Terrapolis: Οι κήποι της Γαλλικής Σχολής σε πάνε σε άλλη εποχή [photos]

27.05.2015
Από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στη Γαλλική Σχολή, έχεις την αίσθηση πως έχεις μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή και πως βρίσκεσαι σε κήπους ... παρισινούς.

Από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στη Γαλλική Σχολή, έχεις την αίσθηση πως έχεις μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή και πως βρίσκεσαι σε κήπους ... παρισινούς. Κάπως έτσι έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης του Οργανισμού ΝΕΟΝ (που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου) “Τerrapolis”, για χάρη της οποίας άνοιξαν πρώτη φορά οι χώροι της σχολής για το κοινό.

Με πηγές έμπνευσης το ζωικό βασίλειο, τη μυθολογία, το αρχαίο δράμα και τη σχέση του ανθρώπινου με το ζωώδες στοιχείου, οι 36 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη μεγάλη έκθεση, χρησιμοποίησαν υλικά όπως πηλό, χώμα και μπρούτζο, έφτιαξαν αντυπωσιακές κατασκευές και δημιουργησαν ευφάνταστες perfomances όπως το εξαιρετικό “Hope hippo” των Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ταμπέλες με τους τίτλους των έργων και το όνομα του καλλιτέχνη. Υπάρχουν όμως ευγενικοί και πλήρως ενημερωμένοι εθελοντές (φοιτητές ιστορίας τέχνης, γραφιστικής, καλών τεχνών κ.ά), οι οποίοι σου εξηγούν τα πάντα για τον καλλιτέχνη και το έργο του παραθέτοντας και τη δική τους άποψη. Στα εγκαίνια, πολλές φορές ξεκινούσαν ωραίες συζητήσεις με τους ενθουσιασμένους επισκέπτες, ενώ βλέπαμε γύρω μας από μικρά παιδιά με τους γονείς τους μέχρι παρέες όλων των ηλικιών και αρκετούς τουρίστες που δεν τους επηρέασε ούτε η βροχή που έκανε για λίγο την επίσκεψη της.

“Ραντεβού σ’ αυτό το μεγάλο το ασημένιο εκεί κοντά στην είσοδο”, “Έρχομαι στη μεγάλη κολοκύθα στο κέντρο” ήταν μερικά απ’ όσα ακούγονταν κατα τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών όσων προσπαθούσαν να βρεθούν μεταξύ τους αλλά δεν υπάρχει κανένα άγχος να χαθείτε. Για όσους ανησυχούν πώς θα κατατοπιστούν στο χώρο, στην είσοδο σου δίνουν χάρτες με τις τοποθεσίες των εκθεμάτων και τα ονόματα των δημιουργών μαζί με τον κατάλογο της έκθεσης.

Στις παραπάνω φωτογραφίες είναι όσα κρατήσαμε από όσα συμβαίνουν στη Γαλλική Σχολή και σίγουρα θα περάσουμε κι άλλη βόλτα από εκεί τις επόμενες μέρες.

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου