Η αρρώστια της νιότης είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

25.04.2014
Μια σπαρακτική, άγρια ελεγεία στα νιάτα, ακατάλληλη για ανηλίκους, είναι η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το έργο του Αυστριακού Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η αρρώστια της νιότης», που μετάφρασε και σκηνοθετεί η Πέμη Ζούνη.

Η υπόθεση αφορά επτά φοιτητές Ιατρικής που είναι συγκεντρωμένοι σε δωμάτιο μιας πανσιόν και δοκιμάζουν τα όριά τους, φλερτάροντας επικίνδυνα με την καταστροφή. Η παράσταση παρουσιάζεται από την ερχόμενη Τετάρτη, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού, όπως δήλωσε η Π. Ζούνη, στόχος της ήταν να μετουσιώσει την αγωνία που ήθελε να αποδώσει ο Μπρούκνερ στους ήρωές του: «Το νέο Υπερώο μετατρέπεται σε ένα δωμάτιο, με τους θεατές να παρακολουθούν χωρίς ντροπή, όπως μέσα από την κλειδαρότρυπα, επτά νέους που προσπαθούν να σωθούν βουτώντας στον μηδενισμό.

Λίγα λόγια για το έργο: Βιέννη, 1923. Μια παρέα φοιτητών της Ιατρικής δοκιμάζει τα όριά της φλερτάροντας με την καταστροφή. Απελπισμένοι, απόλυτα διαψευσμένοι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπερδεμένοι ηθικά και ιδεολογικά, παγιδεύονται σε παιχνίδια ασύδοτα και αμείλικτα, θεωρώντας τη νιότη τους αρρώστια που πρέπει να αφανιστεί.

Ο αυστριακός συγγραφέας Φέρντιναντ Μπρούκνερ (1891-1958) μέσα από τα περισσότερα έργα του αποτυπώνει τη ματιά του πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία της εποχής –μιας εποχής και μιας γενιάς που προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του σκότους που ονομάζεται ναζισμός.

Συγγραφέας: Μπρούκνερ, Φέρντιναντ
Μετάφραση: Ζούνη, Πέμη
Σκηνοθεσία: Ζούνη, Πέμη
Σκηνικά: Ασημακόπουλος, Γιώργος
Κοστούμια: Ασημακόπουλος, Γιώργος
Επιμέλεια κίνησης: Κορρού, Φρόσω
Μουσική επιμέλεια: Μαραγκόπουλος, Νικόλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χατζηαδαμίδης, Στέλιος
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργιάδου, Όλια
Βοηθός σκηνογράφου: Μπάλτσας, Βασίλης
Βοηθός ενδυματολόγου: Τσουβαλά, Χαρά
Οργάνωση παραγωγής: Στεφανίδου, Ροδή

Ηθοποιοί
Μαντά, Άννα (Μαρί)
Καρτάνου, Ηλέκτρα (Λούσυ)
Ευθυμίου, Άννα (Ντεζιρέ)
Συριόπουλος, Μιχάλης (Φρέντερ)
Μαραγκόπουλος, Νικόλας (Πετρέλ)
Βασιλοπούλου, Κορίνα (Ιρένε)
Χατζηαδαμίδης, Στέλιος (Αλτ)
Ακατάλληλο για ανήλικους

Info:

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
(30/04/2014 - 31/05/2014)
Η αρρώστια της νιότης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.