Βραβείο στην «κραυγή» του Παδούρα και στο «Δάσος των παιδιών»

09.10.2012
Για έκτη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού «Δέκατα», στο Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Για έκτη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού «Δέκατα», στο Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το Βραβείο για το ξένο μυθιστόρημα κέρδισε ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα για το βιβλίο του «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» (εκδ. Καστανιπώτη, μτφ. Κώστας Αθανασίου).

Ο συγγραφέας που δεν μπορούσε να παρευρεθεί έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η σχέση του με την Ελλάδα είναι «βαθιά λογοτεχνική», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Εκτός όμως από κληρονόμος μιας λογοτεχνίας, είμαι επίσης κληρονόμος και μιας αντίληψης για την κοινωνία που έγινε πράξη πριν από 25 αιώνες στην πόλη της Αθήνας. Είμαι, νιώθω, ένας δημοκράτης, με την ακριβή έννοια της λέξης. Και το μυθιστόρημά μου, το οποίο σήμερα βραβεύετε, είναι μια κραυγή ενάντια στους ολοκληρωτισμούς και τις τυραννίες, ένα κάλεσμα για δημοκρατία».

Το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε ο Χρήστος Αγγελάκος για το βιβλίο του «Το δάσος των παιδιών» (εκδ. Μεταίχμιο). Σύμφωνα με το περιοδικό, «και τα δύο βιβλία, προϊόντα ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζουν για τη στιλπνότητα του λόγου, το παιχνίδισμα γλώσσας και εννοιών και το χτίσιμο χαρακτήρων».