Εκτός Τελικού η Κύπρος!

15.05.2013
Στις 22.00 όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε ο Ημιτελικός της Eurovision, με τη Loreen σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό να τραγουδάει το περσινό νικητήριο τραγούδι, Euphoria.

Τον σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, που ξεκίνησαν με τις διευκρινίσεις για την ψηφοφορία και τις χώρες που συμμετέχουν.

Πρώτη χώρα για φέτος η Αυστρία με την 17χρονη Natália Kelly και το Shine και συνέχεια με τη μπαλάντα της Εσθονίας απο την εγκυμονούσα Birgit που στον τέταρτο μήνα της, ερμήνευσε το Et Uus Saaks Alguse.

Η Σλοβενία με την Αμερικάνα Hannah τραγούδησε Straight Into Love, ελπιζοντας πως δε θα είναι εκείνη που θα φέρει τον όγδοο αποκλεισμό για τη χώρα, αλλά για τρίτη φορά, την πρόκριση στον Τελικό.

Η Κροατία με τους 6 άντρες στη σκηνή, ονόματι Klapa s mora τραγούδησαν το Mižerja - ομολογουμένως καθόλου καλό φενγκ σούι για την πρόκριση...

Η Δανία εμφανίστηκε στην πέμπτη θέση. Η ξυπόλητη 20χρονη Emmelie de Forest, αποθεώθηκε με το Only Teardrops, το κομμάτι που θεωρείται το απόλυτο φαβορί για φετος. Η απόδοση της Δανίας συνεχίζει να πέφτει λεπτό με το λεπτό, δίνοντας της όλο και περισότερες πιθανότητες να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Η Ρωσία με την 22χρονη φοιτήτρια Δημοσιογραφίας Dina Garipova συνέχισε με το What If. Να σημειώσουμε ότι η Garipova είναι η νικήτρια του ρωσικού talent show The Voice.

Η Ουκρανία, της οποίας επίσης οι αποδόσεις έπεφταν επικίνδυνα όλη τη μέρα, πήρε τη σκυτάλη με την Zlata Ognevich και το Gravity, ένα τραγούδι που πιθανολογούμε ότι θα κλέψει την παράσταση στον Τελικό...

Το αγαπημένο outsider που έχει διχάσει τους Eurofans για τη συνέχεια, από την Ολλανδία. Η Anouk ξεδίπλωσε το ταλέντο της ερμηνεύοντας το Birds.

Μαυροβούνιο με τους χιπ χοπ Who See που ερμήνευσαν το Igranka, που σημαίνει "πάρτυ". Οι νικητές των βραβείων MTV προσπάθησαν να περάσουν για πρώτη φορά τη χώρα τους στον Τελικό.

Η Λιθουανία εκπροσωπήθηκε από τον Andrius Pojavis που τραγούδησε Something. Η Λιθουανία έχει συμμετάσχει 13 φορές στον διαγωνισμό και η ψηλότερη θέση που έχει πάρει ποτέ είναι η 6η, στη Eurovision της Αθήνας.

Λευκορωσία με την Alyona Lanskaya και το κομμάτι Solayoh. Η Alyona κέρδισε και τον περσινό εθνικό τελικό αλλά είχε ακυρωθεί μετά από φήμες για νοθεία στην ψηφοφορία...

Συνέχεια με τη Μολδαβία και την α λα Ριάνα... Aliona Moon που τραγούδησε O Mie, με ένα φόρεμα που έχει συζητηθεί πολύ, καθώς μεγαλώνει, μακραίνει, φωτίζει, σκοτεινιάζει... τα κανει όλα και συμφέρει.

Δέκατη τρίτη η Ιρλανδία με τον 27χρονο Ryan Dolan να υμνεί την αγάπη με το Only Love Survives.

Και αμέσως μετά η Δέσποινα Ολυμπίου στη σκηνή με το Αν με Θυμάσαι για την Κύπρο... Εντυπωσιακή φωνή, εντυπωσιακή τουαλέτα...

Ο Roberto Bellarosa για το Βέλγιο, με έναν άλλον ύμνο για την αγάπη, το Love Kills και τέλος του α' Ημιτελικού με τη Σερβία και τις τρεις Moje 3 που τραγουδούν πως η αγάπη είναι παντού... δηλαδή Ljubav Je Svuda!

Στις 11.50 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Με τυχαία σειρά, οι χώρες που προκρίθηκαν είναι:

Μολδαβία
Λιθουανία
Ιρλανδία
Εσθονία
Λευκορωσία
Δανία
Ρωσία
Βέλγιο
Ουκρανία
Ολλανδία


*...Να σημειώσουμε ότι πέρασαν όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και καμία της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας...*

Η Κύπρος δεν κατάφερε να προκριθεί δυστυχώς. Οι ελπίδες μας τώρα μεταφέρονται για την Πέμπτη 16 Μαϊου, με την Ελλάδα που διαγωνίζεται ένατη στο Δεύτερο Ημιτελικό με το "Alcohol is Free", από τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, σε μουσική των Στάθη Παχίδη και Ηλία Κόζα και στίχους Ηλία Κόζα.

Ε.Σ.