Από τη Χαβάη στο Πλανητάριο!

04.06.2010
Σε μία και μοναδική προβολή κατευθείαν από τη Χαβάη μας προσκαλεί, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 και ώρα 20:00 (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11).

Σε μία και μοναδική προβολή κατευθείαν από τη Χαβάη μας προσκαλεί, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 και ώρα 20:00 (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11).

Πρόκειται για την παρουσίαση της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Awesome Light: Seeing the Invisible», η οποία μας έρχεται από το Πλανητάριο του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα (Μονακέα) της Χαβάης.

Για την παράσταση του αυτή αλλά και για το θερινό ηλιοστάσιο ιδωμένο από τα «μάτια της Χαβάης» θα μας μιλήσει αρχικά ο κ. Shawn Laatch, Διευθυντής του ομώνυμου πλανηταρίου, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα τις ημέρες εκείνες, προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, προκειμένου να μοιραστεί την εμπειρία, τις εικόνες και μαζί την παράσταση που μας φέρνει ένα σπουδαίο όσο και μακρινό κέντρο αστρονομίας και να «δούμε» το Σύμπαν, όπως μας το παρουσιάζουν τα μεγάλα αστρονομικά παρατηρητήρια που βρίσκονται εγκατεστημένα στο Μόνα Κέα της Χαβάης.

Το Μόνα Κέα δηλαδή το «Λευκό Όρος» είναι το τρίτο ηφαίστειο του νησιού της Χαβάης. Πρόκειται για ένα ανενεργό ηφαίστειο στα βόρεια του νησιού στο οποίο σε ύψος 4.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται εγκατεστημένα μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Τα 13 τηλεσκόπια στην κορυφή του Μόνα Κέα αποτελούν συνολικά μια πλήρη αστρονομική ταυτότητα καθώς αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα 5.000 χρόνων ανθρώπινης αναζήτησης για τις αλήθειες και τις ομορφιές του Σύμπαντος.

Στην κορυφή του μπορεί κανείς να διακρίνει ένα ιδανικό περιβάλλον για αστρονομικές παρατηρήσεις καθώς διαθέτει μια εξαιρετικά σκληρή ατμόσφαιρα και παράλληλα έναν καθάριο ουρανό χωρίς σύννεφα τις περισσότερες μέρες του χρόνου, ατμοσφαιρική σταθερότητα χωρίς ρεύματα και έναν σκοτεινό ουρανό χωρίς φωτορύπανση από παρακείμενες μεγάλες πόλεις.

Μεγάλα τηλεσκόπια όπως το Ιαπωνικό «Σουμπαρού» το «Τζέμινι Βορρά», το «Κέκ», το «Χόμπυ-Έμπερλυ», το «Βρετανικό Υπέρυθρο» και το «Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο της NASA» έχουν τη δυνατότητα και τη μοναδικότητα να αποκρυπτογραφούν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τα μυστικά του Σύμπαντος.

Ο Shawn Laatch είναι Διευθυντής Πλανηταρίου του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα (Μονακέα ) στη Χαβάη και Ταμίας της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων. Από το 2008 διευθύνει το πρώτο στερεοσκοπικό πλανητάριο στον κόσμο του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τα αστεροσκοπεία του όρους Mονακέα. Έχει δημιουργήσει πληθώρα πλανηταριακών παραστάσεων, ενώ του αρέσει ιδιαίτερα να μοιράζεται το νυκτερινό ουρανό με ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή αυτή παράσταση θα προβληθεί μία και μοναδική βραδιά, αυτήν δηλαδή της Δευτέρας 21ης Ιουνίου 2010. Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα.

«Awesome Light: Seeing the Invisible»
Μία και μοναδική ψηφιακή παράσταση από τη Χαβάη,
στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την 21η Ιουνίου


Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμού θέσεων απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688 ώρες 09.30 - 17.00.