Toν Απρίλιο του 2009 πραγματοποιεί ατομική έκθεση στο «Ash in Art» και στο τέλος του ίδιου χρόνου στο «Nouveau Art Cafe». To 2010 εκθέτει στη γκαλερί του Black Duck.
Έργα του Δημόπουλου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και τo εξωτερικό.

Έκθεση ζωγραφικής
Τάκης Δημόπουλος
«Stormy Weather»
9 - 25 Μαΐου 2012

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 9 Μαΐου 2012, ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 9 – 5 Μαΐου 2012
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / [email protected]