Είδαμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Γυάλινο

17.11.2014
Ο Αλκίνοος μεγάλωσε. Το αγόρι με τα μακριά κυματιστά μαλλιά και την βαθιά φωνή έγινε ένας ώριμος, τίμιος ερμηνευτής. Είναι 45 ετών, έχει τρία παιδιά και… κουρεύτηκε! Ο συνδυασμός μπορεί να μοιάζει άσχετος, ο Αλκίνοος πάντως που ακούσαμε στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο είναι πιο … ενήλικος και ουσιαστικός από ποτέ!

«Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις…», ο Αλκίνοος παραμένει ειλικρινής και η βραδιά που τον απολαύσαμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ήταν ένα… βάλσαμο για τα αυτιά και την ψυχή!

Το πατάρι του Γυάλινου είναι το πλέον «δύσκολο» σημείο να παρακολουθήσει κάποιος το πρόγραμμα, αλλά η φωνή του Αλκίνοου καταστρατήγησε τις όποιες γκρίνιες για τον υπερβολικό συνωστισμό. Για άλλη μια φορά η αρχιτεκτονική ήχου στο Γυάλινο αποδείχτηκε εξαιρετική - και για αυτή τη βραδιά με τόσο κόσμο, κινητά τηλέφωνα και ομιλίες, η καλή ακουστική ήταν ζήτημα αποφασιστικής σημασίας.

Ο Αλκίνοος ήταν άρρωστος και αυτό μπορεί να έριξε σε κάποια σημεία την απόδοσή του, όμως με τη σεμνότητα και το ήθος που τον διακρίνει έκανε ό,τι περνούσε από…την κιθάρα του για να … πετάξουμε (όπως είπε ο ίδιος στην έναρξη του προγράμματος). Ομιλητικός και σαρκαστικός κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεν έχασε ευκαιρία να κάνει σχόλια για την κρίση, να ειρωνευτεί το γεγονός ότι το cd του πωλείται 9,99 ευρώ – και όχι 10 – και ότι κυκλοφορεί και με εφημερίδα (κάτι που έχει δηλώσει ότι είναι το χειρότερό του)!

Πρόκειται για μια άρτια και καλοδουλεμένη μουσική παράσταση, τόσο από άποψης ρεπερτορίου (χορτάσαμε όλα τα κομμάτια του Αλκίνοου, παλιά και καινούργια) όσο και από άποψη ενορχήστρωσης.

Η θαρραλέα ιδέα να χρησιμοποιηθούν μόνο έγχορδα όργανα, μπορεί να ξένισε πολλούς που θα επιθυμούσαν να δουν και κρουστά εκεί επάνω στη σκηνή – εμάς όμως μας μετέφερε σε μια ονειρική χώρα γεμάτη νοήματα, όπως ακριβώς περιμέναμε ότι θα κάνει ο Αλκίνοος.

Στη «Μικρή Βαλίτσα», όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, βάζει κάποιος μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Στο πρόγραμμα τα ακούσαμε όλα! Παλιά αγαπημένα τραγούδια του Αλκίνοου, διασκευές, αλλά και τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο. Δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η ερμηνεία του «Πάντα Θα Ξημερώνει», το οποίο -όπως μας είπε- γράφτηκε για τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. Ο «Χορτάτος», κομμάτι που το εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα μυθιστορήματος του Ρομπέρτο Μπολάνιο και η «Πολιτική Τοποθέτηση», που γράφτηκε στη Νέα Υόρκη, στην πλατεία των αγανακτισμένων!

Το «Μια χούφτα γη», που γράφτηκε μετά τον θάνατο του Νίκου Παπάζογλου και η «Χατζιδακιάδα», ένα τραγούδι σατυρικό που είχε γράψει ο Νίκος Γκάτσος για να πειράξει τον Μάνο Χατζιδάκι – το ερμηνεύει με την Μαρία Φαραντούρη. Το τραγούδι «Πέρασμα» που ερμηνεύει με την Σόνια Θεοδωρίδου, της το αφιέρωσε αφού η γνωστή σοπράνο ήταν στο κοινό για να απολαύσει τον Αλκίνοο.

Μαζί του στο μουσικό ταξίδι, τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί: ο Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα, φωνή), ο Μανόλης Πάππου (μπουζούκι, λαούτο, ούτι, φωνή – που ενθουσίασε με το μπουζούκι και το … εκτόπισμά του το κοινό), ο Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και ο Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, φωνή).

Ο τίτλος του άλμπουμ «Μικρή Βαλίτσα» είναι αφιερωμένος «σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν»…από ό,τι είδαμε πάντως στο live… ο Αλκίνοος – αν και δηλώνει ότι φλερτάρει με την ιδέα να φύγει στο εξωτερικό θα δυσκολευτεί να αφήσει τέτοιο κοινό που κρέμεται από τα χείλη του!

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Διάβασε το βιογραφικό του