«Πλάτες μέσα στα σκουπίδια» στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια

13.11.2012
Με αυτή την παράσταση επιχειρείται να αποδειχθεί, πως το θέατρο που δεν «ακούει» ό,τι συμβαίνει έξω από τους περίκλειστους τοίχους του, είναι ένα νεκρό θέατρο.

Οι «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια» είναι το θεατρικό έργο του Κίμωνα Ρηγόπουλου , με το οποίο θα εγκαινιαστεί, στις 29 Νοεμβρίου ο νέος πολυχώρος τέχνης Αλεξάνδρεια.

Με αυτή την παράσταση επιχειρείται να αποδειχθεί, πως το θέατρο που δεν «ακούει» ό,τι συμβαίνει έξω από τους περίκλειστους τοίχους του, είναι ένα νεκρό θέατρο. Και αν αυτό ισχύει γενικά, σήμερα ισχύει και επιβεβαιώνεται δραματικά.

Η παράσταση επιδιώκει να συναντηθεί με τις φανερές και υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στα χρόνια της μεγάλης κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Να απομυθοποιήσει το φόβο που καίει τα σωθικά των ανθρώπων και που δεν αρμόζει στους άνω θρώσκοντες.

Να δείξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός αλλά περιφέρεται ακόμα ημιθανής με τα ρούχα του δικού μας πανικού και των ασυγχώρητων δισταγμών μας. Να υπενθυμίσει ότι η πείνα κάστρα παραδίνει αλλά…και κάστρα πολεμά. Να επιβεβαιώσει ότι το όπλο της τέχνης δεν παθαίνει αφλογιστία αν το συντηρούν ευσυνείδητοι καλλιτέχνες.

«Ο ειρμός του ποταμού διεκόπη. Η συνοχή όμως του τοπίου ήταν τόση που και ο ποταμός κυλούσε», μας λέει ο Εμπειρίκος. Και συμφωνούμε. Εμείς κι εσείς είμαστε το συνεκτικό τοπίο που εγγυάται την αέναη ροή του ποταμού. Αν πρέπει κάποιος να αποσυρθεί δεν θα είμαστε εμείς αλλά αυτοί που απεργάζονται εργαστηριακά τον αφανισμό μας.

«Πλάτες μέσα στα σκουπίδια» Από το θυμό στο φόβο χωρίς επιστροφή; Με βάρκα την ελπίδα ή την απελπισία; Ζούμε ένα θεόσταλτο κατακλυσμό ή ένα κοινωνικό συμβόλαιο θανάτου; Κι εμείς; Θα γίνουμε η Ιφιγένεια στην Αυλίδα και στην Ομόνοια ή θα σταθούμε όρθιοι; Κι αυτή η πλάτη στα σκουπίδια; Τίνος είναι; Γιατί…η πείνα κάστρα παραδίνει αλλά και κάστρα πολεμά

Σκηνοθεσία: Κίμων Ρηγόπουλος

Σκηνικό- κοστούμια(επιμέλεια): Νίκος Πολίτης

Μουσική: Νίκος Αθανασάκης

Φωτισμοί: Δημήτρης Μαργαρίτης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Αρβανίτη, Βασίλης Βλάχος, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Τζένη Σκαρλάτου

Info
Που: Πολυχώρος Αλεξάνδρεια, Σπάρτης 14 ,Πλατεία Αμερικής

Πότε: Πρεμιέρα 29 Νοεμβρίου.
ΠΕΜΠΤΗ:ώρα 19.30, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΣΑΒΒΑΤΟ: ώρα 21.15, ΚΥΡΙΑΚΗ: ώρα 18.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85΄ χωρίς διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15€, 10€ (φοιτητικό)