Ο πρώτος ζωγράφος ρεαλιστικών οπισθίων

12.08.2014
Ένας από τους πρώτους - αν όχι ο πρώτος - Αμερικανός φωτορεαλιστής ζωγράφος, αν και ο ίδιος δεν δεχόταν αυτόν τον τίτλο για τον εαυτό του! Ο Τζον Κάσερε (John C. Kacere) (1920 -1999) από το Ιλινόις υπήρξε οπαδός του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, και αν και ασχολήθηκε αρχικά με τη μουσική στο τέλος τον κέρδισε η ζωγραφική, όπου υιοθέτησε το φωτορεαλιστικό στιλ από το 1963. Σπούδασε στη σχολή τεχνών στη Ζυρίχη και κατόπιν ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία στην Αϊόβα, ενώ έκανε συχνά ταξίδια στη Νέα Υόρκη, και στην Ιταλία με την οποία ήταν ερωτευμένος. Όλοι οι πίνακές του παρουσιάζουν ένα μισό ... γυναικείο κορμί με εσώρουχα. Και μάλιστα τα έργα του ήταν τρεις φορές μεγαλύτερα από το κανονικό μέγεθος μιας γυναίκας... από τη μέση και κάτω! Τον πρώτο του πίνακα το 1969 ακολούθησαν πολλοί άλλοι, πάλι με το ίδιο βασικό κόνσεπτ. Στις αρχές του ΄80 ξεκίνησε να προσθέτει σώμα... στους πίνακές του, γρήγορα όμως επέστρεψε στο στιλ που τον καθιέρωσε! Χ.Τ.

Ένας από τους πρώτους - αν όχι ο πρώτος - Αμερικανός φωτορεαλιστής ζωγράφος, αν και ο ίδιος δεν δεχόταν αυτόν τον τίτλο για τον εαυτό του! Ο Τζον Κάσερε (John C. Kacere) (1920 -1999) από το Ιλινόις υπήρξε οπαδός του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, και αν και ασχολήθηκε αρχικά με τη μουσική στο τέλος τον κέρδισε η ζωγραφική, όπου υιοθέτησε το φωτορεαλιστικό στιλ από το 1963. Σπούδασε στη σχολή τεχνών στη Ζυρίχη και κατόπιν ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία στην Αϊόβα, ενώ έκανε συχνά ταξίδια στη Νέα Υόρκη, και στην Ιταλία με την οποία ήταν ερωτευμένος.

Όλοι οι πίνακές του παρουσιάζουν ένα μισό ... γυναικείο κορμί με εσώρουχα. Και μάλιστα τα έργα του ήταν τρεις φορές μεγαλύτερα από το κανονικό μέγεθος μιας γυναίκας... από τη μέση και κάτω! Τον πρώτο του πίνακα το 1969 ακολούθησαν πολλοί άλλοι, πάλι με το ίδιο βασικό κόνσεπτ. Στις αρχές του ΄80 ξεκίνησε να προσθέτει σώμα... στους πίνακές του, γρήγορα όμως επέστρεψε στο στιλ που τον καθιέρωσε!

Χ.Τ.