Miyabi: Δοκιμάζοντας νοσταλγικές νότες σούσι στη Γλυφάδα

23.06.2015
Η Γλυφάδα έχει πλέον αποκτήσει έναν από τους πιο γνήσιους εκφραστές της πιο φιλοσοφημένης, αλλά και πιο υγιεινής κουζίνας του κόσμου...της ιαπωνικής! Ο λόγος για το ΜΙΥΑΒΙ Sushi Dining Lounge που βρίσκεται στον αριθμό 3 της οδού Γιαννιτσοπούλου και δημιουργήθηκε από τους μετρ του είδους: τον Ελληνο-Ιάπωνα Kazuaki Shitamori, έναν από τους βασικούς εισαγωγείς και προμηθευτές πρώτων υλών Ιαπωνικών & Ασιατικών εστιατορίων στην Ελλάδα, αλλά και τον γνωστό Ιάπωνα sushi-chef, Masahide Isomoto, ο οποίος έχει να παρουσιάσει μια πληθώρα συνεργασιών και διακρίσεων στην ιαπωνική κουζίνα.

Miyabi σημαίνει 'κομψότητα με νοσταλγικές νότες' κι αυτή ακριβώς είναι η αίσθηση που αποκομίσαμε με το που μπήκαμε στο μινιμαλιστικά διακοσμημένο, αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο του μαγαζιού. Tις εντυπώσεις μας εκεί, έκλεψε αμέσως η φωτεινή «βιβλιοθήκη» με τις γιαπωνέζικες εκλεκτές ετικέτες σάκε, αλλά και η ανοιχτή κουζίνα του Masahide.

Ξεναγός μας για τη βραδιά ήταν ο συμπαθέστατος Ελληνο-ιάπωνας με ρίζες από Μικρά Ασία, Kazuaki Shitamori, που μας οδήγησε βήμα- βήμα σε άπταιστα ελληνικά και περίσσια ευγένεια στα εξεζητημένα μονοπάτια της ζεν Ιαπωνικής κουζίνας και ... γίναμε φαν της!

Τι δοκιμάσαμε;

Ξεκινήσαμε με τα συνηθισμένα, αλλά εξαιρετικά εύγευστα φασόλια σόγια μέσα σε χοντρό αλάτι και συνεχίσαμε με ένα πολύ ιδιαίτερο τόνο στο φλόγιστρο με λάδι τρούφας και σησαμέλαιο.

Ακολούθησε ένας πραγματικά απογειωτικός σολομός με sauce ρόκα & miso και εν συνεχεία σειρά πήρε η γευστική έκπληξη της βραδιάς, το μαγιάτικο tartare με sauce Yuzu-Ponzu. Τα πιάτα συνοδεύσαμε με το κλασικό σάκε, το γνωστό ιαπωνικό ποτό από ρύζι.

Τη σκυτάλη πήρε ο σταρ κάθε ιαπωνικής εδώδιμης πανδαισίας ... το σούσι! Τα κλασικά ρολάκια σούσι, με το νόρι (το φύκι του σούσι) να περικλείει τη γέμιση - που σε αυτή την περίπτωση ήταν ρύζι, σολομός, λαβράκι και διάφορα άλλα θαλασσινά. Παράλληλα μάθαμε, πως ένα μικρό κομματάκι ομελέτας στη μέση του σούσι είναι η απόλυτη νότα μιας γλυκιάς ιαπωνικής διαφορετικότητας! Ο τρόπος που περνούν το ρύζι στον ατμό, καθώς και το πώς έχει «μαγειρευτεί» το αβγό και προστεθεί στο σούσι είναι οι δύο λεπτομέρειες που κάνουν τα ιαπωνικά εστιατόρια να ξεχωρίζουν, αλλά και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Γλυκός επίλογος;

Μετά από τόσες γεύσεις ψαριών, το γλυκό ήταν καλοδεχούμενο! Παγωτό με πράσινο τσάι και παγωτό με μαύρο σουσάμι. Το πρώτο κάνει θραύση, γιατί το τσάι καταπραϋνει τις έντονες γεύσεις του κυρίως γεύματος και αφήνει μια ιδιαίτερη φρεσκάδα στην αναπνοή. Το δεύτερο αν και ασυνήθιστο στο χρώμα είναι νοστιμότατο και σίγουρα δεν θυμίζει το... σουσάμι που έχετε στο μυαλό σας.

Και για το τελείωμα το ιδιαίτερο Yuzucello - που θυμίζει έντονα επιδόρπιο λεμοντσέλο - και το διαθέτει η πλούσια κάβα του Miyabi.

---------------------------------------------

Info:
Miyabi Sushi Dining Lounge
Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108944845

---------------------------------------------

Tip:

Εσείς ξέρετε τα βασικά είδη του sushi:

Σχεδόν σε κάθε εστιατόριο σούσι θα βρείτε sashimi, nigiri, maki και temaki. Το maki (που σημαίνει «τυλίγω» στα ιαπωνικά) θα το συναντήσετε και ως sushi roll και είναι ψάρι και λαχανικά τυλιγμένα μαζί με ρύζι σε φύκι, κομμένο σε μικρές ροδέλες στο μέγεθος μιας μπουκιάς.

Το nigiri (που σημαίνει «πλάθω» στα ιαπωνικά) αναφέρεται σε φέτες ωμού ψαριού που τοποθετούνται πάνω σε μια οβάλ- πλασμένη μπάλα από ρύζι.

Το sashimi (που στα ιαπωνικά σημαίνει «κόβω όμορφα») είναι φέτες ωμού ψαριού κομμένες όμορφα στο πιάτο. Αυτός είναι και ο κατάλληλος τρόπος να γευτεί κάποιος μυημένος σούσι (ίσως δεν ενδείκνυται σε αρχαρίους)

Χ. Τσατσαράγκου, Γ.Οικονόμου