Τις Κυριακές στα Πετράλωνα χορεύουν ασταμάτητα tango [photos]

01.02.2015
Με το που μπαίνεις στο Danzarin, νιώθεις ότι ο χρόνος παγώνει και μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή και στη χώρα που γεννήθηκε το tango. Η Μαρία και ο Κάρλος έχουν φτιάξει κάτι παραπάνω από μία σχολή χορού και πειραματίζονται συνεχώς με νέα πράγματα.

Εκεί σε μία γωνία στα Πετράλωνα, ο κόσμος χορεύει, συζητάει, σέβεται ο ένας τον άλλον, περνάει καλά, ξεχνιέται εντελώς και μαθαίνει να λειτουργεί με το "μαζί". Τις Κυριακές τα φώτα χαμηλώνουν, το κρασί ρέει, τα σώματα έρχονται πιο κοντά κια αρχίζει η milonga. Πήγαμε απο κει με τη φωτογραφική , μιλήσαμε λίγο με τη Μαρία και προφανώς σας συνιστούμε να περάσετε οπωσδήποτε μία κυριακάτικη βόλτα.

Επιμέλεια/Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

%PHOTO25%

Πότε ανοίξατε το Danzarin, ποια είναι η φιλοσοφία του και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;
To Danzarin το ανοίξαμε πριν από 6 χρόνια. Βασική μας ανάγκη ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο, ώστε να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα,να δίνουμε μαθήματα, να κάνουμε πρόβες και να συναντιόμαστε για να πιούμε κάτι και να επικοινωνούμε με τον άλλον. Προσπαθούμε να συνυπάρχουμε με αλληλλεγγύη και σεβασμό ο ένας για τη δουλειά του άλλου και γι’αυτό το λόγο έχουμε καταφέρει την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο αιθουσών χωρίς πρόβλημα.

Είναι πανέμορφο όταν ο ένας κάνει τάνγκο κάτω , ο άλλος χορό της κοιλιάς ή πιλάτες πάνω και κάποιος πίνει τσάι και διαβάζει ή κανει streching μέσα περιμένοντας για την πρόβα του. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι κατά βάσην συνεργατικός. Είναι ένας πολυχώρος που πρώτα από όλα δίνει σημασία στα ίδια του τα μέλη, ώστε όλα να λειτουργούν δίκαια για όλους. Με αυτόν τον τρόπο η συνύπαρξη γίνεται απόλαυση και γεννά ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Τι ακριβώς γίνεται τις Κυριακές σε κάθε μιλόνγκα;
Κάθε Κυριακή η σάλα του Danzarin γεμίζει από ‘’tangueros’’ και όχι μόνο,οι οποίοι οι οποίοι χορεύουν αργεντίνικο τάνγκο από τις 20.00 μέχρι τη 01.00 που τελειώνει η βραδιά.Ο χώρος στήνεται διαφορετικά για να φιλοξενήσει αυτή τη βραδιά,που θεωρείται πλέον κλασσική στην Ελλαδα μετά από τόσα χρόνια. Για όσους δεν έχουν ξανακούσει τί σημαίνει μιλόνγκα ..πρόκειται για μία κοινωνική βραδιά που ο κόσμος έρχεται για να χορέψει τάνγκο, να πιει ένα κρασί , να κάνει παρέες , να περάσει καλά ,να γελάσει και να φέρει και όποιον φίλο του δε χορεύει ,αλλά έχει όρεξη να διασκεδάσει σε μία ιδιαίτερη , εναλλακτική βραδιά.

Πότε ήρθες για πρώτη φορά σ επαφή με την κουλτούρα της Αργεντινής κι αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με το tango;
Με την κουλτούρα της Αργεντινής ήρθα σε επαφή πριν 16 χρόνια,όταν ζούσα στη Βαρκελώνη. Είχα πολύ καλούς φίλους Αργεντίνους, με αυτούς έμαθα την αργεντίνικη προφορά,να πίνω μάτε, να ακούω τις μουσικές τους-όχι απαραίτητα τάνγκο- δεν χορεύουν όλοι οι Αργεντίνοι τάνγκο. Από την παρέα μόνο εγώ χόρευα!

Επίσης και πριν τη Βαρκελώνη άκουγα πολύ τον Astor Piazzola. Τελικά το τάνγκο το ξεκίνησα στη Βαρκελώνη όταν είδα τον Vicens Arrans και τη Dianna Moris να χορεύουν στη Rabla..το γνωστό βαρκελωνέζικο πεζόδρομο..Τους είδα,γοητεύτηκα και ξεκίνησα.

Τα μεγαλύτερα κλισέ για τον συγκεκριμένο χορό και τους Αργεντίνους με τα οποία γελάς όταν στα λένε ή τ’ ακούς;
Όταν ακούω πωπω, τάνγκο –πάθος! Οκ, ναι έχει πάθος..αλλά έχει και άλλα πράγματα όπως εσωτερικότητα, νοσταλγία, αισθαντικότητα, μελαγχολία. Πολλές φορές μπαίνει σε ταμπελίτσες. Άλλες φορές γελάω όταν χορευτές επαγγελματίες από άλλα είδη θεωρούν το τάνγκο κάτι που χορεύεται με τακούνια αγνοώντας τη βαθειά ουσία του χορού αυτου. Και σχετικά με τους Αργεντίνους…κάποιο χοντρό κλισέ δεν έχω ακούσε. Πολλές φορές ακουσα. "Χμμμ το παίζουν αργεντίνοι και κάτι νομίζουν ότι είναι..’’ Κι αυτό με κάνει και γελάω γιατί δεν το παίζουν ..απλά είναι ..Κατά τα άλλα είναι ένας λαός ευχαριστός και βαθειά ευγενικός. Με τους Έλληνες μοιάζουν τρομερά.

%PHOTO17%

%PHOTO18%

Τι άλλα μαθήματα κάνετε στη σχολή;
Κάνουμε αργεντίνικο τάνγκο, πιλάτες ,yoga,belly dance,swing,σύγχρονο χορό, capoeira ,capoeira για παιδιά, contact improvisation,μουσικοκινιτική αγωγή για παιδιά.

%PHOTO19%

%PHOTO20%

%PHOTO21%

Τι έχετε οργανώσει για τις 7 Φεβρουαρίου;
Διοργανώνουμε τη Danzarin Day. Είναι μια μέρα το χρόνο που όλη μέρα παραδίδονται δωρεάν όλα τα μαθήματα της σχολής για να τα γνωρίσει ο κόσμος, στις 21.00 έχουμε μικρές περφόρμανς,ενώστις 22.00 πάρτυ ανοιχτό με κρασί και φαγητό για όλους..και φυσικά πολύ χορό!

%PHOTO22%

%PHOTO23%

%PHOTO24%

%PHOTO27%

*Ψάξε και θα το βρεις:
Danzarin, Θεσσαλονίκης 17, Πετράλωνα

Fb Page

Official Site