Σκοτώθηκε ο διάσημος φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον

26.01.2004
Ο αυστραλός φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον, πασίγνωστος για τις υπέροχες φωτογραφίες γυναικείου γυμνού, σκοτώθηκε στο Χόλιγουντ σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 83 ετών.
Ο αυστραλός φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον, πασίγνωστος για τις υπέροχες φωτογραφίες γυναικείου γυμνού, σκοτώθηκε στο Χόλιγουντ σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 83 ετών.
Ο γερμανικής καταγωγής Νιούτον, που έγινε γνωστός από τις γυμνές, συχνά ερωτικές ή και σαδομαζοχιστικές φωτογραφίες του, έβγαινε από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου Σατό Μαρμόντ, όταν έχασε τον έλεγχο της Κάντιλακ που οδηγούσε. Το αυτοκίνητο επιτάχυνε, διέσχισε το δρόμο και προσέκρουσε σε έναν τοίχο. Ο Νιούτον μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Σένταρς Σινάι όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Νιούτον γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1920, το 1938 μετανάστευσε στην Αυστραλία και μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε στο Μόντε Κάρλο και το Λος Άντζελες. Το 1948 παντρεύτηκε την ηθοποιό και μετέπειτα φωτογράφο Τζουν Μπουνέλ, με την οποία ζούσε μέχρι σήμερα. Εκανε το "ντεμπούτο" του ως φωτογράφος μόδας στη γαλλική Vogue, ενώ φωτογραφίες μόδας και γυμνού εμφανίζονται τακτικά και σε άλλα γνωστά περιοδικά μεταξύ των οποίων τα Elle, Vanity Fair, Marie Claire, Harper's Bazaar, Lui και Stern.
Από το 1975 παρουσιάζει τη δουλειά του σε εκθέσεις και μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ασυνήθιστα και τα παράδοξα χαρακτηριστικά της δουλειάς του προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης, ιδιαίτερα μετά την αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού το χειμώνα του 1984-85, της οποίας οι ασπρόμαυρες εικόνες είχαν προσελκύσει όχι μόνο την προσοχή αλλά και τα πυρά των κριτικών.
Μετά το Παρίσι η δουλειά του Νιούτον παρουσιάστηκε σε εκθέσεις που έγιναν σε Μουσεία φωτογραφίας σε διάφορες πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Τορίνο, το Γκότιγκεν, η Βιέννη, το Λονδίνο, το Τόκυο και η Μόσχα, οι εικόνες του όμως έγιναν ευρύτερα γνωστές χάρη στην κυκλοφορία φωτογραφικών λευκωμάτων.
Να σημειωθεί ότι στο φακό του έχουν ποζάρει γνωστά μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Σίντι Κρόφορντ, η Λίντα Εβανγκελίστα, η Έλενα Κρίστενσεν, αλλά και εκατοντάδες διάσημοι ηθοποιοί...