Ο Λου Ριντ κι η πορεία του στη Wild Side

27.10.2013
Ο θρυλικός τραγουδιστής, νεκρός στα 71 του χρόνια.

Ο θάνατός του Λου Ριντ (Lou Reed), είναι δυστυχώς, γεγονός. Ο σπουδαίος μουσικός και τραγουδιστής, ο θρύλος της ροκ, και ιδρυτικό μέλος των Velvet Underground, έφυγε στα 71 του χρόνια, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών και η αδυναμία του στο αλκοόλ, το οποίο αναφέρει συχνά στα τραγούδια του, φαίνεται να συνέβαλαν σημαντικά σ' αυτόν.

Ο Ριντ, ερμηνευτής τραγουδιών όπως τα Walk on the wild side και Perfect day, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Μάιο, σε νοσοκομείο στο Κλίβελαντ.
Μετά την εγχείρηση είχε στο site του: «Είμαι ένας θρίαμβος της σύγχρονης φαρμακευτικής, φυσικής και χημείας. Είμαι μεγαλύτερος και δυνατότερος από ποτέ. Δεν βλέπω την ώρα να βρεθώ στη σκηνή και να γράψω περισσότερα τραγούδια για να συνδεθώ με τις καρδιές, τα πνεύματά σας και το Σύμπαν, στο μέλλον».

Ο Ριντ στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του στη Νέα Υόρκη στις 3 Οκτωβρίου στο πλαίσιο αφιερώματος για το άλμπουμ Trasnformer που απογείωσε τη σόλο πορεία του στη μουσική.

Ο Λιούς Αλαν Ριντ (Lewis Allan Reed) είχε γεννηθεί στις 2 Μαρτίου του 1942 από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από την Τόμπι και τον Σίντνεϊ Ζόζεφ Ριντ και μεγάλωσε στο Φρίπορτ του Λογκ Άιλαντ. Σπούδασε δημοσιογραφία, σκηνοθεσία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Syracuse University) και μετά την αποφοίτησή του το 1964 έπιασε δουλειά ως συνθέτης στη δισκογραφική εταιρία Pickwick Records.
Την επόμενη χρονιά δημιούργησε μαζί με τον ουαλό βιολιστή συνάδελφό του, Τζον Κέιλ, το συγκρότημα The Primitives, το οποίο μετεξελίχθηκε στους The Velvet Underground, ένα από τα συγκροτήματα με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ροκ, με μάνατζερ τον Άντι Ουόρχολ. Εκείνη την περίοδο γράφτηκαν τα τραγούδια "Heroin" και "I'm Waiting for my Man". Το 1970 ο Ριντ αποχώρησε από το συγκρότημα και μετακόμισε για ένα διάστημα στο Λονδίνο για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.
Τον Δεκέμβριο του 1972 εκδίδει το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "Transformer" με παραγωγό τον Ντέιβιντ Μπάουι, γνωρίζοντας την πρώτη μεγάλη επιτυχία του, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Βρετανία.

Το 1980 παντρεύτηκε τη βρετανή σχεδιάστρια ρούχων Σίλβια Μοράλες (Sylvia Morales) με την οποία χώρισε μια δεκαετία αργότερα, ενώ το 2008 ξαναπαντρεύτηκε την ομότεχνη του, Λόρι Άντερσον (Laurie Anderson).

Το 1993 ξαναβρέθηκε για τελευταία φορά με τα υπόλοιπα μέλη των Velvet Underground για μία ευρωπαϊκή περιοδεία. Η δεκαετία του 2000 ξεκίνησε για τον Reed με το επιτυχημένο άλμπουμ Ecstasy και τρία χρόνια αργότερα επανήλθε στο προσκήνιο με το The Raven.
Στη δεκαετία του 2010 ο Ριντ παρέμενε ενεργός συνθέτοντας μουσική. Συνέβαλε μεταξύ άλλων με φωνητικά στο τρίτο άλμπουμ των Gorillaz , Plastic Beach, στο κομμάτι "Some Kind Of Nature" .
Παράλληλα με τη μουσική ο Ριντ είχε πάθος και με τη φωτογραφία. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο "Emotions in Action", ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το "Lou Reed's New York" με καθημερινές σκηνές από την πόλη που τον ενέπνευσε για περισσότερες από . Το 2012 εξέδωσε την τελευταία του συλλογή στο δίγλωσσο λεύκωμα "Rimes Rhymes" -σε Γαλλικά και Αγγλικά- που περιέχει περισσότερες από 300 φωτογραφίες του και συνοδεύεται από κείμενα του Μπέρναρντ Κόμεντ (Bernard Comment).

Ήδη χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου τιμούν την μνήμη του. Στο λογαριασμό του στο Twitter και στη σελίδα του στο Facebook αναρτήθηκε ένα μήνυμα που γράφει απλά "The Door"—υπονοώντας ότι ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Στο official twitter των Who γράφει :"R.I.P. Lou Reed. Walk on the peaceful side" .

E.Σ.