«Αναζητητές»: H μουσική ομάδα ΡΟΔΑ παίζει Γκουρτζίεφ

29.10.2012
Μουσική και κινηματογράφος-video art συναντούν τη φιλοσοφία μέσα από την προβολή σκηνών της καθημερινότητας, της παιδικής ηλικίας, του πολέμου, της πολιτικής διαμαρτυρίας, της εγκατάλειψης, της φύσης, του βιομηχανοποιημένου χώρου όπου κατοικούμε.

Μουσική και κινηματογράφος-video art συναντούν τη φιλοσοφία μέσα από την προβολή σκηνών της καθημερινότητας, της παιδικής ηλικίας, του πολέμου, της πολιτικής διαμαρτυρίας, της εγκατάλειψης, της φύσης, του βιομηχανοποιημένου χώρου όπου κατοικούμε. Εικόνων που «τρέφονται από την ορμή και τη δύναμη της μουσικής, σε μια σύνθεση Ανατολής και Δύσης όπου αντηχεί το μήνυμα του έργου του Γκουρτζίεφ για την αφύπνιση του ανθρώπου».

Μέρος αυτού του έργου που εντυπωσιάζει με τον πλούτο, την ένταση και την ποικιλία του ύφους του, αποτελεί και το αντικείμενο μιας σπάνιας συναυλίας με τίτλο «Αναζητητές» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Banquet, με την υπογραφή της μουσικοθεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ. Μιας ομάδας που ως τμήμα του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ, δραστηριοποιείται από το 1991 στην πραγμάτωση της διδασκαλίας του μεγάλου φιλοσόφου μέσα από τη μελέτη των μεγάλων μύθων της ανθρωπότητας και τη διερεύνηση της μουσικοθεατρικής εμπειρίας με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και του δυναμικού του ανθρώπου.

Με τους «Αναζητητές» ειδικότερα, η ΡΟΔΑ πηγαίνει ακόμα πιο πέρα από την πρωτότυπα καταγεγραμμένη πιανιστική σημειογραφία, εξετάζοντας τις μουσικές παραδόσεις που ανακάλυψε ο Γκουρτζίεφ μέσα από τα ταξίδια του και αναδιατάσσει τις συνθέσεις μέσα από αυτή την οπτική της «εσωτερικής ανάπτυξης».

Θέλοντας να παρουσιάσει τη μουσική του Γκουρτζίεφ στο ευρύτερο κοινό, η ομάδα των Τάκη Πατερέλη (πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο), Πίας Πιερράκου (πλήκτρα, φωνητικά), Γιώργου Ντούνη (κρουστά, φωνητικά), Δημήτρη Γασπαράτου (κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά) και Γιώργου Ταμπάκη (κιθάρα, ντιτζεριντού, κρουστά, φωνητικά) μεταφέρει ζωντανά στο Μέγαρο, συνθέσεις μιας ευρείας γκάμας που έχουν σχέση τόσο με τη θρησκευτική και την υμνική παράδοση της Ανατολής όσο και με την σύγχρονη trance και jazz. Με φόντο εικόνες της σύγχρονης κοινωνίας που προβάλλονται από γιγαντοοθόνης, ένα video art που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της μουσικής του Γκουρτζίεφ με το ζητούμενο στο έργο του που δεν είναι άλλο από την πνευματικότητα στο παρόν που ζούμε.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την ενορχήστρωση των έργων της συναυλίας υπογράφει η Μαρία Περετζή, ενώ τη σκηνοθεσία της και την «κινηματογραφική» της επιμέλεια-δημιουργία video art ο Ορφέας Περετζής.

Η παράσταση εντάσσεται στη Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Τα έργα που θα ακουστούν στη συναυλία (αναφέρουμε ενδεικτικά τα: Religious Ceremony -Θρησκευτική τελετή, Armenian Song-Τραγούδι της Αρμενίας, Persian Dervish-Ο Πέρσης Δερβίσης, Sayyid Chant and Dance No 10- Ψαλμός και χορός του Σαγίντ, αρ. 10, Dervish Dance-Χορός του Δερβίση, Marche Alerte-Εμβατήριο της εγρήγορσης, Asian Song No 40-Ασιατικό τραγούδι αρ. 40, Kurd Melody for two Flutes-Κουρδική μελωδία για δύο φλάουτα, Sayyid Dance No 18-Χορός του Σαγίντ, αρ. 18, Caucasian Dance-Καυκάσιος χορός, Sayyid Dance No 31-Χορός του Σαγίντ, αρ. 31) συγκαταλέγονται στις πάνω από 200 συνθέσεις και τις 250 χορογραφίες «κινήσεων» που συνέθεσε ο Γκουρτζίεφ.

Ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ρίζες από την λαϊκή και θρησκευτική μουσική της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου, και από τη Ρωσική Ορθόδοξη λειτουργική μουσική που αγγίζει εθνολογικά στοιχεία και τελετουργίες των μοναστηριακών αδελφοτήτων.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου, ώρα 21:00
Αίθουσα Banquet

Τιμές εισιτηρίων: € 11, €18
Ειδικές τιμές: € 5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), € 7 (πολύτεκνοι, 65+)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr