Είδαμε τον Σρεκ στο Εθνικό

17.11.2014
Ο πολυαγαπημένος Σρεκ, το πράσινο τερατάκι με τη χρυσή καρδιά έχει καταλάβει για τα καλά τα Σαββατοκύριακα τη σκηνή του Εθνικού στο κτίριο Τσιλέρ κερδίζοντας τις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων σε μια πολυπρόσωπη παραγωγή με ζωντανή μουσική σε σκηνοθεσία Άγγελου Μέντη.

Ας θυμηθούμε όμως πρώτα την ιστορία: Η ζωή του Σρεκ, ενός άσχημου και μοναχικού τέρατος (Ogre), αναστατώνεται από την ξαφνική εισβολή στη βαλτώδη οικία του ενός πλήθους παραμυθένιων χαρακτήρων -ανάμεσά τους ο Πινόκιο, η Xιονάτη, ο Kακός Λύκος,το Ασχημόπαπο, ο Πίτερ Παν, τα Τρία Γουρουνάκια- οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φάρκουαρντ. O μόνος τρόπος για να γλιτώσει από τους ενοχλητικούς «συγκατοίκους» είναι να δεχθεί την πρόταση του Φαρκουάντ να ελευθερώσει την όμορφη πριγκίπισσα Φιόνα, μέλλουσα νύφη του λόρδου, από τον μακρινό επικίνδυνο πύργο στον οποίο βρίσκεται φυλακισμένη. ένα σνομπ μπισκότο και καμιά δεκαριά παραστρατημένοι ήρωες παραμυθιών. Ποιος θα καταφέρει να ξετυλίξει αυτό το μπερδεμένο κουβάρι; Μα ποιος άλλος από τον Σρεκ... τον απόλυτο ήρωα!

Εμείς παρακολουθήσαμε την παράσταση του Σρεκ στην πρεμιέρα της και εντυπωσιαστήκαμε, καθώς πρόκειται για ένα παιδικό μιούζικαλ υψηλών προδιαγραφών που σέβεται απόλυτα τους μικρούς θεατές κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους επί δύο ώρες.
Ο Αγγελος Μέντης τοποθέτησε τους ήρωές του σ΄ένα ιδιαίτερα λειτουργικό σκηνικό που απαρτιζόταν από μεγάλους κύβους και μέσω αυτών μεταμορφωνόταν συνέχεια σ΄ότι επίτασσε η υπόθεση. Ως προς τα υπόλοιπα, η σκηνοθεσία του δεν είχε ούτε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά ούτε και ιδιαίτερα ευρήματα. Εκτιμήσαμε, ωστόσο, πολύ το γεγονός ότι η προσέγγιση είχε ένα σαφή νοηματικό ιστό και πέρασε στα παιδιά ένα πολύτιμο μήνυμα: ότι σημασία δεν έχει το φαίνεσθαι, αλλά το είναι….
Την παράσταση έκλεψε – όπως και στην κινηματογραφική ταινία- ο τρομερός ουρανοκατέβατος γάιδαρος. Ο Μανώλης Θεοδωράκης τον ερμήνευσε με ξεχωριστή ζωντάνια και κέφι και έδωσε τον δικό του προσωπικό ρυθμό στην παράσταση.
Ο Σρεκ- Αποστόλης Ψυχράμης ήταν εξαιρετικός ως Σρεκ. Μεγάλο του ατού η μοναδική του φωνή με την οποία έντυσε πολλά από τα τραγούδια της παράστασης. Πολύ καλoί η Μαρίνα Σάττι ως Φιόνα, κατάφερε και έντυσε μουσικά μοναδικά το ρόλο της, αλλά και ο Ορέστης Καρύδας ως λόρδος Φάρκουαντ ήταν απολαυστικός.

Αξίζει να πάτε με τα παιδιά σας στο Σρεκ; Και βέβαια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το μετανιώσετε καθώς το θέαμα εδώ συνδυάζεται ιδανικά με την ουσιαστική ψυχαγωγία.

Γεωργία Οικονόμου ([email protected])


INFO:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170 και 210.5288171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:00 για σχολεία
Σάββατο, Κυριακή 11:00 και 15:00
σημείωση: 15 και 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μόνο η παράσταση των 11:00 Τιμές εισιτηρίων: 12Euro και 10 (παιδικό)