Κάνει τέχνη με κρέατα τελείως... ωμά

19.03.2014
Έχουμε δει και έχουμε δει φρικιαστικές και σχεδόν αηδιαστικές εκθέσεις. Ωστόσο αυτό που έκανε ο φωτογράφος Βαν Γκέλντερ (Van Gelder) ξεπερνάει τουλάχιστον τα δικά μας… όρια. Πήρε ωμά κρέατα που βρήκε σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, τα «τακτοποίησε» καταλλήλως και τα φωτογράφησε σαν να επρόκειτο για πορτρέτα. Ονόμασε το project του «Πορτρέτα Κρεάτων» (Meat Portraits) και μέχρι πρόσφατα τα παρουσίαζε σε γνωστή γκαλερί του Λονδίνου. Ο Γκέλντερ πιστεύει πως στις αιματοβαμμένες αυτές φωτογραφίες υπάρχει μία απόκοσμη ομορφιά και θέλει να τονίσει τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στη ζωή και στο... θάνατο. Αναφορικά με τον τόπο «εργασίας» του αναφέρει: «Οι Αφρικανοί χασάπηδες δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πριόνια, όπως οι Ευρωπαίοι. Κόβουν το κρέας με τα χέρια, γεγονός που του προσδίδει πολλά και διαφορετικά στυλ μορφών. Το σφαγείο ήταν εξωτερικό και μπροστά υπήρχε ένα μικρό κρεοπωλείο , όπου πουλούσαν το ακόμη ζεστό κρέας των ζώων. Εκεί δούλεψα για πάνω από ένα χρόνο για τα «Meat Portraits». Γ.Οικονόμου

Έχουμε δει και έχουμε δει φρικιαστικές και σχεδόν αηδιαστικές εκθέσεις. Ωστόσο αυτό που έκανε ο φωτογράφος Βαν Γκέλντερ (Van Gelder) ξεπερνάει τουλάχιστον τα δικά μας… όρια.

Πήρε ωμά κρέατα που βρήκε σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, τα «τακτοποίησε» καταλλήλως και τα φωτογράφησε σαν να επρόκειτο για πορτρέτα. Ονόμασε το project του «Πορτρέτα Κρεάτων» (Meat Portraits) και μέχρι πρόσφατα τα παρουσίαζε σε γνωστή γκαλερί του Λονδίνου. Ο Γκέλντερ πιστεύει πως στις αιματοβαμμένες αυτές φωτογραφίες υπάρχει μία απόκοσμη ομορφιά και θέλει να τονίσει τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στη ζωή και στο... θάνατο.

Αναφορικά με τον τόπο «εργασίας» του αναφέρει: «Οι Αφρικανοί χασάπηδες δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πριόνια, όπως οι Ευρωπαίοι. Κόβουν το κρέας με τα χέρια, γεγονός που του προσδίδει πολλά και διαφορετικά στυλ μορφών. Το σφαγείο ήταν εξωτερικό και μπροστά υπήρχε ένα μικρό κρεοπωλείο , όπου πουλούσαν το ακόμη ζεστό κρέας των ζώων. Εκεί δούλεψα για πάνω από ένα χρόνο για τα «Meat Portraits».

Γ.Οικονόμου