Είδαμε το "Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα" στο Παλλάς (***)

09.05.2014
Το πασίγνωστο θεατρικό έργο «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, κωμωδία διάσημη από την κινηματογραφική της μεταφορά, παρουσιάζεται στη σκηνή του Παλλάς για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τον ίδιο, τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Φάνη Μουρατίδη, την Τζένη Θεωνά και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Μόρτιμερ (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ένας διάσημος κριτικός θεάτρου επισκέπτεται τις γεροντοκόρες θείες του (Σταμάτης Φασουλής και Πέτρος Φιλιππίδης) προκειμένου να τους ανακοινώσει τον αρραβώνα του με την όμορφη κόρη του ιερέα και ανακαλύπτει πως οι εκ πρώτης όψεως καλοκάγαθες γριούλες εξασκούν το περίεργο χόμπι της... δολοφονίας! Πιο συγκεκριμένα, δηλητηριάζουν ανυποψίαστους μοναχικούς επισκέπτες τους και τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους. Στην θεότρελη αυτή ιστορία εμπλέκεται ο σαλεμένος αδελφός του Μόρτιμερ (Λεωνίδας Καλφαγιάννης) που πιστεύει πως είναι ο πρόεδρος Ρούσβελτ, ο εγκληματίας αδελφός του (Φάνης Μουρατίδης) και ο μυστηριώδης δόκτωρ Αινστάιν (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης).

Μέσα στο κλασικό, απόλυτα σταθερό και κάπως βαρυφορτωμένο σκηνικό των Γιώργου Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, ο Σταμάτης Φασουλής επέλεξε να σκηνοθετήσει το έργο του Κέσελρινγκ συμβατικά, χωρίς καμία έκπληξη, ακολουθώντας σχεδόν εκτελεστικά το κείμενο γραμμή προς γραμμή, γεγονός που τον οδήγησε μοιραία σε διάφορους πλατειασμούς, αφού οι στιχομυθίες του είναι πολλές και μακρόσυρτες. Ίσως αν μειωνόταν λίγο η διάρκεια της παράστασης και αν εστιαζόταν πιο έντονα στην υπερβολή του κειμένου, στο κυριολεκτικά βιτριολικό χιούμορ του και στο γκροτέσκο στοιχείο των ηρώων του το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Την παράσταση έκλεψε το δίδυμο των Φασουλή- Φιλιππίδη στο ρόλο των δύο γεροντοκόρων θείων, καθώς κατάφεραν να μας χαρίσουν στιγμές γέλιου και μας έκαναν να τους επιζητούμε εν τη απουσία τους στη σκηνή.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο του ανιψιού και κριτικού θεάτρου ήταν στιβαρός, ωστόσο νιώσαμε πως μερικές φορές έβαζε το μεγάλο υποκριτικό του ταλέντο στον... αυτόματο και δεν υπερέβαλε εαυτόν. Ο Φάνης Μουρατίδης είχε κάποιες πολύ καλές στιγμές, μολονότι δεν απέφυγε κάποιες υπερβολές και μερικές φορές η ερμηνεία του παρέπεμπε σε καρικατούρα (σ΄αυτό συνετέλεσε και το χωρίς λόγο φορτωμένο μακιγιάζ του που τον είχε παραμορφώσει πλήρως). Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης ήταν πολύ ανώτερος των προσδοκιών μας στο ρόλο του σαλεμένου αδελφού του Μόρτιμερ, καθώς κατάφερε να του προσδώσει ιδιαίτερη χροιά και να μην υποπέσει στον εύκολο δρόμο της μανιέρας.Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης έδωσε στον χαρακτήρα του δόκτωρος Αινστάιν μια ιδιαίτερη πνοή και έδωσε μία τίμια ερμηνεία, ενώ η Τζένη Θεωνά ήταν απλώς συμπαθητική.

Σαν τελικό συμπέρασμα, το «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» δυστυχώς δεν απογειώθηκε, ούτε έλαμψε στα μάτια μας. Θα λέγαμε ότι είναι μία παράσταση καθαρά εμπορική που θα απογοητεύσει τους φανατικούς θεατρόφιλους και απλώς θα ικανοποιήσει τους υπολοίπους.

INFO:

Έως 12 Μαίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30
Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€, 25€, 35€, 45€, 50€, 60€, Φοιτητικό 20€, Ανέργων 15€ (μόνο από το ταμείο).

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Θέατρο Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ: 210 3213100
Δευτ. - Σάββ. 9.00 - 20.00
Κυρ. 12.00 - 20.00
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]