Από Μηχανής Θέατρο: Τι θα δούμε φέτος;

29.09.2014
32 έργα, εκ των οποίων τα 24 σε πρώτη παρουσίαση, 14 πρωτότυπες μεταφράσεις, συνεργασίες με 21 σκηνοθέτες, 20 σκηνογράφους-ενδυματολόγους, 16 φωτιστές, 8 μουσικούς, 92 ηθοποιούς, δύο συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ Αθηνών και τέσσερα σημαντικά βραβεία. Αυτός είναι ο απολογισμός της επτάχρονης πορείας της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+, Χ) του Άκι Βλουτή που στεγάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο.

Την θεατρική περίοδο 2014 - 2015 θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή δύο πολύ σημαντικά έργα:
Ο «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον Άκι Βλουτή-Μάκβεθ και την Κωνσταντίνα Τάκαλου-Λαίδη Μάκβεθ.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά και η διασκευή - σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.
Πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου 2014.

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή είναι το άπαιχτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Στροχάιμ».
Ο Ακις Βλουτής και η Καρυοφύλλια Καραμπέτη θα συναντηθούν στην σκηνή για να ερμηνεύσουν τους ρόλους του Έριχ Φον Στροχάιμ και της Νόρμα Ντέσμοντ, αντίστοιχα.
Πρεμιέρα Άνοιξη 2015.

Παράλληλα το Από Μηχανής Θέατρο, σε όλη τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου, θα αναδείξει μέσα από τις διαφορετικές σκηνές του, την νέα δημιουργία αποδεικνύοντας ότι παραμένει ένα ζωντανό θεατρικό κύτταρο.
Ο Άκις Βλουτής σημειώνει για αυτό το επτάχρονο θεατρικό του ταξίδι.
«Πριν από 7 χρόνια αποφάσισα να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο. Αν και υπήρχαν ήδη σημάδια της κρίσης, θέλησα να φτιάξω ένα θέατρο, πρώτον γιατί η ανάγκη μου με πίεζε και δεύτερον γιατί η λογική μου δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως η πατρίδα μου θα βυθιζόταν σε τέτοιο τέλμα, πως οι θεσμοί θα ευτελίζονταν σε τέτοιο βαθμό, πως η φτώχεια θα κυριαρχούσε, και πως η πολιτεία θα απαξίωνε τόσο πολύ την παιδεία και τον πολιτισμό. Παρόλα αυτά που συνέβησαν, σήμερα 6 χρόνια μετά, στο Από Μηχανής Θέατρο, ο απολογισμός ενθαρρύνει την πίστη - σε πείσμα της καθημερινής της ακύρωσης. Συνειδητοποιώντας μέσα από τους αριθμούς τι καταφέραμε μπορώ να παραθέσω 32 έργα, εκ των οποίων τα 24 σε πρώτη παρουσίαση, 14 πρωτότυπες μεταφράσεις, συνεργασίες με 21 σκηνοθέτες, 20 σκηνογράφους-ενδυματολόγους, 16 φωτιστές, 8 μουσικούς, 92 ηθοποιούς, δύο συμπαραγωγές με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Τέσσερα σημαντικά βραβεία:
α) πρωτότυπης μετάφρασης από τα γερμανικά στον Γιώργο Δεπάστα για το έργο «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους Φον Μάγερμπουρκ (2009), β) βραβείο «Κάρολος Κουν» για την ερμηνεία της Ελένης Κοκκίδου στη «Γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά (2010) γ) βραβείο Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ξένου ρεπερτορίου, για την ερμηνεία της Δέσποινας Κούρτη για την «Δεσποινίδα Ρας» στο Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετς (2010) και δ) βραβείο Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ξένου ρεπερτορίου για την ερμηνεία μου στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς (2011). Και το σημαντικότερο; Οι 140.000 θεατές που μας πίστεψαν και μας στήριξαν αυτά τα 6 χρόνια.

Η σημερινή πραγματικότητα με οδηγεί πια σε έναν σημαντικό περιορισμό, μέσα από τον οποίο όμως γεννιέται μια άλλη πραγματικότητα που τελικά με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο. Έτσι για την επόμενη, αποφάσισα να παρουσιάσω τον «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στην πολύ σημαντική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου, με εμένα στον ομώνυμο ρόλο και την Κωνσταντίνα Τάκαλου, ως Λαίδη Μάκβεθ και τον «Στροχάιμ», ένα άπαιχτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, το οποίο ήθελα εδώ και τρία χρόνια να παρουσιάσω και θα το κάνω τώρα με αφορμή τη συνάντησή μου με την πολυαγαπημένη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Εκείνη στο ρόλο της Νόρα Ντέσμοντ και εγώ στο ρόλο του Έριχ Φον Στροχάιμ.

Η επιλογή μου αυτή μου δίνει μια μεγάλη ησυχία, αλλά η σκέψη μιας άδειας, νεκρής σκηνής, της μικρής σκηνής του θεάτρου, με στεναχωρεί. Επειδή οι σπουδές μου ήταν πανεπιστημιακές και θεατρικές παράλληλα, έχω πάντα ένα μεγάλο ενδιαφέρον με το τι γίνεται στις θεατρολογικές και σχετικές σχολές, οι οποίες ασχολούνται με το θεατρικό φαινόμενο και επί σκηνής. Μου γεννήθηκε λοιπόν η σκέψη να απευθυνθώ σε αυτές τις σχολές και να δούμε τις δουλειές τους, εδώ στο Από Μηχανής. Είναι νωρίς για να πω πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό, αλλά η πρόθεσή μου είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος, ένας διάλογος ανάμεσα στους «θεωρητικούς» και στους «πρακτικούς», όλους εμάς που αφορά η έρευνα στο θέατρο. Παράλληλα, η παραχώρηση της μικρής σκηνής σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με την μουσική, τον χορό και το θέατρο, με τους οποίους αισθάνομαι κάποια συγγένεια, θα ολοκληρώσει το ρεπερτόριο.»


ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2014/2015

Α΄ ΣΚΗΝΗ ΜΑΚΒΕΘ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Περίοδος παρουσίασης: 1 Δεκεμβρίου 2014 έως 1 Μαρτίου 2015. Ο Μάκβεθ είναι η μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1603 και του 1606.

Η ιστορία του Μάκβεθ και της Λαίδης Μάκβεθ είναι γνωστή. Η τρέλα της εξουσίας, ο φθόνος, ο φόνος, η ενοχή, η αλαζονεία είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που πραγματεύεται το έργο.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή - Σκηνοθεσία : Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά - Εικαστική Επιμέλεια : Νίκος Αναγνωστόπουλος
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού Κίνηση : Χαρά Κότσαλη
Μουσική Σύνθεση-Ηχητικό Περιβάλλον: Αντώνης Μόρας
Φωτισμοί : Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρω Πετλή
Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής - Μάκβεθ, Κωνσταντίνα Τάκαλου ? Λαίδη Μάκβεθ, Βασίλης Βηλαράς, Ελεάνα Γεωργιάδου, Κατερίνα Μηλιώτη, ΕλένηΜολέσκη, Μάριος Παναγιώτου Γιώργος Φλωράτος



Στροχάιμ του Δημήτρη Δημητριάδη
ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΑΝΟΙΞΗ 2015

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γοητευμένος από το έργο, την παράξενη ιστορία και σύνθετη προσωπικότητα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Έριχ Φον Στροχάιμ, αλλά και από τις μοναδικές ερμηνείες του ίδιου καθώς και της Γκλόριας Σουάνσον στην ταινία Η Λεωφόρος της Δύσης, ταινία σταθμός, όχι μόνο αισθητικά και θεματολογικά, αλλά και λόγω της αιχμηρής κριτικής που ασκεί στο σύστημα, γράφει τον Στροχάιμ, ένα λυρικό κείμενο, που ξεκινά εκεί που η ταινία τελειώνει.
Η Γκλόρια Σουάνσον, η μέγιστη ντίβα του αμερικανικού βωβού και ομιλούντα κινηματογράφου, που έπαιξε την Νόρμα Ντέσμοντ στην Λεωφόρο της Δύσης, εισέρχεται στην σκηνή, που την υποδύεται η δική μας ντίβα, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια τελευταία συνάντηση με τον Στροχάιμ που υποδύεται ο Άκις Βλουτής.

Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ανθρώπινους και σαρκαστικούς διαλόγους περί αληθείας και ψεύδους, πραγματικού και φανταστικού ζωής και θανάτου. Περί τέχνης εντέλει, την μόνη διαφυγή της ανθρώπινης ύπαρξης σε καιρούς χαλεπούς.

Σημείωμα του Christophe Pellet για την έκδοση των έργων Insenso και Stroheim στα γαλλικά από τις εκδόσεις Edition Espases34, 2009

Τους ρόλους ερμηνεύουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Άκις Βλουτής

Πληροφορίες για την ταυτότητα της παράστασης θα ανακοινωθούν σύντομα.


Β΄ ΣΚΗΝH

1. Ρωμαϊκό Λουτρό του Στανισλάβ Στρατίεφ

Περίοδος Παρουσίασης : 10 Οκτωβρίου 2014 ? 29 Νοεμβρίου 2014

Αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως «Ρωμαϊκό Λουτρό»?
Η κωμωδία του Στανισλάβ Στρατίεβ «Το Ρωμαϊκό Λουτρό», ανεβαίνει στο Θέατρο Από Μηχανής την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

2. «Ωδή στο Εύθραυστο»

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί με την Εταιρεία Θεάτρου ΑΣΙΠΚΑ

H Εταιρεία Θεάτρου ΑΣΠΙΚΑ συνεργάζεται πρώτη φορά με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη παρουσίαση το έργο «Ωδή στο Εύθραυστο» σε ποίηση Γιώργου Φιλιππίδη τον Οκτώβριο του 2014 για 14 παραστάσεις.

Περίοδος παρουσίασης:16 Οκτωβρίου 2014 - 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΦΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ είναι η κραυγή που διατρέχει όλο το έργο του 20χρονου Γιώργου Φιλιππίδη. Ποίηση ή ζωντανός αποχαιρετισμός, ζωή σα ποίημα μια ερωτική προπαγάνδα, μια ψιθυριστή λούπα διατρέχει το έργο του νεαρού ποιητή ως ερώτημα.. πόσο εύθραυστη είναι η ομορφιά και που είναι η ζωή που μας αξίζει ;

3. Γράμματα στα κοριτσάκια του Lewis Carroll

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί με την Εταιρεία Θεάτρου UNIVERSALIA

Περίοδος παρουσίασης: 18 Οκτωβρίου 2014 - 23 Νοεμβρίου 2014

H Εταιρεία Θεάτρου UNIVERSALIA συνεργάζεται πρώτη φορά με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί σε επανάληψη το έργο «Γράμματα στα κοριτσάκια» του Lewis Carroll τον Οκτώβριο του 2014 για 20 παραστάσεις

Μια παράσταση βασισμένη στις επιστολές του Lewis Carroll, συγγραφέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, προς τις ανήλικες φίλες του
Η μουσικός και performer Violet Louise παρουσιάζει από 18 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Από Μηχανής Θέατρο την παράσταση «Γράμματα στα Κοριτσάκια».

4. Τα Φώτα στο Βάθος

Βασισμένο σε κείμενα της γνωστής blogger Niemands Rose

H Εταιρεία Θεάτρου Έβδομη Θύρα συνεργάζεται πρώτη φορά με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη παρουσίαση το έργο «Τα Φώτα στο Βάθος» της Niemands Rose τον Δεκέμβριο του 2014 για 27 παραστάσεις.

Περίοδος παρουσίασης:5 Δεκεμβρίου 2014 ? 1 Φεβρουαρίου 2015

5.Το Μέντιουμ του Τζιανκάρλο Μενότι
από την ομάδα όπερας «The Medium Project»

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί με την ομάδα όπερας The Medium Project

H ομάδα όπερας « The Medium Project» συνεργάζεται πρώτη φορά με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί σε επανάληψη το έργο «To Μέντιουμ» του Τζιανκάρλο Μενότι τον Οκτώβριο του 2014 για 12 παραστάσεις

Περίοδος παρουσίασης: 19 Νοεμβρίου 2014 ? 4 Φεβρουαρίου 2015


Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2015 θα παρουσιαστεί μία παράσταση που αποτελείται από δύο μέρη - έργα. Το πρώτο έργο-μέρος είναι το αριστούργημα του Leonard Bernstein «Trouble in Tahiti».
Με αφορμή και σε σχέση το ανέβασμα αυτού του έργου θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος- έργο «The Shell Game» που είναι η πρώτη ανάθεση όπερας της ομάδας σε νέους έλληνες δημιουργούς, συμβάλλοντας έτσι στην διάδοση της μοντέρνας όπερας. Το «The Shell Game» πρόκειται για μια μονόπρακτη όπερα σε μουσική του Γιώργου Δούση και λιμπρέτο της Έρις Κύργια.
Πληροφορίες για την ταυτότητα της παράστασης θα ανακοινωθούν σύντομα.


Γ΄ ΣΚΗΝΗ

1. Τα λουλούδια στην κυρία του Άκη Δήμου

H Εταιρεία Θεάτρου Teatro ma non Troppo συνεργάζεται για δεύτερη θεατρική περίοδο με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα επαναληφθεί το έργο «Τα λουλούδια στην κυρία» του Άκη Δήμου τον Οκτώβριο του 2014 για 14 παραστάσεις

Περίοδος Παρουσίασης : 12 Οκτωβρίου 2014 - 24 Νοεμβρίου 2014

2. BELLEΛΕΝ -Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί με την Εταιρεία Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

H Εταιρεία Χοροθέατρο Λυδία Λίθος συνεργάζεται δεύτερη θεατρική περίοδο με την Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί το νέο έργο «ΒELLEΛΕΝ ? Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης» του Δημήτρη Φοινίτση τον Απρίλιο του 2015 για 12 παραστάσεις

Περίοδος Παρουσίασης : 20 Απριλίου 2015 ? 26 Μαΐου 2015

Γ.Ο