Επικίνδυνοι έμποροι όπλων ντύνονται με χάντρες

20.01.2014
Με πλεκτές μάσκες και οπλοπολυβόλα καλυμμένα με πολύχρωμες χάντρες, ο νοτιο-αφρικανός καλλιτέχνης Ραλφ Ζίμαν (Ralph Ziman) απεικονίζει την εμμονή της Αφρικής με τα όπλα και το στάτους που δίνουν σε όσους τα διακινούν. Τα όπλα, αντικείμενα λατρείας αλλά και φόβου, μοιάζουν επικίνδυνα σουρεαλιστικά τοτέμ από άγνωστες τελετές μαγείας. Για τη φωτογραφική του σειρά με τίτλο «Ghosts», ο Ζίμαν φωτογράφισε τους έμπορους όπλων της Ζιμπάμπουε να κραδαίνουν ρέπλικες τύπου AK-47, καλυμμένες με χάντρες σύμφωνα με την παραδοσιακή τοπική τέχνη Shona. Το πολύχρωμο αυτό πρότζεκτ, αν και μοιάζει πολύ ελκυστικό, ρίχνει φως στην άσχημη αλήθεια που φέρνει κίνδυνο και όλεθρο σε όλους τους αφρικανούς πολίτες - το παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Ο Ζίμαν είναι καλλιτέχνης του δρόμου (street artist), ζει και εργάζεται στην Venice Beach στην Καλιφόρνια, και με αυτή του τη δουλειά επιτίθεται στην αφρικανική κουλτούρα των όπλων με έντονα χρώματα γυαλιστερές υφές και εικόνες που αποτυπώνονται στη μνήμη. Οι έμποροι που πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες δεν σκηνοθετήθηκαν. Κι όμως ο θεατής εισπράττει μια ιδιαίτερη "πόζα", μια άτυπη δύναμη που αισθάνεται το υποκείμενο της φωτογραφίας έχοντας στα χέρια του ένα οπλοπολυβόλο. Για τη σειρά αυτή, ο Ζίμαν μεταποίησε 200 όπλα, αριθμός αστείος μπροστά στις ποσότητες που διακινούνται στην αφρικανική αγορά όπλων και πυρομαχικών. Αν και τα όπλα είναι σύμβολα δύναμης και εξουσίας, πίσω τους στέκονται ανήλικοι στρατιώτες, διεφθαρμένοι δικτάτορες, φόβος και δυστυχία. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αφρική! Χρ. Τσατσαράγκου

Με πλεκτές μάσκες και οπλοπολυβόλα καλυμμένα με πολύχρωμες χάντρες, ο νοτιο-αφρικανός καλλιτέχνης Ραλφ Ζίμαν (Ralph Ziman) απεικονίζει την εμμονή της Αφρικής με τα όπλα και το στάτους που δίνουν σε όσους τα διακινούν. Τα όπλα, αντικείμενα λατρείας αλλά και φόβου, μοιάζουν επικίνδυνα σουρεαλιστικά τοτέμ από άγνωστες τελετές μαγείας.

Για τη φωτογραφική του σειρά με τίτλο «Ghosts», ο Ζίμαν φωτογράφισε τους έμπορους όπλων της Ζιμπάμπουε να κραδαίνουν ρέπλικες τύπου AK-47, καλυμμένες με χάντρες σύμφωνα με την παραδοσιακή τοπική τέχνη Shona. Το πολύχρωμο αυτό πρότζεκτ, αν και μοιάζει πολύ ελκυστικό, ρίχνει φως στην άσχημη αλήθεια που φέρνει κίνδυνο και όλεθρο σε όλους τους αφρικανούς πολίτες - το παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Ο Ζίμαν είναι καλλιτέχνης του δρόμου (street artist), ζει και εργάζεται στην Venice Beach στην Καλιφόρνια, και με αυτή του τη δουλειά επιτίθεται στην αφρικανική κουλτούρα των όπλων με έντονα χρώματα γυαλιστερές υφές και εικόνες που αποτυπώνονται στη μνήμη. Οι έμποροι που πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες δεν σκηνοθετήθηκαν. Κι όμως ο θεατής εισπράττει μια ιδιαίτερη "πόζα", μια άτυπη δύναμη που αισθάνεται το υποκείμενο της φωτογραφίας έχοντας στα χέρια του ένα οπλοπολυβόλο.

Για τη σειρά αυτή, ο Ζίμαν μεταποίησε 200 όπλα, αριθμός αστείος μπροστά στις ποσότητες που διακινούνται στην αφρικανική αγορά όπλων και πυρομαχικών. Αν και τα όπλα είναι σύμβολα δύναμης και εξουσίας, πίσω τους στέκονται ανήλικοι στρατιώτες, διεφθαρμένοι δικτάτορες, φόβος και δυστυχία. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αφρική!

Χρ. Τσατσαράγκου