Κρεμάστε ένα ρούχο στο φωτιστικό σας...

07.06.2010
Κρεμώντας το ρούχο της επιλογής σας δημιουργείτε τη δική σας προσωπική λάμπα! Μια απλή συμβουλή για ένα ιδιαίτερο φωτιστικό που συμπυκνώνει τις έννοιες επαναχρησιμοποίηση, επαναδημιουργία, διαύγεια σκέψης, μνήμη και νοσταλγία, ανακύκλωση.

Κρεμώντας το ρούχο της επιλογής σας δημιουργείτε τη δική σας προσωπική λάμπα! Μια απλή συμβουλή για ένα ιδιαίτερο φωτιστικό που συμπυκνώνει τις έννοιες επαναχρησιμοποίηση, επαναδημιουργία, διαύγεια σκέψης, μνήμη και νοσταλγία, ανακύκλωση.

Αυτές είναι και οι έννοιες που αντικατοπτρίζονται στη φιλοσοφία της ολλανδικής εταιρείας ντιζάιν, με την επωνυμία Droog, την οποία γνωρίζουμε μέσα από μια έκθεση αντικειμένων, που άρχισε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση της Droog από το 2007, διοργανωμένη από το εν Ελλάδι «εργαστήρι» της εταιρείας, Droog Athens - workshop Dionisis Sotovikis και το Μαριολοπούλειο -Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Ο τίτλος «greek green greet by droog» δηλώνει τον στόχο της διοργάνωσης για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ελληνικού κοινού όσον αφορά το διεθνές σύγχρονο ντιζάιν με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Φωτιστικά, καρέκλες, πολυθρόνες, κουτιά, ποικίλα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, δουλεμένα με διάφορα υλικά, νέες τεχνικές και αντιλήψεις, συνθέτουν την έκθεση, που υπογράφουν ανατρεπτικοί σχεδιαστές με περιβαλλοντική και ανθρώπινη ευαισθησία. Ατομο - χρήστης - περιβάλλον είναι ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993, στο Αμστερνταμ, από την ιστορικό και κριτικό τέχνης Ρένι Ρεϊμέικερς και τον σχεδιαστή Γκις Μπάκερ.

Η Droog (σημαίνει «dry», δηλαδή «στεγνό» στα ολλανδικά) συστήνεται ως μια εταιρεία η οποία, διερευνώντας έννοιες όπως μνήμη, νοσταλγία, επαναχρησιμοποίηση, χειροποίητες μεθόδους παραγωγής και φυσικό περιβάλλον, δημιουργεί προϊόντα και πρότζεκτ απλά στην κατανόησή τους, με μια καθαρότητα και διαύγεια στη σύλληψη και την υπόστασή τους. Τολμηρές σχεδιαστικές προτάσεις που αφηγούνται ιστορίες με απώτερο σκοπό να εκτιμηθούν και να μην απορρίπτονται εύκολα.

Η ομάδα της Droog έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς ορίζεται το ολλανδικό ντιζάιν. Με έδρα την ολλανδική πρωτεύουσα, όπου διατηρεί και γκαλερί, καταστήματα επιπλέον στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο, και διάθεση των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο, η Droog φιλοξενείται με εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία.

Μεταξύ άλλων μια αναδρομική έκθεση προϊόντων της είχε παρουσιάσει το Κέντρο Τεχνών της Σεούλ, το 2003, άλλη αναδρομική στο Μόναχο, το 2004, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει έργα της στις μόνιμες συλλογές του.

Σχεδιαστές της Droog έχουν συμμετάσχει και στη διδασκαλία μεταπτυχιακού προγράμματος της φημισμένης Design Academy Eindhoven. Στο μεταξύ περί τα δέκα βραβεία, ειδικά για τον χώρο του ντιζάιν, περιλαμβάνονται στο βιογραφικό της εταιρείας, όπως και κάμποσοι διάσημοι πελάτες, όπως η Μπιενάλε Βενετίας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και οι «Times» της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο του «Ελληνικού πράσινου χαιρετισμού της Droog» και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σήμερα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με τη συμμετοχή ειδικών από τους χώρους της αρχιτεκτονικής και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Η ημερίδα θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί και θα κλείσει στις 3 μ.μ., με ομιλία και παρουσίαση της έκθεσης από τη συνιδρύτρια Ρένι Ρεϊμέικερς. Η οργάνωση ανήκει στο Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα, σκοπός του οποίου, από την ίδρυσή του, το 1993, είναι η προαγωγή των επιστημών που αφορούν το περιβάλλον.

Σε ένα δευτερόλεπτο
«Σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας (στο γκαράζ, στην αποθήκη, στον διάδρομο) υπάρχει ένας άσχημος γυμνός γλόμπος που κρέμεται από το ταβάνι. Σε ένα δευτερόλεπτο μπορείτε να τον μεταμορφώσετε σε ένα ημιδιαφανές απαλό φως. Κρεμάστε το εύκολα και αυτό είναι όλο!» μας λέει ένας σχεδιαστής της Droog.
Δ.Ρουμπούλα.