Λίλη Παπαγιάννη: «Εφυγε» η αριστοκράτισσα του ελληνικού σινεμά [photos+ vds]

12.05.2015
Σήμερα το πρωί «έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Λίλη Παπαγιάννη, σε ηλικία ογδόντα ετών. Η ηθοποιός, που συνήθως στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου υποδυόταν την γοητευτική αριστοκράτισσα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Είχε σπουδάσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και πρωτοβγήκε στο σανίδι το 1957 με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ενώ πήρε μέρος στις παραστάσεις: "Η αυλή των θαυμάτων", "Ο κύκλος με την κιμωλία" και "Καλοκαίρι και καταχνιά".

Στο μεταξύ γνώρισε και παντρεύτηκε με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, με τον οποίο συγκρότησε θίασο το 1965, ανεβάζοντας τα έργα "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" και "Ο έρωτας των 4 συνταγματαρχών". Από το 1965 μέχρι το 1969, συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. σε παραστάσεις όπως: "Τρωάδες", "Βασιλιάς Ληρ", "Ο έμπορος της Βενετίας", "Οι γυναίκες διασκεδάζουν" κ.ά. Αργότερα συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους, συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπως: "Κοκτέιλ πάρτι", "Πίκνικ", "Η αστική τάξη αστειεύεται", "Μαθήματα γάμου", "Ένα βότσαλο στη λίμνη", " κ.ά. Από το 1982 μέχρι το 1988, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα: "Οθέλλος", "7 γυναίκες", "Ηλέκτρα" κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία «Νταντά με το ζόρι», ενώ χαρακτηριστικούς ρόλους που άφησαν εποχή ερμήνευσε στις ταινίες «Η Χαρτοπαίχτρα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Μια τρελή τρελή οικογένεια» κ.ά.

%PHOTO4%
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη (14/5), στις 12.00, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.