Η Ιρλανδή Μαντέλ πήρε το Μπούκερ για δεύτερη φορά

22.10.2012
Η Ιρλανδή συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ κέρδισε μέσα σε τέσσερα χρόνια για δεύτερη φορά το Βραβείο Μπούκερ.

Η Ιρλανδή συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ κέρδισε μέσα σε τέσσερα χρόνια για δεύτερη φορά το Βραβείο Μπούκερ.

Το 2009 τής απονεμήθηκε το πολυπόθητο βραβείο για το «Γουλφ Χολ», ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αφορούσε στην ανάδειξη του Τόμας Κρόμγουελ σε άνθρωπο με καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του Ερρίκου Η' στην ταραγμένη εποχή της Αγγλίας των Τιδόρ. Φέτος, με το μυθιστόρημα «Bring up the Bodies», το οποίο αποτελεί συνέχεια του «Γουλφ Χολ», η 60χρονη συγγραφέας αναδείχτηκε σε νικήτρια του μεγαλύτερου βραβείου της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας.

«Περιμένει κανείς τριάντα χρόνια για να πάρει ένα Μπούκερ και τώρα ήρθαν δύο» δήλωσε η ίδια για το δεύτερο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από 50.000 στερλίνες. Το τελευταίο μυθιστόρημά της τοποθετείται στα 1535, όταν η πρώην ερωμένη του βασιλιά και νυν σύζυγός του Αννα Μπολέιν δεν καταφέρνει, όπως και η προηγούμενη σύζυγός του, να του χαρίσει τον διάδοχο. Οι τελευταίες ημέρες της θα επηρεάσουν τον θρόνο, ενώ ο Κρόμγουελ προσπαθεί να ικανοποιήσει τον βασιλιά αλλά και να διασφαλίσει τη θέση του. «Αναζητήσαμε το έργο που με το φως και τα σκοτάδια του θα ανανεώσει τη γλώσσα μας, όπως το μυθιστόρημα οφείλει να κάνει» ανέφερε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Πίτερ Στόθαρντ στην επίσημη τελετή στο μεσαιωνικό Guildhall στο Λονδίνο.

Το «Bring up the Bodies»θα εκδοθεί στα ελληνικά από τον «Πάπυρο», από όπου κυκλοφορούν το δίτομο "Γουλφ Χολ" και το "Πέρα από το μαύρο". Αλλα δύο βιβλία της Χίλαρι Μαντέλ, "Ο γίγαντας Ο'Μπράιεν" και "Αλλαγή κλίματος", κυκλοφόρησαν παλαιότερα από τις εκδόσεις "Νεφέλη".

Δ. Ρουμπούλα