Οι Via Negativa και οι Vasistas στο This!

06.09.2013
Οι Via Negativa, οι Vasistas και η ομάδα BIOS παρουσιάζουν το This!, μια διεθνή καλλιτεχνική σύμπραξη και συμπαραγωγή των τριών ομάδων.

Οι Via Negativa, οι Vasistas και η ομάδα BIOS παρουσιάζουν το This!, μια διεθνή καλλιτεχνική σύμπραξη και συμπαραγωγή των τριών ομάδων. Με κοινή αφετηρία τον πειραματισμό και την έρευνα πάνω στις παραστατικές τέχνες σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα, οι τρεις ομάδες δημιουργούν ένα ανοιχτό σύστημα διαλόγου και πειραματίζονται μέσα σε αυτό, εντάσσοντας στο πλαίσιο της έρευνας το κοινό και την σχέση του με το ζωντανό γεγονός.

Η ιδέα της περφόρμανς γεννήθηκε στο πρώτο residency που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στo BIOS, συνέχισε ως residency project τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Zadar Snova της Κροατίας, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό ως work-in progress. Το τελικό αποτέλεσμα της συνεργασίας θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο κτίριο των Via Negativa, στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας και στη συνέχεια στο BIOS,στην Αθήνα.

Το Τhis! είναι μια περφόρμανς που χρησιμοποιεί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και κάμερες ως προεκτάσεις των αισθήσεων και των σκέψεων των σημερινών ανθρώπων, λέξεις και εικόνες που συνθέτουν ένα ζωντανό σουρεαλιστικό και απολύτως κανονικό διάλογο μεταξύ αγνώστων την ίδια στιγμή. Οι τέσσερις συγγραφείς του κειμένου σκηνοθετούν και παίζουν, εναλλάσσοντας τους ρόλους καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ένας μηχανισμός που αμφισβητεί τις κοινωνικές , πολιτικές, νεοφιλελεύθερες δομές όπως διαμορφώνονται σήμερα, αλλά και εξερευνά κατά πόσο ο σύγχρονος κόσμος του θεάματος αποτελείται από προσωπικές ουτοπίες. Ένα ραντεβού με τις υποσυνείδητες σκέψεις, ένα παιχνίδι για την επικοινωνία και τις ανθρώπινες συνδέσεις.

To Τhis! είναι:
Μία speed dating συνάντηση ακτιβιστών.
Μία ανακατασκευή μιας μηχανής κοινωνικής δικτύωσης.
Μία παράσταση πολυμέσων.
Τέσσερις άνθρωποι πάνω στη σκηνή.
Μία παρεξήγηση.
Η αποτυχία του να καταλαβαίνεις τον κόσμο σωστά.
Ένα προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας.
Είναι μια διαφωνία – συμφωνία μεταξύ εικόνων και λέξεων.
Είναι μια μάχη συνειδήσεων.
Είναι μια πνευματική υγιεινή για το κοινό.
Είναι ένας παλιομοδίτικος έλεγχος.
Αυτό που είναι.
Είναι μια μοναδική ειδική γραμματική της Αγγλικής.
Είναι ένδειξη και συναίσθημα.
Είναι ένα παιχνίδι.
Είναι απλά δεδομένα της ζωής.
Είναι ανθρώπινο.
Είναι πολύ ανθρώπινο.

Σύλληψη/ Κείμενο/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Αργυρώ Χιώτη, Ευθύμιος Θέου, Βασίλης Χαραλαμπίδης, Boris Kadin.

Το This! θα παρουσιαστεί στο κτίριο των Via Negativa στην Λουμπλιάνα αυτό τον Οκτώβριο.