Φανταστικό! Το θειάφι βάφει μπλε τα ηφαίστεια τη νύχτα

30.04.2014
Για έναν βραβευμένο φωτογράφο, όπως ο Όλιβερ Γκρούνεβαλντ (Oliver Grunewald), είναι μεγάλο πράγμα να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τη φωτογραφική μηχανή ως μέσο για να απαθανατίσεις τις δυνάμεις της φύσης που κάνουν τη γλυπτική... του πλανήτη μας. Ο Grunewald, μαζί με τον παρτενέρ του δημοσιογράφο Μπερναντέτ Ζιλμπερτάς (Bernadette Gilbertas), ταξιδεύουν την υφήλιο κάνοντας φόκους στα υπέροχα και μοναδικά στοιχεία της φύσης. Για τον Γάλλο φωτογράφο προσφέρει: «... μια δικαιολογία για την καταβύθιση μέσα στον κόσμο όπως ήταν στην αρχή της δημιουργίας του και την ήρεμη αναζήτηση για το μαγικό, εφήμερο «φως» που υπογραμμίζει την άγρια πρωτόγονη πλευρά της φύσης...» Οι εικόνες των ηφαιστείων τη νύχτα είναι μια φαντασμαγορία! Αν αναρωτιέσαι γιατί είναι μπλε, υπάρχει απάντηση. Το Ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ινδονησία είναι μέρος του συμπλέγματος Ijen και διαθέτει κρατήρα βάθους 200 μέτρων. Το σύμπλεγμα φιλοξενεί την μεγαλύτερη τιρκουάζ λίμνη του κόσμου, γεμάτη θειϊκό οξύ, το οποίο και δημιουργεί αυτό το περίεργο τιρκουάζ χρώμα. Ο φωτογράφος μάς εξηγεί ότι: «... για περισσότερα από 40 χρόνια, ανθρακωρύχοι εξάγουν θεάφι από τον κρατήρα του Kawah Ijen. Για να διπλασιάσουν το εισόδημά τους δουλεύουν και τη νύχτα, και τον δρόμο τους φωτίζει το μπλε ιλεκτρίκ φως, που προέρχεται από το ηφαίστειο, όταν σκαρφαλώνουν στα ψηλά σέρνοντας τις βαριές αποσκευές τους.» Χρ. Τσατσαράγκου

Για έναν βραβευμένο φωτογράφο, όπως ο Όλιβερ Γκρούνεβαλντ (Oliver Grunewald), είναι μεγάλο πράγμα να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τη φωτογραφική μηχανή ως μέσο για να απαθανατίσεις τις δυνάμεις της φύσης που κάνουν τη γλυπτική... του πλανήτη μας. Ο Grunewald, μαζί με τον παρτενέρ του δημοσιογράφο Μπερναντέτ Ζιλμπερτάς (Bernadette Gilbertas), ταξιδεύουν την υφήλιο κάνοντας φόκους στα υπέροχα και μοναδικά στοιχεία της φύσης.

Για τον Γάλλο φωτογράφο προσφέρει: «... μια δικαιολογία για την καταβύθιση μέσα στον κόσμο όπως ήταν στην αρχή της δημιουργίας του και την ήρεμη αναζήτηση για το μαγικό, εφήμερο «φως» που υπογραμμίζει την άγρια πρωτόγονη πλευρά της φύσης...»

Οι εικόνες των ηφαιστείων τη νύχτα είναι μια φαντασμαγορία! Αν αναρωτιέσαι γιατί είναι μπλε, υπάρχει απάντηση. Το Ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ινδονησία είναι μέρος του συμπλέγματος Ijen και διαθέτει κρατήρα βάθους 200 μέτρων. Το σύμπλεγμα φιλοξενεί την μεγαλύτερη τιρκουάζ λίμνη του κόσμου, γεμάτη θειϊκό οξύ, το οποίο και δημιουργεί αυτό το περίεργο τιρκουάζ χρώμα.

Ο φωτογράφος μάς εξηγεί ότι: «... για περισσότερα από 40 χρόνια, ανθρακωρύχοι εξάγουν θεάφι από τον κρατήρα του Kawah Ijen. Για να διπλασιάσουν το εισόδημά τους δουλεύουν και τη νύχτα, και τον δρόμο τους φωτίζει το μπλε ιλεκτρίκ φως, που προέρχεται από το ηφαίστειο, όταν σκαρφαλώνουν στα ψηλά σέρνοντας τις βαριές αποσκευές τους.»

Χρ. Τσατσαράγκου