Βασμουλάκης: «Ποιος τρώει ποιον - The Eater and the Eaten»

16.03.2016
Διαπλεκόμενες σχέσεις ισχύος και εξουσίας. Αυτό είναι το θέμα του εικαστικού ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει ντύσει την Αθήνα με ορισμένα τα πιο ωραία της γκράφιτι.

«Το ανοίκειο (unheimlich) είναι μια μορφή του τρομακτικού, η οποία ανάγεται σε κάτι παλαιόθεν γνωστό και οικείο (heimlich)», Σίγκμουντ Φρόιντ, «Το Ανοίκειο»

Γεννήθηκε το 1980 και ασχολήθηκε με το γκράφιτι προτού γίνει ζωγράφος. Το 2002 μπήκε πάντως στην Καλών Τεχνών και εκεί η τοιχογραφία απέκτησε γι' αυτόν μια άλλη μορφή ή μάλλον τεχνοτροπία.

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης σήμερα προτιμάει τη ζωγραφική σε στούντιο και τις εγκαταστάσεις. Ενα δείγμα αυτής της δουλειάς του παρουσιάζει η γκαλερί Breeder από 31 Μαρτίου, με τον εύγλωττο τίτλο The Eater and the Eaten – χρώμα πάνω σε ξύλο.

Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Ελλη Παξινού: «Τα ζωγραφικά έργα του απεικονίζουν διάσπαρτα αυτοαναπαραγόμενα όντα που εμπλέκονται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι μιας εικαστικής “διελκυστίνδας”, όπου νικητές και ηττημένοι υποδύονται κοινούς ρόλους.

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Λος Αντζελες και έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 25 ομαδικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Επίσης έργα και τοιχογραφίες του περιέχονται σε 10 διεθνείς εκδόσεις λευκωμάτων από μεγάλους οίκους όπως Thames & Hudson, Steidl και Taschen.

Info:
The Eater and the Eaten, Αλέξανδρος Βασμουλάκης
The Breeder: Ιάσονος 45, 10436, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 3317527
Εγκαίνια: Πέμπτη 31 Μαρτίου (20.00-22.00)
Διαρκεί: ως 7 Μαΐου
Λειτουργεί: Τρίτη - Σάββατο (12.00-18.00)