Χιπ-χοπ Ιουλιέτα, αστέρες και μια ιέρεια στο Μέγαρο

02.10.2013
Μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, ο σούπερσταρ τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, συνθέτουν τον λαμπρό κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών.

Μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, ο σούπερσταρ τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, συνθέτουν τον λαμπρό κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών.

Θεσμός ισχυρός, το Μέγαρο Μουσικής, στα 22 και πλέον χρόνια παρουσίας του, ταυτίζεται με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας αλλά και του διεθνούς γίγνεσθαι με άρτιες παραγωγές και άψογες τεχνικά και αισθητικά εκδηλώσεις. Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα απαντά στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας.

Η Comédie-Française, το θέατρο-θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την Αντιγόνη του Ανούιγ, ενώ από τη μακρινή Ιαπωνία φθάνει το παραδοσιακό κωμικό θέατρο Kyogen, με το Yamamoto Kyogen Company.

H σούπερσταρ Συλβί Γκιλέμ θα λάμψει για μια ακόμη φορά με τον Ακραμ Καμ και την ομάδα του, αλλά και το Μπαλέτο του Τόκιο, το Minus One του σπουδαίου Οχάντ Ναχαρίν παρουσιάζουν οι χορευτές των Grands Ballets Canadiens και μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας, παρουσιάζει η χορευτική ομάδα Trafic de Styles.

Τέλος, το πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus και ο μεγάλος Chic Corea θα ενθουσιάσουν τους φίλους της jazz και της world music.

Η κλασική μουσική, βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξης του Mεγάρου Μουσικής, ενώ όλες οι μορφές της τέχνης, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά και ο στοχασμός μέσα από το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus συνθέτουν το πρόγραμμα του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας.
Οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύτιμες και αναγκαίες, βρίσκονται στο επίκεντρο και φέτος, στοχεύοντας σ’ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.


Το Μέγαρο βρίσκει τον προορισμό του, όταν πλημμυρίζει κόσμο, πάνω από 350.000 άτομα το επισκέφθηκαν, μόνο τη χρονιά που πέρασε.



Αναλυτικότερα:

Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι: την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο που θα διευθύνει ο Ιβάν Φίσερ με σολίστ στο πιάνο, την εξαιρετική Μαρία Ζοάο Πίρες (31/10), την MusicAeterna με τον εκρηκτικό αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή (18&19/12), την Orchestra Mozart, Bologna με έναν από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς της εποχής μας, τον Κλάουντιο Αμπάντο (11/4), την Kammerorchester Wien-Berlin που θα συμπράξει με τον τενόρο που πρωταγωνιστεί τη στιγμή αυτή στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, τον Γιόνας Κάουφμαν(13/5) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον μεγάλο αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα που πραγματοποιεί την υπόσχεση του να επιστρέψει και φέτος στη σκηνή του Μεγάρου (18 & 19/6).

Οπερα- Οπερέτα

Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: ένα Gala Wagner στο πλαίσιο του αφιερώματος στην επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Richard Wagner σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος((18/10), μια βραδιά οπερέτας με τον εύγλωττο τίτλο ‘Φίλα με’ που θα παρουσιαστεί την περίοδο των Χριστουγέννων σε συμπαραγωγή επίσης με την Κρατική Ορχήστρα(30/12), την Καμεράτα, που παρουσιάζει σε όργανα εποχής μια βραδιά με τίτλο ‘Η Ελλάδα και το Μπαρόκ’(12/1), την όπερα του Πέρσελ ‘Διδώ και Αινείας’ (σε συναυλιακή μορφή), με την ιδιαίτερη πάντα προσέγγιση του Θεόδωρου Κουρεντζή και την ορχήστρα MusicAeterna (18&19/2). Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το ανέβασμα της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ‘Πικ Νικ’ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού , με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου (17-28/2).

Οι εξαιρετικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να προβάλλονται –σε παραγωγή του Antenna Group– στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, ‘φέρνοντας’ την αφρόκρεμα της λυρικής σκηνής, σε απευθείας μετάδοση, στη χώρα μας.

Θέατρο

Το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο είναι μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση-απάντηση στην όπερα και κατακτά σημαντικό χώρο στο πρόγραμμα του Μεγάρου με τρεις σημαντικές παραγωγές. Δύο αναπάντεχα προκλητικά έργα το Vesalii Icones και το Miss Donnithorne’s Maggot του βρετανού συνθέτη Πήτερ Μάξουελ Νταίηβις, που φέτος γιορτάζει τα 80 του χρόνια, ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου με το Ergon Ensemble υπό τον Kasper de Roo(11,12/2). ‘Στην κόψη του ξυραφιού’ είναι ο τίτλος του έργου, ενός ‘κοντσέρτου’ για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε, με μουσική, λόγο και εικόνα που φέρει την υπογραφή της Νάνσυ Μπινιαδάκη (σύλληψη και σκηνοθεσία) και της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου (επιλογή μουσικής, ερμηνεία)(12,13/3). Η πόλη, οι άνθρωποι και οι παράλληλες ζωές, ενέπνευσαν τον συνθέτη Αλέξανδρο Μούζα που θα παρουσιάσει την παραγωγή City lives, μια multimedia μουσική παράσταση που αποδομεί την καθημερινότητα μας. Διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος (9&10/5)



H Σειρά Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί το περίφημο ιστορικό θέατρο της Γαλλίας, τη Comédie-Française, που παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις τo αριστούργημα του Ζαν Ανούιγ ‘Αντιγόνη’, σε σκηνοθεσία του γάλλου σκηνοθέτη Marc Paquien, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία’ (26,27/4). Από τη μακρινή Ιαπωνία φθάνει το Kyogen, το κωμικό παραδοσιακό θέατρο που αναπτύχθηκε παράλληλα με το θέατρο Νο, και εκπροσωπείται στη σκηνή του Μεγάρου, από την ομάδα Yamamoto Kyogen Company (18,19/3). Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVE που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Xορός

Στη δημοφιλέστατη Σειρά Ο Χορός στο Μέγαρο θα απολαύσουμε την μεγάλη χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ που θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο για να χορέψει σύγχρονο με τον μοναδικό Ακραμ Καν και την Ομάδα του και κλασικό ρεπερτόριο με το Μπαλέτο του Τόκιο. (19-30/12). Ένα σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα από τον Καναδά, τα Grands Ballets Canadiens, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το περίφημο Minus One, χορογραφία που υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Οχάντ Ναχαρίν (3,4/3).



Μουσική Δωματίου

Από τις δημοφιλέστερους Κύκλους, αυτή της Μουσικής Δωματίου, που έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Φέτος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων της, με εμφανίσεις του Κουαρτέτου Kroger από τη Δανία με την Δανάη Καρά (με την υποστήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Δανίας - 2/11), του Γιώργου Δεμερτζή και του Δημήτρη Καρακαντά (9/11), του Noé Inui και του Βασίλη Βαρβαρέσου (4/12), του μεγάλου βιολονίστα Gidon Kremer με την Giedre Dirvanauskaite και την Khatia Buniatishvili (14/12), του Σπύρου Μουρίκη και της Ντιάνα Βρανούση (21/1), του Χρήστου Κανέττη και του Rolf Plagge(10/2), του Αγγελου Λιακάκη και του Τίτου Γουβέλη(9/4) και τέλος του Κουαρτέτου Τετρακτύς με τον Νικόλα Καβάκο(29/4).

Καμεράτα

H Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει φέτος εννέα προτάσεις, όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες: Ο διάσημος καναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ συναντά την Καμεράτα, ‘Το χαμόγελο της Τζοκόντας,’ όπου η μουσική του Βιβάλντι γίνεται έμπνευση για ένα από τα ωραιότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, το ‘Χαμόγελο της Τζοκόντας’ του Μάνου Χατζιδάκι (2/11), το θρυλικό ‘Αξιον Εστί’ του Μ. Θεοδωράκη συναντά την συνταρακτική 14η Συμφωνία του Σοστακόβιτς (20,21/11), ο συγκλονιστικός Μεσσίας του Χαίντελ (15/12), η Ελλάδα και το Μπαρόκ (12/1), η οπερέτα ‘Πικ Νικ’ του Θεόφραστου Σακελαρίδη, το κυριακάτικο πρωινό ‘Άκου τα έγχορδα’. Επίσης η Ορχήστρα, πάντα με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Γιώργου Πέτρου, αναβιώνει σε όργανα εποχής τη θρυλική βραδιά, της 22/12/ 1808, όταν ο Μπετόβεν παρουσίασε σε α’ εκτέλεση μερικά από τα συγκλονιστικότερα έργα του (5/4). Τέλος στον Κύκλο Adagio η Καμεράτα παρουσιάζει Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία

Η Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία αποτυπώνεται με εννέα συναυλίες που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις, αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας. Σε συμπαραγωγή με το Συνόλο μουσικής δωματίου Kyklos παρουσιάζονται δύο συναυλίες: ‘Tο Μπαρόκ με τη ματιά του 20ου αιώνα’, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου(9,10/10) και ‘Νίκος Σκαλκώτας, ο μοναχικός και μοναδικός(23/1). Το περίφημο έργο του Α. Σαίνμπεργκ ‘Pierrot Lunaire’, καθώς και έργα μαθητών του παρουσιάζει το Σύνολο Εαρινού Φεστιβάλ Παξών υπό τον Βασίλη Τσιατσιάνη με τη σύμπραξη της Αγγελικής Καθαρίου (23/10). Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου παρουσιάζει τις συναυλίες: ‘O μέγας Stravinsky με λίγα λόγια’ με τη σύμπραξη των Βίκυ Στυλιανού, Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, Άγγελου Πολίτη και αφηγητή τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη (5/11), ‘Άνθρωπος και περιβάλλον’ με παράλληλη εικαστική έκθεση του Γεωργίου Πηρούνια (23/1) και ‘Εργαστήριο νέων συνθετών’(12/3). Το Ergon Ensemble παρουσιάζει ‘Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας’, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, στo πλαίσιo της 50ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων (29/11) και ‘Minima-maxima (8/4). Από τον Lutoslawski στον Piazzolla τιτλοφορείται η βραδιά που συνδιοργανώνεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Κουαρτέτο Lutoslawski Quartet Wroclaw και μέλη των Idée Fixe (18/12)

Μεγαρο και παιδιά

Το Μέγαρο των παιδιών είναι ένας ολόκληρος νέος κύκλος αφιερωμένος στα παιδιά με προτάσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες. Για αρχή, όσα παιδιά δεν κατάφεραν να δουν πέρυσι το ‘Νησί των θησαυρών’ που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μπορούν να το κάνουν φέτος, με τους συμμαθητές ή τους γονείς τους (από τις 16/11 και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο), η συνέχεια επιφυλάσσει τον Καραγκιόζη καπετάνιο και βέβαια τα Κυριακάτικα πρωινά που είναι πάντα γεμάτες εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές. Φέτος τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη σειρά συναυλιών «Άκου… τα όργανα!» με θέμα τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας. Στον ίδιο Κύκλο, στα Μουσικά εργαστήρια, τα παιδιά με το σχολείο τους επισκέπτονται την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη και μαθαίνουν τα μυστικά της , οι μαθητές γυμνασίων μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα S-[cool]-life που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας, ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή γυμνασίων της Αττικής, που θα ολοκληρωθεί με δύο συναυλίες στο Μέγαρο στις 6/4, με τη συμμετοχή κοινού. Ο κήπος και το εσωτερικό του Μεγάρου γίνεται πεδίο για το κυνήγι του θησαυρού, για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ο σχεδιασμός είναι της Λήδας Μασούρα.

Ελληνικό τραγούδι

Το Ελληνικό τραγούδι έχει πάντα τη θέση του στο πρόγραμμα του Μεγάρου και φέτος εκπροσωπείται με ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ που φέρει τον τίτλο ‘Το τραγούδι που σου’γραφα’. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σκηνοθετεί και παρουσιάζει, οι ενορχηστρώσεις είναι των Τάσου Ρωσόπουλου και Δαυίδ Ναχμία. Τραγουδούν οι Χρυσούλα Στεφανάκη – Θάνος Πολύδωρας, Φωτεινή Δάρρα, Νίνα Λοτσάρη, Ζωζώ Σαπουντζάκη (2/12), Αγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής. Μετέχει δωδεκαμελές μουσικό σύνολο, ενώ την παιδική χορωδία ‘Έμπνευσις’ διευθύνει η Έλενα Καντάρη (2,3/12). Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Θεοδωράκη, σε ποίηση Σεφέρη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη (18,19/3).



Jazz & World Music

Η Σειρά Jazz & World Music, πάντα δημοφιλής και ενδιαφέρουσα, προτείνει το διάσημο πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus (10/12), τις ‘Γυναίκες της Πέτρας’ με τα συγκροτήματα Encardia και Πλειάδες(15/2), τον μεγάλο Chick Corea (31/5) και μια Jazz Big Day στη διάρκεια της οποίας θα ακούσουμε το Κουιντέτο του Δήμου Δημητριάδη, τη συναυλία-αφιέρωμα στα 30 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας του Μηνά Ι. Αλεξιάδη με τον Τάκη Πατερέλη και άλλους μουσικούς, το δημοφιλές κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, αλλά και Latin-afro συγκροτήματα.

Γ.Οικονόμου