Θερμό χειροκρότημα για τον Μάκμπεθ στο ΜΜΑ

21.01.2014
Στην κατάμεστη αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2014, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2014, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Η συναρπαστική όπερα με μπαλέτο Μάκμπεθ του Τζουζέππε Βέρντι που παρουσιάστηκε με την συμμετοχή του συνόλου των καλλιτεχνικών σωμάτων της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι, απέσπασε θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο σκηνοθέτης Λορέντζο Μαριάνι εστίασε στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων - του στρατηγού Μάκμπεθ και της Λαίδης Μάκμπεθ, δύο αδίστακτων χαρακτήρων, που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στο θρόνο της Σκωτίας- και οπτικοποίησε την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό του Μαουρίτσιο Μπαλό απέδωσε ένα no man’s land – ένα τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας. Τα κοστούμια της Σίλβια Αϋμονίνο και οι φωτισμοί του Λίνους Φέλμπομ συμπλήρωσαν το σκοτεινό περιβάλλον όπου το συναίσθημα του φόβου και η εικόνα του αίματος κυριαρχούσε.

Η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη, απέδωσε με σφρίγος τη μεγάλης δύναμης έντονα δραματική μουσική του Βέρντι, ενώ η Χορωδία της ΕΛΣ (διεύθυνση Αγαθάγγελος Γεωργακάτος) ερμήνευσε υποδειγματικά τα σπουδαία χορωδιακά μέρη του έργου.

Οι διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνες μονωδοί Δημήτρης Τηλιακός και Δήμητρα Θεοδοσίου στους βασικούς ρόλους, αλλά και οι Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Αντωνία Καλογήρου, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Διονύσης Τσαντίνης, εντυπωσίασαν με τις σκηνικές και φωνητικές τους ικανότητες και απέσπασαν πολλά μπράβο και θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.
Συμμετείχε το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα.

Επόμενες παραστάσεις 19, 21, 22, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2014

Με μία από τις συναρπαστικότερες όπερες του Βέρντι, τον Μάκμπεθ υποδέχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2014, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι. Από τις 17 Ιανουαρίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις, θα παρουσιαστεί η εντυπωσιακή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και συντελεστές διεθνούς ακτινοβολίας.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής η ΕΛΣ μειώνει τις ακριβές κατηγορίες των εισιτηρίων της παραγωγής: Στις ακριβές θέσεις, από τα 80 η τιμή μειώνεται στα 70 ευρώ, ενώ από τα 60 στα 55 ευρώ.

Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του Βέρντι προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα κυρίως των βασικών ρόλων, του στρατηγού Μάκμπεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων χαρακτήρων, που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στο θρόνο της Σκωτίας. Έντονα δραματική μουσική μεγάλης δύναμης, σκιαγραφεί πρόσωπα και καταστάσεις. Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με το μπαλέτο που συνέθεσε ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης για την αναθεωρημένη εκδοχή της Όπερας που παρουσιάστηκε στο Παρίσι.
Η υπόθεση αφορά την αναρρίχηση του στρατηγού Μάκμπεθ στο θρόνο της Σκωτίας αφού φονεύσει το βασιλιά Ντάνκαν και το στρατηγό Μπάνκο. Συνεργός και υποκινητής των εγκληματικών ενεργειών είναι η σύζυγος του Μάκμπεθ. Στη συνέχεια, εκείνη αυτοκτονεί υπό το βάρος των τύψεων κι εκείνος εκτελείται από τον ευγενή Μακντάφ, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Μάλκολμ, γιού του Ντάνκαν.

Ο Μάκμπεθ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του είδους – στην εποχή τους θεωρήθηκε πρωτοποριακό έργο-, ενώ λόγω των σχεδόν υπεράνθρωπων ερμηνευτικών του απαιτήσεων αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση για τους ερμηνευτές των βασικών ρόλων. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει μια διανομή διεθνούς επιπέδου. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν δύο από τους διαπρεπέστερους έλληνες βαρύτονους με διεθνή καριέρα: οι Δημήτρης Τηλιακός και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, καθώς και ο Ιταλός Αλμπέρτο Γκατσάλε, ενώ στον ρόλο της Λαίδης Μάκμπεθ η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνίδα υψίφωνος Δήμητρα Θεοδοσίου και η διαπρεπής Ουκρανή σοπράνο Τατιάνα Μελνυτσένκο.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Ιταλός σκηνοθέτης και θεωρητικός της όπερας Λορένζο Μαριάνι, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Χάρβαρντ σκηνοθέτησε σε αμερικάνικα θέατρα, έγραψε μελέτες πάνω στην όπερα, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Ιταλίας, στο Παλέρμο. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με κορυφαία λυρικά θέατρα σε Ευρώπη και Αμερική, σε μεγάλες παραγωγές όπερας. Ο Μαριάνι εστιάζει στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων και εικονοποιεί την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό αποδίδει ένα no man’s land – ένα τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας.
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνή θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα χορογραφήσει ο Ρενάτο Τζανέλλα.


Info:

Μάκμπεθ
Όπερα με μπαλέτο του Τζουζέππε Βέρντι


17, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2014 / ώρα έναρξης 20.00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι

Εισιτήρια – ΝΕΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τιμές εισιτηρίων: 22, 40, 55, 70 ευρώ
Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €13


Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ,
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη – Κυριακή: 09.00–21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 36 62 100

Ηλεκτρονική προπώληση: www.megaron.gr

Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-6 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ
κατά τις ημέρες των παραστάσεων:
Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 8.30 μ.μ. /
Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6 μ.μ.- 8.30 μ.μ.
Κυριακή 6 μ.μ.-8.30μ.μ
&
Ομήρου 8
ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 4 μ.μ.

Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333