Πήγαμε στη Βουρλιωτίνα και ταξιδέψαμε γευστικά στη Μικρασία

25.02.2016
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέρουν και τιμούν τις ρίζες τους, που δε διστάζουν να πάρουν το ρίσκο και να επενδύσουν ακόμη και επαγγελματικά σ΄αυτές. Απαραίτητο εφόδιο; το μεράκι τους.

Αυτό ακριβώς έκανε και η Τριανταφυλλιά και μετέτρεψε το προσφυγικό σπίτι της αγαπημένης της γιαγιάς στην Καισαριανή σ΄ένα ιδιαίτερο εστιατόριο, την Βουρλιωτίνα.Και λέμε ιδιαίτερο γιατί το διακόσμησε σύμφωνα με τις αφηγήσεις της συνονόματης γιαγιάς της καθ' ομοίωσιν του πατρικού σπιτιού της στα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Τα σεμεδάκια, οι βελούδινες κουρτίνες, τα κάδρα με τις οικογενειακές φωτογραφίες στους τοίχους, οι φρέσκιες λεβάντες στα βαζάκια που μαζεύει κάθε πρωί από τον Υμηττό και προπάντων η σπιτική κουζίνα.Μια κουζίνα φορτισμένη συναισθηματικά, γεμάτη με μικρασιάτικες γεύσεις που σε ταξιδεύουν νοερά σε άλλες εποχές.

Η νεώτερη Τριανταφυλλιά διδάχθηκε τη σμυρνέικη κουζίνα από τις γιαγιάδες και τις θείες της, μαγείρισσες εν γένει μιας οικογένειας που από τα Βουρλά της Σμύρνης βρέθηκαν στην Αθήνα. Μαγειρεύει η ίδια καθημερινά, ανοίγει φύλλο, ζυμώνει ψωμί και ξυπνάει μνήμες. Τα υλικά της αγνά. Μαγειρεύει με πρώτης απόσταξης ελαιόλαδο, το λεγόμενο αγουρέλαιο που είναι προϊόν της οικογενειακής παραγωγής (κορωνέικης ποικιλίας), οι ζύμες κάθε είδους πίτας, είναι όλες χειροποίητες, με κρέατα ελληνικά και φρέσκα λαχανικά. Και πολλά μπαχάρια φυσικά.

Το μενού της ενθουσιάζει με την ποικιλία του:Πιάτα όπως η σαλάτα ταμπουλέ, η πίτα Καισαρείας με παστουρμά, ο καβουρμάς με αυγό και τυρί, το χιουνκιάρ μπεγεντί, τα σουτζουκάκια, το μαντί, το καΐσι και πλήθος άλλων σπιτικών εδεσμάτων.

Εμείς δοκιμάσαμε το εξαιρετικά ισορροπημένο της ταμπουλέ, τα νοστιμότατα μπουρεκάκια με τυριά και αλλαντικά και την δικιά της τυρόπιτα με το χειροποίητο φύλο που πραγματικά μας ενθουσίασε. Αποκορύφωμα όλων όμως ήταν το μοναδικό της Χιουνκάρ Μπεγεντί, το παραδοσιακό μικρασιάτικο πιάτο με μοσχαράκι κοκκινιστό που έλιωνε στο στόμα και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Γλυκιά έκπληξη; Το κέρασμα στο τέλος με το εξαίσιο σπιτικό λικέρ κανέλλας και το γευστικότατο καζάν ντιπί που όπως μας είπε αποτελούν μια άκρως προσωπική συνταγή επιτυχίας.

Ένα είναι το σίγουρο. Στη Βουρλιωτίνα θα επιστρέψουμε σύντομα...

Βουρλιωτίνα-: Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού, Καισαριανή, Καισαριανή 161 21

Τηλέφωνο: 21 0729 1545

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]