H συλλογή Κωστάκη ταξιδεύει στην Ευρώπη

26.08.2014
H συλλογή Κωστάκη ταξιδεύει, ενώ... δεκάδες είναι τα αιτήματα από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με τα οποία γνωστά μουσεία ζητούν να φιλοξενήσουν έργα της. Πρωτοφανή κινητικότητα γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η πολύτιμη συλλογή που απαρτίζεται από 1.275 έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας και ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Αυτήν τη στιγμή έργα της Συλλογής εκτίθενται στην Tate Modern του Λονδίνου και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ από τις 8 Οκτωβρίου 300 έργα θα φιλοξενηθούν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο Palazzo Chiablese στο Τορίνο.

«Πρόκειται για μια έκθεση εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα που παρουσιάζει χρονολογικά τα κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας αρχίζοντας από τα πρώιμα χρόνια του συμβολισμού μέχρι τη δεκαετία του ΄30 που έγινε η στροφή των καλλιτεχνών στη ρεαλιστική αναπαράσταση», δήλωσε στο «Εθνος» η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου.

Στο ιταλικό κοινό Η έκθεση με τίτλο «Η Ρωσική Πρωτοπορία της Συλλογής Κωστάκη» θα παρουσιάσει στο ιταλικό κοινό τα κινήματα και τις ομάδες της αισθητικής αυτής περιόδου, υπό το πρίσμα του Γιώργου Κωστάκη, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσει αρχειακό υλικό με φωτογραφίες, βιβλία, χειρόγραφα, περιοδικά.

Αποτελεί τη σημαντικότερη εικαστική έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων EXPO 2015 και του Φεστιβάλ Artissima 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Αυγούστου 2015, ενώ είναι πιθανόν μετά να μεταφερθεί στη Βενετία και σε άλλες ιταλικές πόλεις. Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η έκθεση «Μαλέβιτς: Ο Επαναστάτης της Ρωσικής Τέχνης» στην Tate Modern του Λονδίνου, που αποτελεί τον τρίτο της σταθμό, μετά το Αμστερνταμ και τη Βόννη. Η έκθεση αυτή είναι μια συνεργασία με το Μουσείο Στέντελικ του Αμστερνταμ που φιλοξενεί μέρος της συλλογής Khardzhiev και εκτός από τα 52 έργα της συλλογής Κωστάκη περιλαμβάνει επίσης έργα από μεγάλα μουσεία και συλλογές από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το Κ.Μ.Σ.Τ. προγραμματίζει μια μεγάλη έκθεση για τον Καζιμίρ Μαλέβιτς το 2015, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από το «Μαύρο Τετράγωνο» (1915). Το τελευταίο εξέφραζε την αρχή του σουπρεματισμού με άξονα το «Μαύρο Ορθογώνιο» που φιλοξενείται στη συλλογή Κωστάκη, ενώ το «Μαύρο Τετράγωνο» βρίσκεται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας.

Με Γκουστάβ Κλούτσις στη Λετονία

Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Ρίγα της Λετονίας η έκθεση για τον Γκουστάβ Κλούτσις με τίτλο «Γκουστάβ Κλούτσις: Η Ανατομία ενός Πειράματος». Η έκθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση του λετονικής καταγωγής κονστρουκτιβιστή καλλιτέχνη στη γενέτειρα χώρα του.

Η «Πόλη»

Το Κ.Μ.Σ.Τ. συμμετέχει με 24 έργα από τη συλλογή Κωστάκη, μεταξύ των οποίων είναι η «Δυναμική Πόλη», το σημαντικότερο έργο του καλλιτέχνη και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Η έκθεση αυτή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων Ρίγα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014.

«Δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα συνεχώς για να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις του εξωτερικού με έργα της συλλογής Κωστάκη. Είμαστε εκεί όπου έχουμε τα εχέγγυα μιας σοβαρής έκθεσης με γνήσια έργα και απορρίπτουμε όλες εκείνες τις προσκλήσεις που δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει», μας είπε η κ. Τσαντσάνογλου.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ