Steve Turre: Ο άνθρωπος που παίζει τα ιερά κοχύλια της τζαζ

03.02.2014
O πιο ολοκληρωμένος τρομπονίστας της σύγχρονης τζαζ σκηνής διεθνώς. Ένας σπουδαίος μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής και μοναδικός στο να παίζει κοχύλια! Αυτή η μοναδική ικανότητά του να βγάζει από τα κοχύλια έναν εκπληκτικό ήχο τον ξεχωρίζει σαν popular image και τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή.

Ο Steve Turre ήταν από την αρχή ένας δραστήριος τζάζμαν. Το 1973 συνεργαζόταν με τους Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey και με την ορχήστρα των Thad Jones και Mel Lewis. Στο διάστημα 1974-76 έπαιζε τρομπόνι και ηλεκτρικό μπάσο στο γκρουπ του Chico Hamilton. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον τρομπετίστα Woody Shaw και ξανά με τον Rahsaan Roland Kirk. Ο τελευταίος ήταν που του έβαλε την ιδέα να παίζει με εξωτικά κοχύλια και ο Steve Turre ανέπτυξε έναν εντυπωσιακά εκπληκτικό ήχο μ’ αυτά.

Συνέχισε να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα όπως με τον McCoy Tyner, τον Dexter Gordon, τον Slide Hampton, τον Poncho Sanchez, τον Hilton Ruiz και τον Tito Puente – αποκτώντας και μια μεγάλη συνάφεια και πείρα στη λάτιν τζαζ σκηνή.

Το 1987 μπήκε στην United Nation’s Orchestra του Dizzy Gillespie – και μέσα από αυτή του τη συνεργασία έγινε ευρύτερα γνωστός κι εδώ, στη χώρα μας. Φυσικά, η συμμετοχή του σε ορχήστρες πνευστών (όπως η Brass Fantasy του τρομπετίστα Lester Bowie) ήταν αυτονόητη – όπως και η παρουσία του σε σούπερ γκρουπ όπως οι Leaders και οι Timeless All-Stars.

Μέχρι σήμερα ο Steve Turre δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται μουσικά και να διευρύνει συνεχώς την καλλιτεχνική του υπόσταση – βασισμένος γερά στην παράδοση αλλά βλέποντας συνεχώς προς το μέλλον.


STEVE TURRE: Ο άνθρωπος που παίζει τα ιερά κοχύλια της τζαζ
Steve Turre τρομπόνι, κοχύλια
Nino Menci πιάνο
Marco Marzola μπάσο
Dion Parson ντραμς
Bruce Williams άλτο και σοπράνο σαξόφωνο



Info:


ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

STEVE TURRE
“ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ”
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΣΤΙΣ 20.30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 6980044
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: € 15,00 (Φοιτητικά - ΑΜΕΑ) - 25,00 - 30,00 - 40,00 - 55,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-7282333, www.megaron.gr, PUBLIC