H κατά Χουβαρδά «Ορέστεια» συνεχίζει την περιοδεία της και η παραγωγή απαντά στα αρνητικά σχόλια

26.07.2016
Είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού καλοκαιριού εξαιτίας των πολλών αρνητικών, αλλά και προσβλητικών σχολίων που έχει αποσπάσει από πολλούς κριτικούς, αλλά και ηθοποιούς. Ο λόγος για την Ορέστεια που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς και που πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Κουρής, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη και πολλοί άλλοι.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις αρχές Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και έκτοτε περιοδεύει σε όλες τις μεγάλες πολεις της Ελλάδας. Στις 7 Σεπτεμβρίου μάλιστα, θα παρουσιαστεί και στο Ηρώδειο.

Διαβάστε επίσης: Είδαμε την Ορέστεια δια χειρός Χουβαρδά στην Επίδαυρο [και χόρεψαν βαλς στα τζάμια οι ψιχάλες]

Η εταιρεία Λυκόφως που έχει αναλάβει την παραγωγή της Ορέστειας έκανε το ακόλουθο σχόλιο με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν για την παράσταση.

«Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τις χιλιάδες κόσμου οι οποίοι, παρά τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχουν κατακλύσει όλες τις παραστάσεις του έργου μέχρι σήμερα. Οι επιθέσεις αυτές, που είχαν ως αποδέκτες τους δημιουργούς και τους συντελεστές της παράστασης, και οι άνευ προηγουμένου χαρακτηρισμοί προς τους ανθρώπους που εργάζονται πολύ σκληρά για την επίτευξη αυτού του γενναίου καλλιτεχνικού εγχειρήματος όπως είναι η πανελλαδική παρουσίαση της «Ορέστειας» του Αισχύλου, δεν μας αγγίζουν. Η εταιρεία Λυκόφως, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της, δεν μπαίνουν στον πειρασμό να απαντήσουν σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε, όπως πάντα, να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας θέαμα, αισθητική και υπηρεσίες, στο κοινό που έχει αγκαλιάσει τις παραστάσεις μας τα τελευταία 10 χρόνια. Η δική μας «Ορέστεια», έχει αγαπηθεί με τόση θέρμη από τους θεατές, γιατί συνομιλεί με τη λαϊκή μας μνήμη και τις ανείπωτες πληγές της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί τοποθετείται στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου. Θέτει τον αιώνιο Αισχύλο στο σήμερα και μεταφέρει μαγικά τον πρώτο πόλεμο των ελλήνων, τον Τρωικό, μέσα στον χωροχρόνο του τελευταίου ελληνικού πολέμου, του αιματηρού μας εμφυλίου. Ο Ορέστης, ο Αγαμέμνονας, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, ο Αίγισθος, η Κασσάνδρα, η Αθηνά και ο Απόλλωνας, βρίσκονται μέσα μας. Τους κουβαλάμε στην πλάτη. Είναι εδώ, ζωντανοί. Σε κάθε πόλη και κάθε μέρος, κάθε χωριό μικρό ή μεγάλο αυτού του τόπου αντιπροσωπεύοντας το βαθύ κοινωνικό βίωμα της συλλογικής μας μνήμης που μια μέρα θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά του διχασμού. Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα, η «Ορέστεια» συνεχίζει να ταξιδεύει από πόλη σε πόλη χωρίς να αξιώνει κρατική υποστήριξη, δίχως να κάνει χρήση επιθετικού μάρκετινγκ, στηριζόμενη μόνο στην αγάπη και την αποδοχή του κόσμου. Απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία της ισοπέδωσης και της άκριτης ετυμηγορίας, εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο πεισματικά να ρισκάρουμε, παράγοντας καλό θέατρο, με ευγένεια και ήθος. Το κοινό μάς το αναγνωρίζει και μάς δίνει τη δύναμη».

ταθμοί της περιοδείας

Ιούλιος

Τρίτη 26 Ιουλίου- Λάρισα

Τετάρτη 27 Ιουλίου & Τετάρτη 28 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 29 Ιουλίου & Σάββατο 30 Ιουλίου - Καβάλα

Αύγουστος

Δευτέρα 1 Αυγούστου & Τρίτη 2 Αυγούστου – Καλαμάτα

Τετάρτη 3 Αυγούστου – Ολυμπία

Πμπτη 4 Αυγούστου & Παρασκευή 5 Αυγούστου– Πάτρα

Κυριακή 7 Αυγούστου - Ανδρός

Σταθμοί της περιοδείας

Ιούλιος

Τρίτη 26 Ιουλίου- Λάρισα

Τετάρτη 27 Ιουλίου & Τετάρτη 28 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 29 Ιουλίου & Σάββατο 30 Ιουλίου - Καβάλα

Αύγουστος

Δευτέρα 1 Αυγούστου & Τρίτη 2 Αυγούστου – Καλαμάτα

Τετάρτη 3 Αυγούστου – Ολυμπία

Πέμπτη 4 Αυγούστου & Παρασκευή 5 Αυγούστου– Πάτρα

Κυριακή 7 Αυγούστου - Ανδρός

Σεπτέμβριος

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου – Ελευσίνα

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου – Αθήνα (Ηρώδειο )

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου – Ελευσίνα

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου – Αθήνα (Ηρώδειο )