20 παραστάσεις+ 2 μεγάλα project φέτος στο Vault

16.11.2016
Είκοσι παραστάσεις και δύο μεγάλα project (1 θεατρικό και 1 μουσικό) περιλαμβάνει στο φετινό του πρόγραμμα ο πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS. Έξι παραστάσεις που ξεχώρισαν, από κοινό και κριτικούς, την περασμένη σεζόν και δεκατέσσερις νέες παραγωγές.

Δώδεκα σκηνοθέτες (Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Ελένη Γεωργοπούλου, Σοφία Καραγιάννη, Μάνος Κανναβός, Δημήτρης Καρατζιάς, Βαγγέλης Λάσκαρης, Γιάννης Λασπιάς, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Σταύρου, Ένκε Φεζολλάρι), θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους τη φετινή θεατρική χρονιά στις δύο σκηνές του Πολυχώρου.

Ο πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, να στηρίζει και να στηρίζεται στο νεοελληνικό έργο (Θοδωρής Αθερίδης, Αρκάς, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Κεντρωτάς, Γιάννης Λασπιάς, Μαρία Μάζη, Μιχαήλ Μητσάκης, Δήμητρα Πέτρουλα, Μαρία Τσιμά, Μάκης Τσίτας), εστιάζοντας πάντα και και στο πολιτικοποιημένο θέατρο. Παράλληλα θα παρουσιάσει και τα έργα πέντε ξένων σπουδαίων καλλιτεχνών (Lars von Trier, David Ian Lee, Alberto Conejero, Tim Burton, Rebecca Prichard)

Τη φετινή σεζόν 2016 - 17 θα παρουσιάσει μια σειρά από σύγχρονα έργα, περιλαμβάνοντας δυνατούς μονολόγους (Μάρτυς μου ο Θεός, Που είναι η μάνα σου μωρή, Αυτόχειρ, Cliff), κοινωνικά δράματα (Τhe Curing Room, Χορεύοντας στο Σκοτάδι, Ίσια Δικαιώματα, Ερωμένες στον καμβά, Camille Claudel Mudness), κωμωδίες (Μια μέλισσα τον Αύγουστο, Ζωή Μεταχαμηλών Πτήσεων), φουτουριστική δραμεντί (Λάφυρα, Τhe Show), σκοτεινές μουσικές ιστορίες (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης) και τις παραστάσεις της νεοσύστατης ομάδας θεάτρου ManetuwaK και των παλαιότερων Inferno και Lorem Ipsum.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται δύο ακόμη παραγωγές του VAULT σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

Το μελό αριστούργημα Χορεύντας στο Σκοτάδι (Φεβρουάριος του 2017), βασισμένο στην ομόνυμη ταινία του Lars von Trier, με την Björk, Catherine Deneuve, κλπ., όπου η Σέλμα, μια Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ του 1964, χάνοντας σταδιακά το φως της εξαιτίας μιας κληρονομικής πάθησης, δουλεύει σκληρά και μαζεύει χρήματα, προκειμένου ο γιος της να εγχειριστεί στα μάτια για να μην έχει τη δική της τύχη. Όταν, όμως, ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις.

Και η Ψιλικατζού (Μάρτης 2017), ένας γυναικείος μονόλογος βασισμένος πάνω στο blog που έκανε πάταγο, στο διαδικτυακό ημερολόγιο της Κωσταντίνας Δελημήτρου. Από τη μια οι κωμικοτραγικές ιστορίες μιας Ψιλικατζούς στη Νίκαια και από την άλλη οι προσπάθειες της να κάνει παιδί. Τα κέντρα γονιμότητας, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι αγωνίες, οι εξωσωματικές, οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα, από την μία υπόσχεση στην άλλη. Η απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ηθελε ήταν να γίνει μητέρα.

Επίσης προετοιμάζονται 2 μεγάλα project για τη 2η σεζόν: ένα θεατρικό, που περιλαμβάνει 16 θεατρικούς μονολόγους, βασισμένους στις βιογραφίες 16 μανάδων σπουδαίων ανδρών (όπως ο Καβάφης, Σεφέρης, Μάντζαρος, Σολωμός, Καποδίστριας, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης κλπ) που μιλάνε για τους γιους τους (σκηνοθετούν και γράφουν κείμενα: Κοραής Δαμάτης, Χρήστος Δήμας, Βαρβάρα Δούκα, Μενέλαος Καραντζάς, Σοφία Καραγιάννη, Αγγελική Καρυστινού, Γιάννης Λασπιάς, Περικλής Μοσχολιδάκης, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Κάτια Σπερελάκη, Χρύσα Σπυλιώτη, Άννα Χατζησοφιά, κλπ) και ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στις γυναίκες τραγουδίστριες (Ρεμπέτισσες από τη μια, του ελαφρού από την άλλη) του 1930 – 50. Μια μεγάλη μουσική διαδρομή, από τα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Δεύτερο Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο ως και τις απαρχές της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα μουσικό ταξίδι με τα τραγούδια της ξενιτιάς, τα ερωτικά, τις μελωδίες της φυλακής, τα "χασικλίδικα", τα “απαγορευμένα” μέχρι τα αρχοντορεμπέτικα και το ελαφρύ τραγούδι στις μεγάλες δόξες του.

Τη φετινή σεζόν επαναλειτουργεί και η παιδική σκηνή φιλοξενώντας δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις για τους μικρούς μας θεατές, μία βασισμένη στο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) και μία στο έργο της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου, μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Στον Πολυχώρο VAULT THEATRE PLUS παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, θα φιλοξενηθούν και μια σειρά από μουσικές παραστάσεις, lives νέων καλλιτεχνών, καθώς και εκθέσεις εικαστικών (φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ), όπως το Φωτογραφικό project SEVEN, που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα (Το Project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβριο με Απρίλιο)όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες και μία έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα : Οκτώβριο η Οκνηρία, Νοέμβριο η Ζηλοφθονία, Δεκέμβριο η Λαιμαργία, Ιανουάριο η Λαγνεία, Φεβρουάριο η Απληστία, Μάρτιο η Οργή, Απρίλιο η Αλαζονεία).

Για πρώτη χρονιά ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται πέντε θεατρικά εργαστήρια, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ή σπουδαστές δραματικών σχολών από τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά (θα διαρκέσουν ως τον Ιούνιο του 2017). Το ντεπούντο τους στη σκηνή θα κάνουν οι σπουδαστές αυτά τα Χριστούγεννα με μια παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων, που περασαν τα Χριστούγεννα τους μακριά από τα σπίτια τους (στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, φυλακισμένοι, εξόριστοι, αποκλεισμένοι, κλπ) Μια παράσταση γεμάτη αφηγήσεις και περιγραφές, όπου εναλλάσσεται διαρκώς η συγκίνηση με το χιούμορ.