Έχασε 70 κιλά και την ταυτότητά της

24.04.2014
Όταν η φωτογράφος Τζούλια Κοζέρσκι (Julia Kozerski) έχασε κυριολεκτικά το μισό από το βάρος του σώματός της, φτάνοντας από 153 κιλά στα 80, βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η Τζούλια κατέγραψε βήμα-βήμα τη συναισθηματική και τη σωματική μεταμόρφωσή της στη φωτογραφική σειρά «Half». Σε μια προσπάθεια να αντιταχθεί στην εξιδανίκευση της απώλειας βάρους που ευαγγελίζονται τα μίντια, η καλλιτέχνης δεν προβάλλει τη χαρούμενη πλευρά ενός ανθρώπου που αισθάνεται και φαίνεται πιο αδύνατος. Αντίθετα επιλέγει να σχολιάσει τη βία πάνω στο σώμα και την ψυχολογία ενός ατόμου κατά τη διαδικασία της απίσχνασης. Σε κάθε κάδρο, η φωτογράφος φέρνει εις πέρας τις καθημερινές της ιεροτελεστίες φωτογραφίζοντας το σώμα σαν αισθητικό «σκεύος», προκειμένου να αναδείξει τα συναισθήματα αυτής της μεταμόρφωση. Για την Κοζέρσκι η απώλεια βάρους είναι μια περιπεπλεγμένη κατάσταση που προσβάλει την ταυτότητα και την αίσθηση του εαυτού. Τη στιγμή που πλησιάζει την ιδανική εικόνα απώλειας βάρους ταυτόχρονα θρηνεί για τον παλιό της εαυτό. Αποκαλύπτοντας την πιο ευάλωτη πλευρά της ενδυναμώνει τη νέα της ταυτότητα. Χ.Τ.

Όταν η φωτογράφος Τζούλια Κοζέρσκι (Julia Kozerski) έχασε κυριολεκτικά το μισό από το βάρος του σώματός της, φτάνοντας από 153 κιλά στα 80, βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η Τζούλια κατέγραψε βήμα-βήμα τη συναισθηματική και τη σωματική μεταμόρφωσή της στη φωτογραφική σειρά «Half».

Σε μια προσπάθεια να αντιταχθεί στην εξιδανίκευση της απώλειας βάρους που ευαγγελίζονται τα μίντια, η καλλιτέχνης δεν προβάλλει τη χαρούμενη πλευρά ενός ανθρώπου που αισθάνεται και φαίνεται πιο αδύνατος. Αντίθετα επιλέγει να σχολιάσει τη βία πάνω στο σώμα και την ψυχολογία ενός ατόμου κατά τη διαδικασία της απίσχνασης. Σε κάθε κάδρο, η φωτογράφος φέρνει εις πέρας τις καθημερινές της ιεροτελεστίες φωτογραφίζοντας το σώμα σαν αισθητικό «σκεύος», προκειμένου να αναδείξει τα συναισθήματα αυτής της μεταμόρφωση.

Για την Κοζέρσκι η απώλεια βάρους είναι μια περιπεπλεγμένη κατάσταση που προσβάλει την ταυτότητα και την αίσθηση του εαυτού. Τη στιγμή που πλησιάζει την ιδανική εικόνα απώλειας βάρους ταυτόχρονα θρηνεί για τον παλιό της εαυτό. Αποκαλύπτοντας την πιο ευάλωτη πλευρά της ενδυναμώνει τη νέα της ταυτότητα.

Χ.Τ.