Ροκ ιστορίες με αλκοόλ, ναρκωτικά και άφθονο σεξ

29.10.2012
Η Τζάνις Τζόπλιν τον κυνηγούσε για να της κάνει έρωτα, με τον Έλτον Τζον σνίφαραν κοκαΐνη και με τον Ρόνι Γουντ αποπλανούσαν όποια γυναίκα βρισκόταν στον δρόμο τους.

Στην αυτοβιογραφία του, ο διάσημος τραγουδιστής αναφέρει τις γυναίκες που ξελόγιαζε με τον Ρόνι Γουντ, την Τζάνις Τζόπλιν που προσπαθούσε να τον ρίξει στο κρεβάτι, τις τρέλες του με τον Ελτον Τζον και άλλες «πικάντικες» λεπτομέρειες του πολυτάραχου βίου του

Η Τζάνις Τζόπλιν τον κυνηγούσε για να της κάνει έρωτα, με τον Έλτον Τζον σνίφαραν κοκαΐνη και με τον Ρόνι Γουντ αποπλανούσαν όποια γυναίκα βρισκόταν στον δρόμο τους. Ηδη από τη δεκαετία του '80, τον ακολουθεί ο μύθος ότι χρειάστηκε να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, επειδή έκανε... στοματικό σεξ με μία παρέα ναυτών σε γκέι μπαρ στο Σαν Ντιέγκο.

Πρόκειται για μερικά από τα πιο πιπεράτα ενσταντανέ της ζωής του τραγουδιστή Ροντ Στιούαρτ όπως τα περιγράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο, «Ροντ, η Αυτοβιογραφία».

Ο διάσημος τραγουδιστής -σκοτσέζικης και αγγλικής καταγωγής- ξεναγεί με χιούμορ τους αναγνώστες στην αρχή της σταδιοδρομίας του, όταν τον ανακάλυψε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των βρετανικών μπλουζ «Λονγκ» Τζον Μπάλντρι σε μία πλατφόρμα τρένου να παίζει το κλασικό μπλουζ «Smokestack Lightning» στη φυσαρμόνικα. Τον βοηθάει να μπει στο κύκλωμα και ο Στιούαρτ ξεκινάει να τραγουδάει στο κλαμπ Cromwellian. To 1966, το κλαμπ επισκέπτεται ένας κιθαρίστας από τις ΗΠΑ που εντυπωσιάζεται από τον Στιούαρτ. Ηταν ο Τζίμι Χέντριξ. Την επόμενη χρονιά, στο Cromwellian καταφτάνει ένας ακόμα Αμερικανός καλλιτέχνης, ο Τζεφ Μπεκ. Ο Στιούαρτ γράφει για την πρώτη τους επαφή: «Εγώ: Γεια σου, είσαι ο ταξιτζής; Αυτός: Οχι, είμαι κιθαρίστας. Είσαι ο πορτιέρης; Εγώ: Οχι είμαι τραγουδιστής. Αυτός: Ωραία, θέλεις να φτιάξουμε ένα συγκρότημα;»

Ο Στιούαρτ ήθελε. Είναι 21 ετών, ονειρεύεται πλούτη και δόξα και έχει ήδη ένα παιδί με τη φοιτήτρια της Καλών Τεχνών Σουζάνα Μπόφεϊ. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, η Σουζάνα έμεινε έγκυος κι ασφαλώς αυτό δεν έγινε σε κρεβάτι», γράφει χαρακτηριστικά, Καθώς οι εκτρώσεις ήταν εκείνη την εποχή παράνομες, το νεαρό ζεύγος έδωσε το παιδί- ένα κορίτσι τη Σάρα- για υιοθεσία.

«Πίναμε συνεχώς»

Το 1969, ο Μπεκ απέλυσε τον Γουντ επειδή «παραπονιόταν πολύ» (κι αυτός πήγε και βρήκε παρηγοριά στους Rolling Stones) και λίγο αργότερα έφυγε και ο Στιούαρτ, ο οποίος πήγε στο συγκρότημα Faces. Ηταν η εποχή που άρχισε τα ναρκωτικά. Στις περιοδείες τους η κοκαΐνη έρεε άφθονη, ενώ ο Ιαν ΜακΛάγκαν, ο κιμπορντίστας του συγκροτήματος, συνήθιζε να φοράει στο πέτο ένα ψεύτικο γαρίφαλο, το οποίο είχε ψεκάσει με κοκαΐνη, ώστε να μπορεί να σνιφάρει όσο έπαιζαν.

«Πολλές φορές ήμασταν απαίσιοι», γράφει. «Για να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε, πίναμε συνεχώς. Ημασταν το πρώτο συγκρότημα που έβαλε μπαρ στη σκηνή».

Το 1971, ξεκινάει σόλο καριέρα και πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι το τραγούδι «Μaggie Μay», που περιγράφει τα αντιφατικά συναισθήματα ενός νεαρού που έχει σχέση με μια γυναίκα μεγαλύτερή του. Οπως εκμυστηρεύεται, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα με την οποία έκανε έρωτα και η οποία ήταν αρκετά μεγαλύτερή του.

Εκείνη την περίοδο γνωρίζεται με τον Ελτον Τζον, γίνονται κολλητοί κι αποκαλούν ο ένας τον άλλο Φίλις και Σάρον ή απλώς «Χρυσή μου». «Είτε ήταν ποτό, είτε κοκαΐνη, μέναμε ξύπνιοι όλη νύχτα, ή τουλάχιστον μέχρι να ξεραθούμε. Ο Ελτον όμως ήταν πάντα φρέσκος κι αστραφτερός το επόμενο πρωί, τόσο που ήθελε να παίξουμε ποδόσφαιρο».

Το ποδόσφαιρο, εξάλλου, είναι ένα από τα πάθη του Στιούαρτ, ιδίως η Σέλτικ Γλασκόβης. Την τρέλα για το ποδόσφαιρο την κληρονόμησε από τον πατέρα του και τον παππού του: «Τα δύο μου αδέρφια, ο πατέρας και ο παππούς μου έπαιζαν μπάλα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μάλιστα ίδρυσαν και μία ομάδα στη γειτονιά μας. Είναι όλη η οικογένεια παθιασμένη με το ποδόσφαιρο», γράφει.

Λίγο αργότερα, στην παρέα προστίθεται και ο Φρέντι Μέρκιουρι, οι τρεις τους σκέφτονται να κάνουν συγκρότημα με το όνομα, «Μύτη, Δόντια και Μαλλιά», από τα χτυπητά τους χαρακτηριστικά, τελικά όμως η ιδέα δεν προχώρησε.

ΕΡΩΤΕΣ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Οι γάμοι του, οι... ναύτες και η γιόγκα

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 η καριέρα του απογειώνεται, παντρεύεται το μοντέλο Αλάνα Χάμιλτον, ενώ είχαν προηγηθεί πολυάριθμες σχέσεις εκ των οποίων, με το μοντέλο Ντι Χάρινγκτον και την ηθοποιό Μπριτ Εκλαντ.

Το 1982, το ζευγάρι κάνει τις διακοπές του στη Χαβάη. Μαζί τους είναι και ο 7χρονος Ασλεϊ, γιος της Αλάνα από τον γάμο της με τον ηθοποιό Τζορτζ Χάμιλτον και ο ατζέντης του Στιούαρτ, Τόνι Τουν. Ο μικρός και ο Τουν μοιράζονται ένα δωμάτιο, καθώς το ξενοδοχείο είναι γεμάτο και το ζευγάρι έχει και τα δύο μικρά του παιδιά. Ο Τουν μεθάει άσχημα παρουσία του μικρού και ο Στιούαρτ τον απέλυσε το επόμενο πρωί.

Λίγο αργότερα, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ο τραγουδιστής χρειάστηκε να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, επειδή το παράκανε, «περιποιούμενος» ναύτες σε γκέι μπαρ. Σύμφωνα με τον Στιούαρτ, τη φήμη ξεκίνησε ο Τουν για να τον εκδικηθεί για την απόλυσή του.

«Ποτέ δεν είχα σχέση ούτε μ' έναν ναύτη, πόσω μάλλον μ' ένα πλοίο γεμάτο ναύτες», γράφει, αναγνωρίζοντας πάντως πως ο Τουν «ήταν πολύ καλός στη δουλειά του», αφού η φήμη δεν τον άφησε ποτέ, απλώς με τα χρόνια, κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές της.

Εξι χρόνια μετά το διαζύγιό του, το 1990, γνωρίζει το μοντέλο Ρέιτσελ Χάντερ. Ηταν 45 κι εκείνη 21. Στο πρώτο τους επίσημο ραντεβού, το οποίο ο Στιούαρτ ήλπιζε να «τελειώσει στο κρεβάτι», ο τραγουδιστής πληροφορείται ότι πέθανε ο πατέρας του. Του είχε μιλήσει λίγες μόνο ώρες νωρίτερα.

«Η Ρέιτσελ ήταν υπέροχη. Μου συμπαραστάθηκε, ήρθε μάλιστα μαζί μου στην κηδεία. Οταν επιστρέψαμε στο Λος Αντζελες, μετακόμισε στο σπίτι μου και λίγο αργότερα παντρευτήκαμε». Απέκτησαν δύο παιδιά, χώρισαν το 1999 και η «καρδιά του έσπασε». Το διαζύγιο τον τσάκισε τόσο, που άρχισε ψυχανάλυση η οποία δεν τον βοήθησε: «Ηταν σαν κινέζικο γεύμα - στην αρχή χορταίνεις, αλλά μετά από μία ώρα πεινάς πάλι».

Στη συνέχεια δοκίμασε -με την ίδια αποτυχία- τη γιόγκα. «Σε μια προσπάθειά μου να ισορροπήσω, έπεσα προς το τζάκι. Αν ο Θεός ήθελε να κάνουμε γιόγκα, θα έβαζε τα γόνατά μας πίσω από το κεφάλι μας».

Πολύτεκνος Το 2007 παντρεύτηκε το μοντέλο Πένι Λάνκστερ με την οποία απέκτησε δύο ακόμα παιδιά, το τελευταίο κι όγδοο στη σειρά, τον Εϊνταν το 2011 κι ενώ ήταν 66 χρονών. «Αν κάνω κι άλλο παιδί, θα πρέπει να τρέχω σε περιοδείες μέχρι τα 90 μου», γράφει.

Ο Στιούαρτ μιλάει και για τον τρόμο που ένιωσε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς. Το 2004 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κι έκτοτε έχει αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό έργο, κυρίως όσον αφορά τις οργανώσεις που ασχολούνται με την ασθένεια.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ