Θέατρο Τέχνης και Μεταξουργείο διαμαρτύρονται για τις επιχορηγήσεις

08.06.2010
Θέατρο Τέχνης και Μεταξουργείο διαμαρτύρονται έντονα για τις φετινές επιχορηγήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θέατρο Τέχνης και Μεταξουργείο διαμαρτύρονται έντονα για τις φετινές επιχορηγήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος σε επιστολή του διαμαρτύρεται για τη μείωση της επιχορήγησης στο Θέατρο Τέχνης και καταλήγει: «Μήπως κάποιοι θέλουν επί τέλους κλειστό το Θέατρο Τέχνης;»

«Το Θέατρο Τέχνης εκφράζει τη λύπη του, αλλά και την οργή του, με την απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. για το ύψος της επιχορήγησής του, η οποία αφορά την περίοδο που μόλις έκλεισε, για την οποία, όπως φαίνεται, δέχτηκε άκριτα την τιμωρητική γνωμοδότηση των διοικούντων (Γ. Δραγώνας και λοιποί) του καταργημένου ΕΚΕΘΕΧ», αναφέρει στην επιστολή.
«Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μιλάει για αξιοκρατία, διαφάνεια, στήριξη της δημιουργίας, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δυνάμεων Θεάτρου και Χορού. Ας ελπίσουμε! Πάντως, η επιχορήγηση των 52.500 ευρώ στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν για το 2009-2010, συγκρινόμενη με άλλα επιχορηγούμενα συγκροτήματα ή θιάσους, μόνο αυτό δεν καταδεικνύει.
Κατανοούμε ότι η οικονομική κρίση πιέζει για οικονομικές περικοπές, αλλά ουαί και αλίμονο αν το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού ανεχθεί ή συνεργήσει στην επιχείρηση περιορισμού πολιτιστικών θεσμών και αξιών».


Με τη σειρά της η Αννα Βαγενά διαμαρτύρεται για τον «αποκλεισμό»του θεάτρου «Μεταξουργείο» από τις φετινές επιχορηγήσεις.
«Με οδυνηρή έκπληξη είδαμε ότι το θέατρό μας, το «Μεταξουργείο», έχει αποκλειστεί εντελώς από τις επιχορηγήσεις που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού (ΕΚΕΘΕΧ), για τη θεατρική περίοδο 2009-2010.
Θεωρούμε το λιγότερο απαράδεκτη και προσβλητική αυτήν τη μεταχείριση προς ένα θέατρο, όπως το «Μεταξουργείο», με μια πολύ σημαντική και συνεχή παρουσία 10 χρόνων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, και προς μία παράσταση, όπως το «Μαράν Αθά» που υμνήθηκε από την κριτική και χαρακτηρίστηκε ως «κορυφαίο πνευματικό γεγονός του τόπου μας».


Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση της τεράστιας αδικίας που γίνεται στο θέατρό μας».