Ντέπη Σακελλαρίου: «Για να τραγουδήσεις Jazz, Blues, πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος μουσικός» [Συνέντευξη]

27.06.2016
Το 2ο MAROUSSI JAZZ FESTIVAL είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στη Λεωφ. Κηφισίας 219 στο Αμαλίειο. Ένα Φεστιβάλ της Jazz, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο Μαρούσι, μετά την μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε στην προηγούμενη διοργάνωση, και που ακολουθεί ευρωπαικά πρότυπα, αφού ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00 [και τα γρουπ ξεκινούν στις 19.00] με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών της ελληνικής jazz μουσικής σκηνής. Φέτος στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι: NIKOLAS ANADOLIS TRIO - LAB BAND -DEPY SAKELLARIOU QUARTET - KONTRAFOURIS BABY TRIO - YFG - YIORGOS FAKANAS GROUP.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η μουσικός Ντέπη Σακελλαρίου, που λίγο πριν την τελική ευθεία μίλησε στο life.gr για την άνθιση των συγκροτημάτων της Jazz στην χώρα μας και τους αγαπημένους τις καλλιτέχνες. Μας καλεί το Σάββατο 2 Ιουλίου από τις 18:00 στο Αμαλίειο, για μία αξέχαστη μουσική συναυλία για τους λάτρεις της jazz και όχι μόνο.


Μιλήστε μας για το πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική. Προέρχεστε από μουσική οικογένεια;
Η ενασχόλησή μου με την μουσική ξεκίνησε απο ηλικία 5 χρόνων, όπου άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα κλασικού πιάνου και αργότερα θεωρητικά. Η οικογένειά μου επίσης είναι μουσικοί, η μητέρα μου καθηγήτρια κιθάρας, γνωστή στον κλασικό κύκλο (Κατερίνα Βαφιάδου) και ο πατέρας μου πιανίστας. Πάντα λοιπόν στο σπίτι παιζόταν κάποιο όργανο και ακούγαμε μόνο μουσική.

Ποιες οι σπουδές σας στη μουσική; Περιοριστήκατε στον χώρο της κλασικής μουσικής ή επεκτείνατε τις γνώσεις σας σε πιο μοντέρνα ακούσματα;
Έχω πάρει δίπλωμα πιάνου από το ελληνικό ωδείο της Αθήνας και πτυχία ανώτερα θεωρητικών (Αντίστιξη, Φούγγα) διεύθυνση και διδασκαλία χορωδίας. Αργότερα έκανα μάστερ πάνω στη διδασκαλία πιάνου. Μετά ήρθε η αγάπη για το τραγούδι όταν είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Άρχισα μαθήματα φωνητικής όπου πήρα το πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού. Μετά συνέχισα να πειραματίζομαι στον αυτοσχεδιασμό, μιούζικαλ και στο τέλος στο jazz τραγούδι. Πάντα σαν μουσικός μου άρεσαν όλα τα μουσικά ακούσματα και πιο πολύ τα μοντέρνα.

Δεν ήμουν κολλημένη μόνο στην κλασική μουσική, η οποία όπως βλέπουμε εξελίσσεται μέσα από τον χρόνο και από εκεί οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές, σολίστες έχουν πάρει τις βάσεις. Πρώτος ο συνθέτης Debussy μέχρι και ο Σοπέν χρησιμοποιούσε συνχορδίες 7ης, 9ης και γι’αυτό έχουν γίνει πολλές διασκευές στα έργα του. Ο μεγαλύτερος πιανίστας Chick Corea ήταν κλασικός πιανίστας και όπως και άλλοι πολλοί. Ετσι αυτή η αγάπη μου εξελίχθηκε μέσα από τα χρόνια και ασχολήθηκα με την Jazz μουσική, όπου παρακολούθησα στην Αμερική σεμινάριο φωνητικής.


Γιατί προσανατολιστήκατε στην τζαζ μουσική;
Πάντα είχα ακούσματα εκτός από την κλασική μουσική που υπηρετώ και έχω παίξει ως σολίστας και συνεχίζω. Πάντα άκουγα Τζαζ στο σπίτι, ήταν η εξέλιξή μου η καλλιτεχνική θα έλεγα. Γιατί για να τραγουδήσεις Jazz, Blues, πρέπει να ξέρεις τις φόρμες των κομματιών το time, το groovy, θα πρέπει να είσαι για μένα ολοκληρωμένος μουσικός και να έχεις τραγουδίσει όλα τα άλλα είδη, Rock, Pop κτλ.

Προτιμάτε να είστε μέλος ενός γκρουπ ή να κάνετε σόλο εμφανίσεις;
Ξεκίνησα μέλος ενός group τους Black Coffee μετά δημιούργησα το δικό μου group «Depy and The Melody Project» - όπου έχω συνεργαστεί με τους καλύτερους μουσικούς της ελληνικής Jazz σκηνής. Μου αρέσει γενικά η ομαδικότητα που έχει ένα group, οι συνεργασίες και να ψάχνουμε αυτό που θα παρουσιάσουμε. Και τα δυο είναι διαφορετικά, δεν μπορώ να το διαχωρίσω.



Ποια συνεργασία σας ή live εμφάνιση ξεχωρίζετε στην πορεία σας μέχρι σήμερα και γιατί;
Η συνεργασία μου με τον Γιώργο Φακανά μου έχει διδάξει πολλά, το ήθος του καλλιτέχνη και την μουσικότητα. Οι live εμφανίσεις μου στο θέατρο του Λυκαβηττού δίπλα στην Αλέκα Κανελλίδου όπου τραγούδησα κομμάτια Ελλήνων συνθετών σε Jazz διασκευές. Στο Half Note, όπου είχα κάνει μια μοναδική παράσταση – αφιέρωμα σε ολες τις κυρίες της Jazz, “Ladies Sing the Jazz”: Billy Holiday, Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Nina Simone, Etta James. Μία μουσικοθεατρική παράσταση μαζί με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη αφιέρωμα στον Frank Sinatra.

Διασκευάζετε κομμάτια γνωστών καλλιτεχνών. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας;
Μετά απο τόσες εμφανίσεις, όπου εχω τραγουδήσει στα περισσότερα Jazz Standards τώρα έχω την επιθυμία να διασκευάζω κομμάτια γνωστών καλλιτεχνών, όπως Adel, Michael Jackson, Doors, Janis Joplin, The Cure, Amy Winehouse κτλ. Φέτος έκανα τη μουσικοθεατρική παράσταση «Jazz Stories», που είχε ακριβώς αυτήν την προσέγγιση. Επίσης, μου αρέσει να διασκευάζω και Έλληνες δημιουργούς: Χατζιδάκι, Πλέσσα, Κραουνάκη κτλ πάντα σε ήχους Jazz, Swing, Funk. Πλέον μου αρέσουν οι προκλήσεις.


Παρακολουθείτε τα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας ή του εξωτερικού. Ποιες συναυλίες έχουν καταγραφεί στην καρδιά σας;
Οσο μπορώ τις παρακολουθώ γιατί όλη μέρα είμαι στα μαθήματα που διδάσκω. Δεν θα ξεχάσω την συναυλία του Chick Corea, που είχε έρθει στο θέατρο του Λυκαβηττού, της Diana Krall στο Ηρώδειο, του Roger Waters (Pink Floyd) στο Ολυμπιακό Στάδιο, στη Γαλλια που εχω δει πολλά μιούζικαλ. Ο Robbie Williams που είχε έρθει στην Ελλάδα. Απλά ζηλεύω όλες αυτές τις παραγωγές. Γιατί να μην μπορούμε πλέον και στην Ελλάδα;



Μιλήστε μας λίγο για το Τζαζ Φεστιβάλ Αμαρουσίου – είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε ένα τοπίο κρίσης;
Τα φεστιβάλ πρέπει να υπάρχουν στην χώρα μας για να αρχίσουμε να τα διοργανώνουμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Να αρχίζουν από το πρωί και να τελειώνουν το βράδυ. Αυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε φέτος στο Jazz Festival Αμαρουσίου στις 2 Ιουλίου. Σε μια μέρα, σε μια σκηνή τόσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπου συμμετέχουν και φέτος. Nikolas Αnadolis Trio, Lab Band, Depy Sakellariou Quartet, Kontrafouris Baby Trio, Giorgos Fakanas Group. Για εμάς είναι η γιορτή της μουσικής και ελπίζω να το επισκευτούν το φεστιβάλ όλοι οι λάτρεις τις Jazz και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα συγκροτήματα τζαζ μουσικής. Είναι το ελληνικό κοινό εξοικειωμένο με πιο κλασικά ακούσματα;
Το ελληνικό κοινό είναι πλέον εξοικειωμένο, η Jazz σκηνή τις Ελλάδας έχει το δικό της κοινό πια, όπου είναι πιστό και ακολουθεί τις συναυλίες, στηρίζει τους καλλιτέχνες που την αγαπάμε και την εκπροσωπούμε τόσο καιρό. Και εγώ ιδίως είμαι πολύ συγκινημένη για αυτό. Η Jazz είναι παιδεία και για να την καταλάβεις θα πρέπει να έχεις ακούσει όλα τα είδη μουσικής.



Επόμενα σχέδιά σας;
Τον Σεπτέμβρη του 2016 κυκλοφορώ επιτέλους το δικό μου κομμάτι σε ήχους Funk με αγγλικό στίχο και είμαι πολύ περήφανη γι’αυτό. Επίσης είμαι στο στάδιο που γράφω μουσικη για να παρουσιάσω κι’άλλα κομμάτια. Στόχος τώρα είναι η εμφάνισή μου με τους υπέροχους συνεργάτες μου στο Jazz Festival Αμαρουσίου στις 2 Ιουλίου όπου σας περιμένουμε. Έρχονται πολλές εμφανίσεις με το γκρουπ μου. Ελπίζω φέτος να προλάβω να ανεβάσω μια μουσικοθεατρική παράσταση που εχω στα σκαριά, αφιέρωμα στον Frank Sinatra.

Σας περιμενουμε όλους στις 2 Ιουλιου στην μεγάλη γιορτή της μουσικής.
Σας ευχαριστώ.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου