Δείτε καρέ καρέ τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης

29.10.2014
Παγκόσμιο θαυμασμό συνεχίζουν να προκαλούν οι φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης. Χθες δόθηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή, το οποίο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δεν υπάρχει τελικά θύρωμα, παρά τις αρχικές υποθέσεις εργασίας των αρχαιολόγων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υποθέσεις για ύπαρξη θυρώματος είχαν προκύψει επειδή στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Σχετικά με τις διαστάσεις του τρίτου θαλάμου- τέταρτου χώρου- το βάθος του είναι 7,53- τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. Επίσης σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου- τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες. Οι ανασκαφείς σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης πιθανότατα έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου, εξαιτίας του τόπου εύρεσης του κεφαλιού της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Όμως, όπως τονίζεται, και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Παγκόσμιο θαυμασμό συνεχίζουν να προκαλούν οι φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης. Χθες δόθηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή, το οποίο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δεν υπάρχει τελικά θύρωμα, παρά τις αρχικές υποθέσεις εργασίας των αρχαιολόγων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υποθέσεις για ύπαρξη θυρώματος είχαν προκύψει επειδή στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Σχετικά με τις διαστάσεις του τρίτου θαλάμου- τέταρτου χώρου- το βάθος του είναι 7,53- τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Επίσης σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου- τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Οι ανασκαφείς σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης πιθανότατα έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου, εξαιτίας του τόπου εύρεσης του κεφαλιού της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Όμως, όπως τονίζεται, και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.