Ποιητής αρνήθηκε μετάλλειο από την Ελισάβετ!

27.11.2003
Ο βρετανός ποιητής Μπέντζαμιν Ζεφάνια αρνήθηκε δημοσίως να παραλάβει ένα μετάλλειο απο τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ και για ''τα χρόνια της βαρβαρότητας'' που έχει επιβάλει η βρετανική αυτοκρατορία.
Ο βρετανός ποιητής Μπέντζαμιν Ζεφάνια αρνήθηκε δημοσίως να παραλάβει ένα μετάλλειο απο τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ και για ''τα χρόνια της βαρβαρότητας'' που έχει επιβάλει η βρετανική αυτοκρατορία. Ο ποιητής αρνήθηκε να ανακηρυχθεί ''Αξιωματικος της Τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας'' (ΟΒΕ), μια απο τις πολλές τιμές που χορηγεί η βασίλισσα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε άτομα που έχουν διακριθεί στη δημόσια ζωή.
"Εξαγριώθηκα όταν άκουσα τη λέξη αυτοκρατορία''. δήλωσε ο 48χρονος Ζεφάνια σε άρθρο του στην εφημερίδα Γκάρντιαν ''μόλις άκουσα τη λεξη μου ήλθε στο μυαλό η εποχή της δουλείας και ξαναθυμήθηκα όλα εκείνα τα χρόνια της βαρβαρότητας''.

Η κίνηση αυτή του Ζεφάνια θύμησε πολύ έντονα την αντίδραση του Τζον Λένον το 1969 όταν αρνήθηκε να παραλάβει το μετάλλειο του Μέλους της Τάξεως της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ) καταγγέλοντας τη στάση της Βρετανίας στον πόλεμο του Βιετνάμ και στη Νιγηρία. Ο Ζεφάνια τόνισε ότι δεν θα παραλάβει ποτέ οποιαδήποτε τιμητική διάκριση απο τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, το γραφείο του οποίου καταθέτει τον κατάλογο των βραβευθέντων προς έγκριση στη βασίλισσα.
''Δεν με ξεγελάτε κύριε Μπλερ'', γράφει ο Ζεφάνια '', θέλετε να μας οικειοποιηθείτε όλους. Θέλετε να μας στείλετε όλους στον πόλεμο. Οταν πρέπει να μιλήσετε για μας μένετε σιωπηλός και προτιμάτε να μιλάτε και να γίνεστε η φωνή των ΗΠΑ''.
Ο Ζεφάνια γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και μεγάλωσε στη Τζαμάικα, όπου απο εκεί λάτρεψε τη μουσική και την ποίηση τη Καραϊβικής. Η πρώτη του συλλογή με τον τίτλο ''Pen Rhythm'' κυκλοφόρησε το 1980.