Είδαμε την «Πέτρα του Βορρά» του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου [και ταξιδέψαμε στο χρόνο]

03.11.2015
Την «Πέτρα του Βορρά», το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου παρακολουθήσαμε στην πρεμιέρα του στο θέατρο Αλίκη και η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την πρωτοτυπία, την φρεσκάδα, τη μουσική και τις ερμηνείες των ηθοποιών!

Η υπόθεση του έργου: Στο θέατρο ΑΛΙΚΗ υπάρχει ένα μυστικό πέρασμα. Ένα πέρασμα σε έναν κόσμο μαγικό. Έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι πιθανά. Πρωταγωνιστής του έργου είναι η Γιωργής, ένα 12χρονο αγόρι που ζει 760 ολόκληρα χρόνια! Το αγόρι αυτό με μόνο όπλο του το θάρρος και τρεις μαγικές πέτρες θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου για να βρει τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, αλλά και την τέταρτη πέτρα, την Πέτρα του Βορρά. Αυτό το αγόρι ίσως τελικά ξαναφέρει την ειρήνη.
Στην περιπέτειά του αυτή θα γνωρίσει περίεργα πλάσματα που ζουν μέσα σε πέτρες και περιμένουν να ελευθερωθούν. Θα βρεθεί σε ανάποδους κόσμους με σκύλους και ποντικούς και πάπιες να εξουσιάζουν τους ανθρώπους, κατοικώντας σε πύργους γοτθικούς. Στο ταξίδι αυτό η δύση συναντάει την ανατολή και ο βορράς τον νότο καθώς μάγοι, μάγισσες και αυτοκράτορες του ηλίου αναμετρούνε τις δυνάμεις τους σε έναν πόλεμο που θα σταματήσει μόνο όταν βρεθεί «Η Πέτρα του Βορρά».

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος έγραψε και σκηνοθέτησε με περίσσια έμπνευση, ευρηματικότητα και σεβασμό στο ευαίσθητο κοινό του, ένα πολύ αξιόλογο παιδικό έργο που διακρίνεται από γρήγορο ρυθμό και έντονες κορυφώσεις. Επιχείρησε και –ευτυχώς- κατάφερε να καταπιαστεί και να εμβαθύνει σε πολλά από τα «κρίσιμα» θέματα που απασχολούν τα παιδιά του δημοτικού και όχι μόνο, όπως αυτά της οικογένειας, της φιλίας, της πίστης, της υπομονής και της επιμονής. Και όλα αυτά κατάφερε να τα «ντύσει» μ’ ένα μαγικό πέπλο, αυτό της περιπέτειας.

Ο Ντένης Μακρής ήταν ο ιδανικός πρωταγωνιστής, γι΄αυτό και έλαμψε στο ρόλο του 12χρονου Γιωργή με την ενεργητικότητα και την κίνησή του και κέρδισε το θαυμασμό των παιδιών. Εξαιρετικός ήταν και ο Γιάννης Σαρακατσάνης στο ρόλο- κλειδί του αφηγητή, καθώς η παρουσία του απόβαινε καταλυτική βοηθώντας τα παιδιά να ακολουθήσουν την ιστορία και να μην χαθούν στην πυκνή της πλοκή. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως όλο το νεαρό καστ της παράστασης έδωσε την ψυχή του προκειμένου να χαρίσει στα παιδιά ένα δίωρο αληθινής ψυχαγωγίας.

Τελικά αξίζει να δει κάποιος την Πέτρα του Βορρά; Θα λέγαμε πως μάλλον επιβάλλεται, καθώς πρόκειται για μία απολύτως ποιοτική παιδική παράσταση που δε στέκεται και δεν αναλώνεται σε περιττούς εντυπωσιασμούς, αλλά «προχωρά» και εμβαθύνει και στην ουσία.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]